Udruga "Kurs": u Split će stizati europski pisci

Piše Joomla\CMS\User\User
Splitska kulturna udruga “Kurs” uspješno djeluje već tri godine, otkada je na poziv članice udruge Alide Bremer organizirala najveći međunarodni nastup hrvatske literature na sajmu u Leipzigu, na kojem su predstavili veći broj splitskih pisaca.

Prije dvije godine na bečkom sajmu knjiga postavili su izložbu mladih splitskih fotografa. Godinu poslije u Leipzigu predstavljaju dio splitske kulturne scene, a ovaj su mjesec opet sudjelovali u predstavljanju para splitskih pisaca i fotografa u Beču.
U Splitu je udruga organizirala nekoliko međunarodnih književnih skupova i susreta, no najznačajniji projekt udruge svakako je rezidencijalni program “Marko Marulić” .

Autori na tom rezidencijalnom programu u mjesec dana boravka u Splitu rade na svojoj knjizi, obavezni su predstaviti se splitskoj publici, organiziraju im se susreti s kolegama piscima i drugim umjetnicima.

“Jedna od obveza je da pri objavljivanju svog djela navedu i organizaciju i grad koji su im jednim dijelom omogućili stvaranje. A kako su pisci uglavnom i novinari, očekuje se objavljivanje pisanog zapisa o svom boravku u Splitu, u svojim domicilnim medijima, što ostavlja dugotrajan promotivni trag o Splitu”, pojašnjava predsjednica udruge Maja Vrančić.

Ona dodaje kako se ovakvim projektom otvara mogućnost da splitski autori gostuju u sličnim europskim rezidencijalnim programima s kojima je udruga “Kurs” povezana.

U 2010. godini ugostili su sedam pisaca: Milenu Selimi iz Albanije, Lamiju Begagić i Mila Jukića iz BiH, iz Makedonije su bili Aleks Spasevski i Nikola Mađirov, a iz Srbije Miodrag Kojadinović i Dejan Čančarević. Za iduću godinu imena još nisu poznata.

Vidjeti i biti viđen

Zaslugom Odjela za kulturu grada Splita i Ministarstva kulture udruzi “Kurs” je za projekt dodijeljen stan u centru grada, ali nažalost on je u vrlo lošem stanju pa se udruga trudi nabaviti novac za njegovo uređenje. Njime se, kako kaže predsjednica, želi postići razmjena autora i prevoditelja – za početak iz zemalja srednje i jugoistočne Europe, a uskoro i iz Austrije, Belgije, Švicarske i Njemačke.

Maja Vrančić napominje da su glavni projekti udruge povezivanje s međunarodnim organizacijama i razmjena na svim područjima kulture i umjetnosti.

“Za sada je težište na literaturi, iako je povezanost baš s organizacijama s kojima trenutačno surađujemo jedna od garancija da će se ta suradnja proširiti i na druge oblike kulture. Ciljevi udruge su što učestalije pojavljivanje na europskoj kulturnoj sceni, a to se može postići stalnim angažmanom na ‘malim’ i ‘izvaninstitucionalnim’ projektima, koje europska i svjetska scena odavno podupiru”, kaže predsjednica, uz napomenu da je protekle tri godine osnovna težnja bila logistička podrška umjetnicima i kulturnim djelatnicima u prezentaciji njihovih radova te povezivanje s drugim srodnim udrugama.

Prevoditelji su nezaobilazni

Član “Kursa” koji pokriva puno toga, Edi Matić, dodaje da je udruga sada i službeno preuzela ulogu regionalnog koordinatora za jugoistočnu Europu u programima potpore prevođenjima i izdavaštvu između zemalja uključenih u program.

“Naša je suradnja s europskom mrežom za promicanje književnosti i knjiga Traduki, u koju su uključene sve zemlje jugoistočne Europe, s vremenom postala još kvalitetnija i kompleksnija. Pritom posebnu pažnju posvećujemo potpori prijevodima i prevoditeljima koji svojim radom postaju nezaobilazni i važni posrednici među kulturama”, kaže Matić.

I on i predsjednica napominju da je tržište jugoistočne Europe pomalo zanemareno u stalnoj želji da svoju ponudu izvedemo na velika i naizgled komercijalna tržišta njemačkog i engleskoga govornog područja, koja su opterećena ponudom iz cijelog svijeta.

Udruga je za 2011. godinu kao prvu recipročnu suradnju u predstavljanju autora u projektu Writers in residence dogovorila suradnju s izdavačkom kućom GOGA iz Novog Mesta. Suradnja bi trebala donijeti kvalitetan poma

k u recepciji slovenske literature u Hrvatskoj, kao i hrvatske literature u Sloveniji. “Kursovci” dodaju da su, osim dosljednosti i planirane vizije promocije, u današnjem vremenu nužne inovacije koje će literaturu približiti publici te će udruga u svom daljnjem radu nastojati ići tim putem. Naravno, napominju, uz nužnu financijsku potporu nadležnih.

siniša kekez, foto: nikola vilić / cropix

Vrući studeni

Posljednji tjedan dana udruga je imala dva događanja. U srijedu je u kavani “Central” održana tribina “Vrijeme u kojem smo postali stranci”. Na njoj su pod vodstvom Jasena Boke Milo Jukić, Elvis Bošnjak i Nebojša Lujanović govorili o odnosu književnosti i sponzora, umjetnosti i recesiji... Zanimljivo je da pisac Milo Jukić iz Kreševa u BiH, bivši dopisnik Slobodne Dalmacije, boravi u rezidencijalnom programu udruge “Kurs”. U petak su se u Književnom krugu, kratko, ali dojmljivo, predstavile tri slovenske pjesnikinje, Stanka Hrastelj, Barbara Pogačnik i Slavica Šavli.

#UDRUGAKURS