Kulturaumjetnost bez granica

Splitski povjesničar umjetnosti Nikola Bojić u Stockholmu izlaže rad posvećen opusu Branka Petrovića, arhitekta koji je zadivio etiopskog cara Hailea Selassija

Piše Eda Vujević

Mladi splitski povjesničar umjetnosti i dizajner Nikola Bojić jedini je Hrvat koji sudjeluje na skupnoj izložbi "Mud Muses – A Rant About Technology", koja se održava u muzeju Moderna Museet u Stockholmu od 12. listopada ove do 12. siječnja iduće godine.

Izložba, čiju kustosku koncepciju potpisuje Lars Bang Larsen, posvećena je pitanjima odnosa života i tehnologije u vremenu u kojem se njihova sjedinjenost doima potpunom. Na izložbi sudjeluje 21 umjetnik i umjetnička grupa, među kojima istaknuti autori čiji radovi pripadaju području prožimanja umjetnosti, tehnologije i dizajna, uključujući i instalaciju "Mud Muses" Roberta Rauschenberga, po kojoj je izložba naslovljena.

Instalacija Nikole Bojića, na razmeđu istraživačko-kustoske prakse te arhitekture i dizajna, bavi se problematikom ekosistemskog mišljenja, odnosno dijagramiranja odnosa prostora, prirode, društva i tehnologije proizišlog iz rada hrvatskog arhitekta Branka Petrovića, koji će kroz ovaj rad također biti zastupljen kao jedan od autora. Nikola Bojić svoj će rad predstaviti na predavanju koje će se održati 11. listopada u sklopu otvorenja izložbe.

Petrović je autor brojnih projekata i arhitektonskih realizacija kojima su obuhvaćene različite programske i prostorne situacije širom Etiopije. Neki od njih su, primjerice, studentski dom u Bahir Daru, osnovna škola u Lalibeli, rekreacijski park u Nazaretu, zatim projekti tipskih škola srednjeg stupnja obrazovanja, nekoliko administrativnih zgrada u raznim gradovima te urbanistička rješenja za centar Debre Zeita i za grad Kara Kore koji je početkom šezdesetih godina ozbiljno stradao u potresu.

U Addis Abebi projektira Glavni ured Ministarstva poljoprivrede, nudi rješenja središnjih trgova, uključujući projekt spomenika na trgu Meskel, poznatom mjestu velikih javnih okupljanja. Od važnijih realizacija moguće je izdvojiti dogradnju Carske, odnosno Nacionalne palače, te zgradu hotela "Wabe Shebelle" u središtu Addis Abebe.

Snažna jugoslavenska zajednica u Etiopiji formirana je već pedesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući činjenici da je riječ o jednoj od malobrojnih afričkih zemalja koja nije baštinila kolonijalnu povijest u klasičnom smislu riječi, ali i odličnim odnosima Josipa Broza s carem Hailem Selassijem I. Uloga Branka Petrovića, koji je svojim radom u etiopskome Ministarstvu javnih radova i komunikacija stekao značajan ugled, presudna je i u kasnijem angažmanu jugoslavenskih poduzeća u određenim poslovnim aranžmanima.

Međutim, nakon njegova odlaska iz Etiopije 1969. godine, uspostavljeni kontinuitet prisutnosti kadra s područja bivše Jugoslavije u toj zemlji postupno splašnjava. Razloge tome moguće je tražiti u neposredno kasnijim krizama i nestabilnostima koje su Etiopiju potresle i dovele do političkog prevrata. Naime, u kolovozu 1974. vojnim pučem Haile Selassie zbačen je s vlasti i stavljen u kućni pritvor. Optužen je za osobno bogaćenje, za autokraciju, despotizam i održavanje feudalne strukture države, ali mu je dopušten povratak u carsku palaču, gdje je i umro iduće godine, iste godine kad je preminuo i Branko Petrović.

Petrović je nakon povratka u Hrvatsku radio kao republički urbanistički inspektor SR Hrvatske te kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo, stambene i komunalne poslova. Samo u Hrvatskoj radio je na 15 regionalnih i urbanističkih planova.

 

Uzorna biografija

Branko Petrović (Požega, 1922. – Zagreb, 1975.) jedan je od onih zaboravljenih velikana koji zapravo još uvijek čeka na svoje mjesto u "kući slavnih" arhitekture i urbanizma. Diplomirao je 1948., a tijekom Drugog svjetskog rata prošao je čudan put – bio je u domobranima, u zatvoru, u bolnici i u narodnooslobodilačkoj borbi. Nakon diplome zaposlio se kao projektant i urbanist u Urbanističkom institutu u Zagrebu, zatim je bio načelnik u Upravi generalnog urbanističkog plana Ministarstva komunalnih poslova Hrvatske. Nakon specijalizacije urbanizma u Engleskoj i Švedskoj, kao stipendist UN-a, radio je na mjestu direktora Urbanističkog instituta te direktora i glavnog projektanta Urbanističko-arhitektonskog projektnog biroa "Ar-59" u Zagrebu. Potom je radio u Etiopiji kao glavni arhitekt Ministarstva javnih radova Etiopije, profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Adis Abebi te kao član urbanističke ekipe Ministarstva.

 

#BRANKO PETROVIć#NIKOLA BOJIć#HAILE SELASSIE