Kulturafilmsko kazalište

Na 'Gavelline večerima' 'Sjećaš li se Dolly Bell', 'Addamsovi', 'Tramvaj zvan žudnja', 'Petrijin venac', ali i 'Kušnja' HNK Split i dva Čehova

Piše Siniša Kekez
11. listopad 2019. - 14:55

Festival 34. Gavelline večeri počinje u petak 11. listopada i na njemu će biti prikazano jedanaest predstava iz Hrvatske i regije, različitih poetika i žanrova. Split će se predstaviti "Kušnjom" Arthura Millera, u režiji Nenni Delmestre.

"Odabranim naslovima zajednička je okrenutost redatelja prema glumcima, pa među njima nema predstava gdje je koncept snažniji od izvođača", stoji u obrazloženju odabira Programskog vijeća festivala.

Uz hrvatska, publika će dobiti uvid i u ponajbolja ostvarenja iz Slovenije, Srbije, te Bosne i Hercegovine.

U petak će festival otvoriti "Baal", koji je po motivima mladenačkog djela Bertolta Brechta iznova ispisao dramatičar Andrej Rozman Roza, a u produkciji SMG-a iz Ljubljane Vito Taufer režirao kao "energičnu, satiričnu, muzikalnu predstavu uronjenu u niz problema Slovenije".

Dana 14. listopada gostuje "Petrijin venac" Ateljea 212 iz Beograda, dramatizacija romana Dragoslava Mihailovića koju potpisuje Mila Mašović-Nikolić, i gdje u režiji Bobana Skerlića Petriju igraju tri glumice, prikazujući tako tri lica žene u društvu.

Dan kasnije, iz Beograda dolazi i Jugoslovensko dramsko pozorište, s Čehovljevim "Ujakom Vanjom" u režiji Egona Savina, s Branislavom Lečićem u naslovnoj ulozi.

Sarajevski Kamerni teatar 55 gostovat će 16. listopada s predstavom "Sjećaš li se Dolly Bell" Abdulaha Sidrana, naslovom koji poznajemo po kultnom filmu, sada u režiji Kokana Mladenovića.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora stiže 19. listopada s predstavom "Sumrak bogova", čije autorstvo potpisuju dramatičar Ivor Martinić (po filmskom scenariju) te redatelj Dalibor Matanić, a gdje se u prikazu obitelji industrijalaca u vrijeme uspona nacizma u Njemačkoj zrcali raspadanje "stupova društva".

Od hrvatskih teatara, u subotu 12. listopada gostuje HNK Split s "Kušnjom" po komadu Arthura Millera, "polemički zagledanom u svijet političkih progona i manipulacija, nekad i danas", u izvedbi mnogobrojnog splitskog glumačkog ansambla.

Na programu 17. listopada bit će HNK Zagreb, s Čehovljevim naslovom "Tri sestre", koji je redatelju Bobi Jelčiću poslužio kao povod za autorski projekt s dramskim ansamblom.

HNK u Varaždinu publici festivala predstavit će se 18. listopada s "Tramvajem zvanim žudnja" Tennesseeja Williamsa i redateljice Valentine Turcu, gdje se renomirana koreografkinja predstavlja i kao dramska redateljica.

Festivalska publika moći će 20. listopada pogledati ZKM-ov "Huddersfield" po komadu suvremenog srpskog pisca Uglješe Šajtinca o usamljenosti i zajedništvu, odlascima i povratcima, u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka.

Na predzadnjoj večeri festivala, 21. listopada, na programu je naslov kazališta domaćina – "Cigla", nastala po drami Filipa Šovagovića, koju je autor nadopisao za potrebe ove predstave, a režirao Krešimir Dolenčić.

Dodjela nagrada je 23. listopada, nakon čega slijedi gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskog iz Slovenije, s hit-naslovom "Addamsovi" u režiji Aleksandra Popovskog.

#GAVELLINE VEčERI