Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Stiže Vučić u janjećoj koži

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poziv srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću za susret, i to ne diskretno, nego javno, da cijeli svijet vidi i zna. Sazrelo je vrijeme, otvorimo novu stranicu, smirimo tenzije, kazala je predsjednica.

Nakon njezinih izjava kako će još puno vode proteći Dunavom do prijateljstva, nakon što je sastanak planiran za konac 2017. otkazan i posebice nakon postavljanja izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a kojom je prilikom ministar Ivica Dačić prozvao aktualne vlasti u Hrvatskoj za rehabilitaciju NDH i oživljavanje ideologije koja je dovela do zločina, zbog čega je, uostalom, izložba i organizirana, ovaj je poziv sudioniku osvajačkog pohoda izazvao stanovito iznenađenje.

Vrlo je brzo Vučić odgovorio. Stižem u dvodnevni posjet, rekao je nakon susreta s predsjednikom Europskog parlamenta, i to 12. i 13. veljače „u najboljoj vjeri u zajedničku dobrobit“.

Nedoumice oko ovog naglog zatopljenja usred zime brzo su otklonjene, jer je odmah stigla pohvala iz američkog veleposlanstva. Rečeno je kako je to važan korak naprijed i doprinos stabilizaciji stanja u „regiji“. Amerikanci su pohvalili vlastitu inicijativu.

Nagovor, ili naredba, stigao je od njih i susret je brzo dogovoren i to, naravno, prije samog Kolindina poziva i prije Aleksandrova odgovora.

Nema što, dijalog, komunikacija i normalizacija su potrebni, samo što se realno može očekivati? Pravi temelj prijateljstva bio bi priznanje i isprika zbog agresije, prestanak kampanje kojom se neprestano cijeloj državi i narodu nabija kompleks krivice za zločine iz četrdesetih te jasno odustajanje od teritorijalnih posezanja.

Ali, sve je to nemoguće očekivati. Preostaju ona tekuća, pragmatična pitanja današnjice i sutrašnjice, koja su zapravo odavno trebala biti riješena: položaj manjina, sudbina nestalih, granični spor, povratak oteteg kulturnog blaga, odustajanje Srbije, što se više i ne spominje, od „balkanske jurisdikcije“, suđenja za ratne zločine, imovina izbjeglih (Vučić će reći prognanih). I ako ne sve to, barem nešto od toga. I što je posebno važno: eventualna usklađena politika prema BiH.

Hrvatskoj je Srbija važna koliko i Makedonija, možda i manje, iako se dolazak Vučića ovdje prati kao da dolaze Trump i Putin zajedno. Srbiji je važna Hrvatska, jer od nje ovisi ulazak u EU. Amerika i Europa se s Rusima otimaju za Srbiju, i to preko leđa Hrvatske.

Na upravo održanoj konferenciji o energetici Maroš Šefčović, potpredsjednik Europske komisije za energetiku, govorio je o Hrvatskoj kao energetskom središtu „regije“, dok Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru s njim naglašava LNG terminal u kontekstu Srednje Europe i Inicijative triju mora. Hrvatsku se i nadalje gura u neželjene brakove. Hoće li ona na tu geopolitičku igru i dalje pristajati, to je već njezin problem.

Naslovnica ad hoc