KulturaMEGAHIT

‘Svećenikova djeca’ gledanija i od ‘Maršala’

Piše Joomla\CMS\User\User
19. siječanj 2013. - 11:58

Ovoga vikenda “Svećenikovu djecu” gledat će više od 100 tisuća posjetitelja u domaćim kinima, čime redatelj Vinko Brešan nadmašuje rezultat vlastitog “Maršala”. “Svećenikovu djecu” do četvrtka 17. siječnja vidjelo je 93.690 gledatelja, a “Maršala” 2000. godine 100.087. Nova uspješnica našeg redateljskog hitmejkera postat će, tako, niti u mjesec dana kinodistribucije, drugi najgledaniji hrvatski dugometražni igrani film od 2000. naovamo iza “Što je muškarac bez brkova” (152.276 ljudi), odnosno četvrti najveći hit od osamostaljenja Hrvatske, dakle u posljednje 22 godine, nakon Brešanova prvijenca “Kako je počeo rat na mom otoku” (337 tisuća), crtića “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Milana Blažekovića (217.000) i spomenutog Hribarova blockbustera.

Paralela između Brešana i Camerona

- Izrazito smo zadovoljni dosadašnjim kinouspjehom filma “Svećenikova djeca”. Takav uspjeh može napraviti samo kvalitetan film kakav Brešanov i jest, ponosni smo što se on nalazi u našoj kino i DVD distribuciji – rekao nam je Seid Ružić iz “Continentala”.

- Priroda je da autora veseli da publika prepoznaje njegov film, to jest da na njega postoji jedna reakcija. Film je jedna od rijetkih umjetnosti koju publika definira. Film je prikazivačka umjetnost i prema tome on se mora nekom prikazivati. Jedan od pokazatelja uspjeha nekog filma jest je li on gledan ili nije. Naravno, brojke ne čine film ni boljim ni lošijim. Ono što bi mene osobno veselilo jest da film ostane u mislima gledatelja još neko vrijeme nakon projekcije – izjavio nam je Vinko Brešan.

U osvrtu na film povukli smo komercijalnu paralelu između Brešana i Jamesa Camerona, s obzirom na to da na vrhu liste najvećih hitova u Americi i svijetu, odnosno Hrvatskoj, obojica imaju dva filma. No, Brešan će na listi od pet najvećih nacionalnih blockbustera (“Kako je počeo rat na mom otoku”, “Čudnovate zgode šegrta Hlapiča”, “Što je muškarac bez brkova”, “Svećenikova djeca”, “Maršal”) sada potpisivati režiju triju.

- To su ogromne brojke, više od pola milijuna ljudi. Da sam američki redatelj i da imam taj postotak gledanosti, vjerojatno bih vodio neki drukčiji život, ali nije da se žalim, zahvalan sam na svemu što mi se događa – govori Brešan, čiji bi posljednji film, kako je krenuo, mogao prestići “Muškarca bez brkova”, možda i najveći regionalni hit posljednjih godina, Dragojevićevu “Paradu” (167.000 gledatelja u Hrvatskoj; regiji 600 tisuća).

Dobrih je pet godina trebalo proći da se publika istinski vrati hrvatskom filmu. Naime, 2006. su kina punili “Muškarac bez brkova”, “Duh u močvari” Branka Ištvančića (62.785 gledatelja) i Grlićeva “Karaula” (43.009), a u međuvremenu bi u najoptimističnijem prosjeku, čast rijetkim iznimkama, domaće filmove vidjelo maksimalno sedam tisuća ljudi.

Krajem 2011. negativan je trend razbio film za djecu “Koko i duhovi” Daniela Kušana (79.384 gledatelja), ljetos velikoekranski nastavak popularne sapunice “Larin izbor: Izgubljeni princ” Tomislava Rukavine (78.694), a jesenas romantična komedija “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić.

Zora nacionalnih blockbustera

Vlaški rom-com s Juditom Franković i Goran Bogdanom dao je veliki obol novom valu gledanosti hrvatskih filmova koji su počeli gotovo ravnopravno konkurirati američkim blockbusterima. Sa sadašnjih 82.437 gledatelja “Sonja i bik” se smješta na lijepo četvrto mjesto najvećih hitova nakon 2000., odnosno na peto ako se računa box-office od početka devedesetih.

- Kažete 83.437 kinoposjetitelja? Stvarno nisam očekivala da ćemo dobaciti do te brojke. Činjenica je da se lako moglo desiti da se film nikad ne snimi s obzirom na to koliko je dugo čekao na svoju realizaciju, stoga me jako vesele rezultati – iskrena je Vlatka Vorkapić koja ne bi imala ništa protiv “Sonje i bika 2”.

- (smijeh) Možemo možda o tome početi razmišljati. Judita i Goran su par koji se lako može vidjeti u nastavku - govori Vorkapić. Dok očekujemo “Sonju i bik 2”, koncem veljače u kina kreće izvjesni hit “Zagonetni dječak” Dražena Žarkovića, nastavak “Koka i duhova” koji bi mogao nadmašiti prethodnika. Čini se da je napokon svanula nova zora hrvatskih blockbustera.

Marko Njegić#SVEćENIKOVADJECA#VINKOBREšAN