KulturaIGOR BJAŽEVIĆ LULA, SURADNIK SLOBODNE DALMACIJE I OTVORENOG MORA predstavio jedinstvenu knjigu

‘Komiške beštije’- libar za pamćenje

Piše Joomla\CMS\User\User
28. veljača 2011. - 14:20
rgx time: 4.0054321289062E-5

Jese ti spominješ kad san ja ulovija puno ribe, a nisam u libar?

A bit ćeš u drugi broj! Ispričao je ovo Igor Bjažević Lula na promociji svoje knjige “Komiške beštije”, koja je u subotu navečer u komiškoj Galeriji Boris Mardešić okupila brojne Komižane. Doduše malo je ribara koji nisu uvršteni u ovu Komišku ribarsku čitanku, od njih 60 profesionalnih iz Komiže u knjizi ih je 50.

- Knjiga Igora Bjaževića Lule pravi je dokument vremena, njezina najveća vrijednost je što smo stalno slušali anegdote o nekadašnjim ribarima, a ovdje su prikazani ribari 21. stoljeća, koji su i večeras izišli na more - kazao je Feđa Klarić, fotoreporter Slobodne Dalmacije i Cropixa, predsjednik Foto kluba Split, na čiji je nagovor 1989. godine Igor Bjažević počeo surađivati sa Slobodnom Dalmacijom.

Kroz tu suradnju Bjažević je u Slobodnoj i u njezinom izdanju “Otvoreno” more prikazao komiške ribare riječju i slikama koje su, kako je u predgovoru zapisao Ivica Flesch, prvi, dugogodišnji glavni urednik “Otvorenog mora”, sakupljene i lijepo posložene na jednom mjestu.

 Feđa Klarić, Ljubica Vuko, Igor Bjažević i Zoran Krželj na promociji

Dobri duh Komiže

Za Ljubicu Vuko, urednicu Biznisa u našem listu, koja je s Igorom Bjaževićem bila na više novinarskih zadataka, Lula je dobri duh Komiže koji svojom fotografijom na stranicama Slobodne Dalmacije i njezinih izdanja prenosi ljepote ovog glasovitog ribarskog mjesta.

Zoran Krželj, član Uprave Slobodne Dalmacije s Bjaževićem prijateljuje još iz onih vremena kad su njih dvojica zajedno s Leom Katićem s Lastova i pok. Zoranom Franičevićem “oslobađali” naše pučinske otoke za turiste.

- Igor nije htio na naslovnicu staviti svoje ime već samo naziv “Komiške beštije”. Kao da nam želi reći – nisam ja tu važan, važni su komiški ribari, njihove priče. Ali, važan je i on, važna je ta draga “komiška beštija” koja je za povijest dokumentirala i ovjekovječila jedinstvene ribarske priče- kazao je Krželj.

(SD)

Čestitka

Igore, čestitam ti, ovo je libar za pamćenje. Svi ovi ribari su živi, ti si pravi kroničar ribarske Komiže – istaknuo je prof.dr. Joško Božanić.