Koncert u Beogradu: Vanessa Mae - ime za čaroliju

Piše Joomla\CMS\User\User

Nekada poznata kao čudo od djeteta, a danas atraktivna violinistica koja zrači svojom pojavom i izvedbom jedinstvenoga spoja klasike i techno glazbe, Vanessa Mae nastupit će u Beogradskoj areni u nedjelju, 27. veljače 2011.

“Hendrix na violini”, “Oluja na svjetskoj turneji”, “Sirena žica”, “Rock superstar na violini” samo su neki od naslova koji prate pojavljivanje Vanesse Mae. Ova karizmatična, seksi umjetnica objavila je u dobi od samo 16 godina svoj prvi “pop” album “Violin Player”, kojim je pomaknula glazbene granice ne samo načinom sviranja, formirajući neuobičajeni miks klasičnog, pop, jazz i techno zvuka, nego i svojim scenskim izgledom. Njezina obrada čuvene Bachove “Tokate i fuge” u d-molu i dalje je rado slušana i često kopirana.

Čudo od djeteta

Rođena je u Singapuru 27. listopada 1978. godine, a u dobi od tri godine s majkom se preselila u London, gdje i danas živi. Kao čudo od djeteta, Vanessa Mae prvi je solistički koncert imala već s devet godina, a u desetoj je nastupila i sa simfonijskim orkestrom. Počela je prvo s tri godine svirati klavir, a violinu s pet godina.

Već do 13 godine imala je tri objavljena albuma s klasičnim kompozicijama i bila je poznata u Britaniji nastupajući u brojnim televizijskim emisijama. Ušla je u knjigu Guinnessovih rekorda kao najmlađi instrumentalist koji je snimio violinske koncerta i Beethovena i Čajkovskog.

U pubertetu je počela napuštati tradicionalne klasične utjecaje te je 1996. godine objavila svoj prvi “pop” album, na kojemu je radila i kao kompozitorica i kao instrumentalistica.

Godine 1997. surađivala je s Janet Jackson, a 1998. godine nastupila je na Euroviziji u Birminghamu. Svojom karizmom, stilom odijevanja i atraktivnim nastupima, kao i kompozicijama, brzo je očarala publiku izdvojivši se od tipičnih “klasičnih” izvođača.

Na albumu “Violin Player” počela je raditi kao četrnaestogodišnjakinja, a odmah nakon objavljivanja našao se na top-listama u više od 20 zemalja. Za BRIT nagradu za najboljeg ženskog izvođača nominirana je već 1996. godine i time je dobila titulu prvog instrumentalista i klasičnoga glazbenika koji je ušao u izbor za ovu isključivo mainstream pop nagradu.

U travnju 2006. godine Vanessa se našla na listi najbogatijih mladih izvođača sa zaradom većom od 32 milijuna funti od koncerata i prodaje 10 milijuna albuma.

Humanitarka

Nedavno je izdala kompilaciju ”Best of Vanessa Mae”, koja uključuje i nikad prije objavljenu pjesmu ”Art of War”. Pojedine pjesme obogatila je i pjevanjem, dodajući svoj glas na numere s albuma ”Subject of Change” iz 2001. godine. Na putu sazrijevanja od čuda od djeteta do nezavisne odrasle umjetnice sazrijevala je i njezina glazba.

Svira na dva tipa violina − klasičnome modelu Guadagnini iz 1761. godine i električnom Zeta Jazz. V Violinu Guadagnini, čija se vrijednost procjenjuje na 150 tisuća funti, dobila je na dar od roditelja. Često kupuje violine i poslije ih prodaje, darujući novac u humanitarne svrhe.

renato kragić

#VANESSAMAE