KulturaUoči subotnje promocije libra ‘komiške beštije...’

VIŠKI 'GALEB' Lula uvik ima vire u ribare

Piše Joomla\CMS\User\User
Jedna od fotografija Igora Bjaževića Lule
Nije se moglo dogoditi da netko ulovi hlapa kapitalca ili se na pučinski parangal viškom ribaru zakači morski pas, ili da jedrilica tijekom regate “zajaši” oštru siku, ili da garbin zalije komišku rivu, ili da... ili da... – mogli bi još brdo tih “ili da” nabrajati da bi na kraju dodali... a da se Lula ne pojavi u pravom trenutku i svojim digitalcem ovjekovječi događaj, a onda nazove urednika i grintavo najavi:

Šaljen ti nešto puno lipo, nemoj mi samo kratit, i daj baren na dvi strane, jer su lipe slike...

Ovo iman samo ja, pa vidi kako’š platit. Zapisao je to Ivica Flesch, glasoviti urednik u “Slobodnoj Dalmaciji” i prvi, dugogodišnji glavni urednik “Otvorenog mora” u predgovoru libra “Komiške beštije – Komiška ribarska čitanka” Igora Bjaževića Lule.

– Od takvih i sličnih materijala Igor Bjažević se nije obogatio, ali je zato obogatio svaki broj “Otvorenog mora” u kojemu se javljao kao autor – nastavlja Flesch.

Riječi i slike iz Lulina fotoaparata u ovoj ribarskoj čitanci nastale su upravo suradnjom s tim specijaliziranim izdanjem “Slobodne Dalmacije” za sve one koji vole more i od mora žive.

Promocija “Komiške ribarske čitanke” zakazana je u subotu, u 18 sati, u Galeriji “Boris Mardešić” u Komiži, a nakon toga u hotelu “Biševo” održat će se i ribarska večera.

Okupit će se ribari koje je Igor Bjažević Lula ovjekovječio svojim perom i kamerom i kao što je zapisao fotoreporter Feđa Klarić, na čiji je nagovor Lula 1989. počeo surađivati sa “Slobodnom Dalmacijom” i još jednom potvrditi da “baš kao šta galebi imaju vire u ribare, tako je u njih vire oduvik ima i naš Lula”.

O knjizi će uz Ivicu Flescha i Feđu Klarića, govoriti i Zoran Krželj, član Uprave “Slobodne Dalmacije”, te Ljubica Vuko, urednica Biznisa u našem listu.

SD