KulturaVJEKOSLAV STIPICA IZLAŽE U ZAGREBU

Stipica se ne odriče svojeg rukopisa

Piše Joomla\CMS\User\User

U Društvu Splićana u Zagrebu, njegov predsjednik Teo Jurić otvorio je izložbu splitskog slikara Vjekoslava Stipice. Stipica je ostao u memoriji prijatelja likovnosti po svojim barkama i intimističkim prizorima, budući da ga dugo nije bilo na ovim prostorima, a sve ako se povremeno i javljao, bile su to najčešće slike koje se uglavnom vezivalo uz popularne serijale i “dnevnu praksu”. Bez obzira na izlagačku apstinenciju, ipak nije bilo razloga za mirovanje.

STIPICA

Nakon stotinjak samostalnih izložbi Stipica je strpljivo “krstario” svijetom, izlagao u prestižnim galerijama Trsta, Udina, Londona, Kiela, Stockholma, Graza... Povratak na domaću likovnu scenu ipak je nostalgičarski i još se ne bavi najavljenim zaokretom umjetnika, koji će se dogoditi s novim viđenjima starih stvari.

- Čovjek se ne može odreći vlastita rukopisa, a i zašto bi, no to ne znači da ovo čime se bavim nemam potrebe dići na jednu višu razinu. Bila bi to najava novom ciklusu koji ću izlagati koncem godine u Zagrebu. Jasno i u Splitu, nakon puna dva desetljeća. Ovo jest jedan stari Stipica, ali pomalo umiven, s nastojanjem da sačuva kontinuitet nakon godina izbivanja - dočekat će nas umjetnik.

SPLICANI_PROSTORIJE2-240211.1

Do nekih skorašnjih vremena, vrijedan pažnje svakako je i ovaj zagrebački nastup u kojemu tajnica Društva Splićana u Zagrebu Tina Jakaša prepoznaje argumente da prostorije postanu posjećeno izlagačko mjesto, a ne tek klub nostalgije, pa upućuje poziv svim splitskim slikarima u Zagrebu da svojim radovima pridonesu još ozbiljnijem izlagačkom programu.

Bilo kako bilo, neponovljivi slikarski romantičar i izuzetni crtač Vjekoslav Stipica, neovisno o europskim iskustvima, uz svoje viđenje Dalmacije i dalje veže dah i duh Dalmacije, predmete karakteristične ikonografije kojima će njegovu pojavnost na likovnoj sceni najbolje markirati još dr. Kruno Prijatelj formulacijom kako je u pitanju “svijet za kojim čeznemo, a koji neminovno i nezaustavljivo zamire”.

O slikaru je govorio Stanko Špoljarić.
- Upravo to jedan je od opipljivijih povoda zašto sam se odlučio za predstavljanje, pred ljudima koje je, kao i mene, životni put, usprkos čežnji, odveo do metropole, podalje od juga, mora, sunca i kamene bjelokosti Splita - zaključuje Stipica.

IGOR BREŠAN
FOTO NENAD DUGI/CROPIX


#VJEKOSLAVSTIPICA