Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Politički kamatari i ucijenjeni HDZ

Marko Matić, jedan od utemeljitelja HDZ-a u Velikoj Gorici, na tamošnjoj je proslavi godišnjice osnutka stranke za Istanbulsku konvenciju kazao kako je ona protiv Božjih i prirodnih zakona. Takvo mišljenje u ovoj stranci preteže, ma koliko se o tome šutjelo. Pozivajući se na stavove europskih pučana i obveze prema Vijeću Europe, vrlo je nervozno reagirao predsjednik Vlade i stranke: "Niste pročitali, niste razumjeli."

Politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković čitav je problem ogolio i upro prstom u grm u kojemu spava zec. Moramo, kazao je, voditi računa da ni jednom svojom izjavom ne dovedemo u pitanje vladajuću koaliciju. Drugim riječima, konvenciju čije usvajanje traže svi koalicijski partneri HDZ-a valja usvojiti kako bi se spasila koalicija, odnosno vlast, a ne radi zaštite žena.

Dakako, za Konvenciju je i veliki pobornik ljudskih, naročito srpskih prava, Milorad Pupovac. Ali on ima i niz drugih zahtijevanja, koja su pregnantno izražena u Izjavi SNV-a, među kojima stoji i zahtjev za formiranjem srpske autonomne oblasti u Hrvatskoj.

Sve što je do sada tražio uglavnom je ispunjeno, uključujući i financiranje otvorene neprijateljske propagande u novinama koje samu Vladu RH nazivaju Vladom NDH.

Netko je duhovito primijetio kako će sljedeći zahtjev biti priznanje Šešeljeve crte razgraničenja Virovitica – Karlovac – Karlobag. Dok se Andrej Plenković žurio pohvaliti zaključke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, izdvajajući za Pupovčeve uši posebno onaj dio koji osuđuje ustaški režim, sam Pupovac se nije dao smesti.

On je spomenutim zaključcima jako nezadovoljan, primjećujući u "Intervjuu tjedna" HR-a kako u tom vijeću ima ljudi koji "umiveno zagovaraju NDH i Antu Pavelića". Pupovac i pripadnici slične ideologije naprosto su ovisni o Paveliću, s njim se uvijek nešto može iskamčiti, dokle god su hrvatski političari opterećeni kompleksima prošlosti i dokle god moraju dokazivati da oni nisu ustaše

Treća je vrsta ucjena nešto pragmatičnije naravi. HNS uhljebljuje svoje kadrove od ministarstava i javnih poduzeća do diplomacije. Županijski je sud ovih dana odbio optužnicu protiv Tomislava Sauche, kojega se tereti za pronevjeru 600 tisuća kuna, tražeći novo grafološko vještačenje, iako je isti sud u istom vijeću ranije odbio Sauchin zahtjev za novim vještačenjem.

Nema što, Sauchin glas vrijedi zlata ili barem slobode. Optuženiku Milanu Bandiću, jednom od stupova vladajuće koalicije, deblokirana je imovina, a sve njegove ideje imaju apsolutnu potporu HDZ-a u Gradu Zagrebu. I Radimir Čačić, koji također podupire Vladu, uzjogunio se tražeći novac za svoju županiju.

Koalicijski partneri HDZ-a neodoljivo podsjećaju na kamatare koji su HDZ-u dali neke kredite i sada ih skupo naplaćuju. Da bi ih otplatio, HDZ je posegnuo u svoju bogatu političku baštinu, koja se polako, ali sigurno osipa.

Naslovnica ad hoc