TABU TEMA Kad muškarac voli - kozu!

Piše Joomla\CMS\User\User
26. veljača 2011. - 11:05
rgx time: 9.2983245849609E-5

Završni čin hrvatske premijere komada “I to je ljubav” u zadarskom kazalištu najbolje oslikava grotesknost cijele priče. Stela, prevarena žena, u bijeloj haljini, ali sva krvava i s crvenim mesarskim rukavicama, na kolicima dovozi leš. Njezin nevjerni suprug Martin baca se sav očajan na truplo i zapomaže: - Zašto si je ubila? - Zato što te voljela - uzvratila mu je Stela, a ispod krvave bijele plahte provirila je glava ubijene - koze!

 Ugledni američki arhitekt Martin (Mirko Šatalić), dobitnik nekakve svjetske nagrade, na svoj 50. rođendan svom najboljem prijatelju Denisu (Zlatko Košta), usred neuspjelog prigodničarskog novinskog intervjua, priznaje da se zaljubio u Miu, u kozu koju je ugledao na proplanku. Zgroženi Denis o tome prijateljskim pismom izvijesti Martinovu ženu Stelu (Jasna Ančić), koja padne u očaj, a sve to dozna i njihov sin Robert (Vinko Radovčić), koji je usput i pomalo gay. Ugledna obitelj se tako raspada zbog dugo skrivane tajne.

Eto, to je bio šokantni tabu predstave koji se tajio, a koji su uprizorile zadarske kazališne snage pod ravnanjem zagrebačkog redatelja Tomislava Pavkovića. Izbor predstave je za zadarsku publiku, u kojoj je bilo i djece, bio iznenađujući ne samo po tome što se bavi seksualnom izopačenošću američkoga građanstva, nego i što se teško mogla nazrijeti neka dodirna točka s ovdašnjom stvarnošću. Priča Pulitzerom nagrađenog Edwarda Albeeja možda funkcionira u kazalištu koje ima na desetke premijera, ali u našim uvjetima teško da će imati nekakvu dugovječnost.

Ekipa se očito svojski trudila predstaviti sve frustracije i sablazni čudne priče o sodomiji i raspadu obitelji, kopali su, kako je rekao Pavković, po zakučastim dijelovima ljudske psihe, sve je naizgled dobro funkcioniralo i scena i glazba, ali gledateljima je ostalo nejasno - zašto sve to? Mnogi su jedva dočekali da predstava završi. U svakom slučaju, zadarskom kazalištu se dogodila predstava o kojoj će se govoriti.

Edvard Šprljan
SNIMIO jure mišković/CROPIX

 

Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik: Zgrožen sam!

- Kao obični gledatelj smatram da je riječ o programskom promašaju HNK Zadar, ispod njegove dosadašnje razine. Predstavu sam doživio kao potpuni apsurd i perverznu priču. Vidio sam da su i drugi u publici tako osjećali, čekao sam kraj da vidim hoće li možda biti kakva pouka ili nešto što se može doživjeti kao refleksija na stanje kod nas. Ali ništa, pa sam nastojao izletjeti što prije vani jer sam bio zgrožen. Ako je to bio cilj predstave, u potpunosti su uspjeli.


Anđela Ćurković Petković: I to je aspekt ljudske prirode

- Predstava je bila vrlo dobra i očito je šokirala ljude. Ima prostora da se na mjestima s elementima crne komedije još više približi publici kad se ansambl još više uigra. Oni koji su šokirani trebaju znati da su samo prikazani aspekti ljudske prirode - kazala nam je Anđela Ćurković Petković, glumica Kazališta lutaka Zadar.


Nenad Pepić: Nije u duhu ovih prostora

Nenad Pepić, veteran zadarske nezavisne kulturne scene: - Ova predstava je u principu još jedna u gabaritu ansambla HNK Zadar i ne mislim da će ga dignuti na nacionalnu scenu. Sve je odrađeno bez neke posebne dodatne vrijednosti, a vulgarnost je očito trebala biti ono nešto što je trebalo dirnuti. No ni prikazana ljubav ni bijes nisu me posebno emotivno taknuli. Tekst je zanimljiv, ali ne korenspondira s duhom i situacijom ovog prostora, nego govori o frustracijama jednog materijalno zadovoljenog svijeta. Adaptacija i dramaturgija me nisu baš oduševili.