stdClass Object ( [id] => 1390045 [title] => O Tijardoviću se puno toga ne zna; bio je sjajan crtač, zvali su ga i u Hollywood, njegov pir bio je događaj godine... [alias] => o-tijardovicu-se-puno-toga-ne-zna-bio-je-sjajan-crtac-zvali-su-ga-i-u-hollywood-njegov-pir-bilo-je-dogadaj-godine [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U koncertnoj dvorani koja nosi njegovo ime, u utorak 21. svibnja, u Hrvatskom domu promoviraju se memorari slavnog splitskog skladatelja i dirigenta Ive Tijardovića. Knjiga pod nazivom “Ivo Tijardović – Život i vrijeme: Memoari slavnog Splićanina”, u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića, ponudit će mnoge informacije iz uzbudljivog života skladatelja legendarnih opereta “Mala Floramye” i “Splis’ki akvarel”, nakon što se dugo smatralo da je veći dio njegovih bilješki iz 70-ih godina prošlog stoljeća zauvijek izgubljen.

Značajan je to izdavački pothvat, a knjiga, bogato ilustrirana fotografijama, uredničko je djelo uglednog novinara i nekadašnjeg urednika Slobodne Dalmacije Marina Kuzmića. Uoči promocije, koja će imati glazbeni i filmski dio, razgovaramo s urednikom koji smatra da je Tijardović nesumnjivo najsvestraniji čovjek od teatra kojeg smo imali te prvi moderni Splićanin ponikao iz starinskoga Splita:

- Rad na ovoj knjizi ima dva različita početka. Tijardovićeve memoare htio sam početkom dvijetisućitih uvrstiti u „Splitsku biblioteku“ Slobodne Dalmacije koju sam uređivao zajedno s Jakšom Fiamengom. To je ona biblioteka u kojoj su prvi put objavljene knjige o maršalu Marmontu u Splitu i o autonomaškom splitskom gradonačelniku Bajamontiju, koje je na naš poticaj napisao Duško Kečkemet, zatim feljtoni o splitskoj povijesti „šćeto-neto“ i splitskim facama Tolje Kudrjavceva i druge.

---

image

Marin Kuzmić: Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradonačelnik Splita i partizan-umjetnik u oružanoj borbi

Paun Paunović/Cropix
---

- Još početkom osamdesetih Ante Jelaska priredio je jedan dugački feljton u Nedjeljnoj Dalmaciji na temelju Tijardovićevih rukopisa o njegovu djetinjstvu u starinskom Splitu. Pretpostavio sam u to vrijeme da je Tijardović možda nastavio zapisivati sjećanja. To mi je potvrdio njegov sin, francuski arhitekt Ivica Tijardović i uputio me na svoga brata, također arhitekta, Zvonka Tijardovića, koji je živio u Münchenu. Razgovarali smo, ali materijal nije stizao. U međuvremenu "Slobodna" je promijenila vlasnika...

Prošlo je mnogo godina, ali projekt nisam zaboravio. Tijardović je ipak splitska legenda. Problem je na kraju, nakon mnogih peripetija, riješio Karlo Grenc i njegova tiha diplomacija s Tijardovićevom svojtom u inozemstvu. U potragu se posebno iz Francuske uključila Tijardovićeva unuka, gospođa Petronille Tijardović. Tako je stigao skenirani daktiloskript drugog dijela, sjećanja iz razdoblja od 1918. do 1941., ali ostatku nije bilo ni traga. Smatrao sam da tako nedovršeni rukopis ne može biti  knjiga - sjeća se Marin Kuzmić.

---

image

Naslovnica knjige

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Na koji način ste došli do trećeg dijela njegovih memoara, za koje se smatralo da su izgubljeni?

- Tri-četiri godine nakon toga Grenc je javio da ima i taj dio rukopisa. Pronašao ga je Tijardovićev njemački unuk Ralf na dnu nekog bavula, u kamarinu. U rukopis je bilo umontirano i više kvalitetnih fotografija.

Najprije je sve trebalo dekodirati, prepisati, urediti redaktorski, opremiti na način da tekst bude pregledan, umetnuti niz novih naslova, natuknice, dokumentarne umetke i fusnote koji će pojasniti ljude, pojmove, događaje. Donijeli smo na stranice knjige i mnoštvo fotografija i ilustracija, više od 300. U tome nam je pomogao sam Tijardović koji je volio dokumentirati svoju karijeru pa je sačuvao veliku hemeroteku, slike, programe… Sve to čuva Grencova zaklada ovdje u Splitu kao jednu od svojih zbirki. Tamo je i maestrova spomen-soba, ali se ne može posjetiti zbog prilika koje vladaju u tom prostoru.

Koji je vama osobno najdojmljiviji dio njegovih memoara?

- Prvi dio je dobro pisana i zanimljiva proza s velikim brojem prizora iz Splita konca 19. i početka 20. stoljeća, uključujući Prvi svjetski rat, zarobljeništvo u Italiji i odlazak u jugoslavenske dobrovoljce na Solunski front.

Drugi dio donosi nam zgode iz maestrove međuratne karijere, priču o njegovim najvećim kazališnim uspjesima i njegovu njemačku epizodu kada je imao bliski susret s nacizmom. U njegovim sjećanjima više je politike nego poetike.

Mene se posebno dojmio njegov dnevnik iz Drugog svjetskog rata. Mislim da je to vjerojatno jedini rukopis neke važne ličnosti s tematikom iz Narodnooslobodilačke borbe za koji se nije znalo i koji nije u međuvremenu objavljen, ni za vrijeme Jugoslavije ni poslije. Njegovi zapisi govore o drami okupacije, okolnostima pod kojima je morao bježati u šumu, djelovanju jednog umjetnika u partizanima, patnji njegove obitelji…

---

image

Ivo Tijardović i Ivan Supek u partizanima

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Što sve zapravo ne znamo o Ivi Tijardoviću?

- Maestro Tijardović kao kazališno ime bio je poznat širokom krugu teatarske publike u Splitu i Zagrebu, ali i Beogradu, Osijeku i Ljubljani. Njegove operete bile su vrlo popularne. Izvodile su se i vani. U javnosti je bio uočen i njegov politički angažman kao HSS-ovca u vrijeme Kraljevine. Nakon oslobođenja bio je važna ličnost u poslijeratnom kulturnom životu.

Za vrijeme svojih poslijeratnih boravaka u Zagrebu Tito mu je više puta bio na opernim predstavama. Za vrijeme rata vodio je dalmatinsko i hrvatsko Kazalište narodnog oslobođenja, a od 1945. do 1950. bio je intendant HNK u Zagrebu. Nakon toga i direktor Državnog simfonijskog orkestra, odnosno današnje Zagrebačke filharmonije. Organizirao je glazbene stvaraoce u današnje Hrvatsko društvo skladatelja i vodio upravno tijelo zagrebačkog Hrvatskoga glazbenog zavoda. To su neke od njegovih važnih dužnosti.

U umjetničkom području bio je svestran, skladao je, dirigirao, pisao je libreta za svoje operete, prevodio, izrađivao skice za scenografije i kostime, pisao je filmsku glazbu za njemačke filmove, a poslije rata i za naše. Imao je neke kontakte i s holywoodskim ljudima i mogao je, da je htio, završiti u Americi, nudili su mu angažman kad su poslušali njegovu filmsku glazbu u Berlinu.

Najmanje je poznato da je bio izvrstan crtač jedne vrste karikatura i ilustracija, od toga je živio u Beču i Zagrebu za vrijeme studija.

---

image

Johnny i Willy, Tijardovićev crtež nakon boravka savezničke flote u Splitu 1919.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Bio sam urednik knjige Duška Kečkemeta „Nepoznati Tijardović“ u kojoj su sabrani svi njegovi likovni radovi. Naši povjesničari umjetnosti Tijardovića drže za jednog od naših najkvalitetnijih umjetnika razdoblja art decoa.

Bio je i dopisnik ondašnjeg Jutarnjeg lista kojemu je slao ilustrirane priloge iz Splita o američkim mornarima s krstarice „Olympia“ i ondašnjem turizmu, zatim s putovanja u Italiju i iz Pariza. Napisao je veliki broj kompozicija orkestralne, vokalne glazbe i glazbe za balet te tri opere, „Dimnjaci uz Jadran“ koja se događa za vrijeme rata u jednoj od solinskih tvornica cementa, „Marko Polo“ i grand operu „Dioklecijan“, koju je smatrao svojim najboljim djelom.

Kakvim su ga doživljavali oni koji su ga poznavali?

- U predgovoru knjizi citiram sjećanje redatelja Ante Jelaske, koji je, uz Milija Štambuka i Vanču Kljakovića, u splitskom teatru najviše postavljao njegove operete. On se maestra sjećao kao „stasitog, zgodnog, elegantnog, pristupačnog i prijaznog, ugodnog i zabavnog sugovornika“. Bio je „human, uman i široko obrazovan, poliglot, poletan i talentiran, lišen svake sitničavosti i uobičajenih ljudskih mana. Osvajao je svijet oko sebe povjerenjem i ljubavlju“, zabilježio je Jelaska.

Inače, imao sam priliku upoznati maestra za vrijeme studija u Zagrebu. Stan Tijardovićevih bio je odmah do Jelačić placa. Povod za posjet bila je informacija mog studentskog kolege, Splićanina, Tijadovićeva nećaka, filmskog i kazališnog redatelja Branka Ivande, da je barba Ivo upravo dovršio operu „Dioklecijan“ i da bi tu vijest trebalo objaviti pa smo to i poslali “Slobodnoj”. Ivanda je jedno vrijeme kod njega stanovao.

U TV seriji Željka Rogošića o Tijardoviću Ivanda priča kako je svako jutro bilo "ajmo malo za klavir!". Nakon pjevanja i sviranja posvetio bi se crtežima. Uz svoje velike talente, glazbene i crtačke, bio je iznimna osobnost, sjajan čovjek, izvanredan kozer, pun duha i kreativnog naboja.

U knjizi stoji da je Tijardovićevo vjenčanje bio društveni događaj u Splitu, uživao je veliki ugled još od svojih tridesetih, nakon što je napisao “Malu Floramye”.

- Tijardović je bio zvijezda. Po njegovu opisu bilo je to pravo kazališno vjenčanje. On i njegova Nila, inače činovnica u Banovini i plesačica u baletu, htjeli su da sve bude najdostojnije i najljepše. U toj svečanosti sudjelovao je sav kazališni ansambl sa svojim čestitkama i darovima.

---

image

Tijardović sa suprugom Nilom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

„Brojni građani prisustvovali su našoj svadbenoj povorci. Smatrali su nekako da to nije samo naša osobna stvar, Nilina i moja, jer sam ja, popularnošću ‘Male Floramye‘ bio i njihov. Primili smo mnogo lijepih darova. Nila je od Emanuela Vidovića dobila prekrasnu marinu ‘Split pred večer‘, a meni je Čiko Bonacci, također splitski profesor i slikar, napravio uljani portret, dok je Angjeo Uvodić darovao dvije grafike, jedno ulje i moju karikaturu u dirigentskoj pozi. Nakon vjenčanja moja Nila oprostila se od baletnog ansambla i posvetila domu, što mi je mnogo pomoglo u daljnjem djelovanju u Splitu i izvan njega“, citiram iz Memoara.

Zabilježio sam u jednoj fusnoti i priču muzikologinje Jagode Martinčević koja je opisala sjajnu izvedbu „Floramye“ u Zagrebu, dvije godine nakon splitske praizvedbe. „Sjećam se da su moji roditelji, i djed i baka, pričali da su Marici Lubejevoj bacali iz gornjih loža na pozornicu ne samo cvijeće, nego i torte.

Ondašnji operetni prvaci bili su na razini današnjih rock-zvijezda. A glazba Ive Tijardovića bila je toliko zarazna, ne samo u ono vrijeme, za mene ona je to još i danas, da je naprosto morala obuzimati, nazovimo to tako, široke narodne mase.“

Znamenita je i ona fotografija iz 1948. godine gdje se vidi rep pred kazališnom blagajnom. Ljudi su za izvedbu „Floramye“ stajali sve do u Masarykovu ulicu, do Kavkaza, kazališne kavane.

---

image

Red za ulaznice za ‘Malu Floramye‘ u Zagrebu 1948.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Tijardovića su prepoznavali na mnogim mjestima za vrijeme NOB-a. On je zabilježio, među ostalim, kako ga je narod pozdravljao vidjevši ga na Visu među partizanskim rukovodstvom. Dobio je i niz službenih priznanja, hrvatsku državnu Nagradu „Vladimir Nazor“ i Nagradu za životno djelo grada Splita koju mu je, već bolesnom, uručio ondašnji gradonačelnik Vjekoslav Vidjak.

Split je posebna tema Tijardovićevih memoara: na koji način se sjeća svoga grada i piše o njemu, s obzirom na to da se školovao u Beču, putovao Europom, živio u Zagrebu?

- Split je scena njegovih opereta „Male Floramye“ i „Spli’skog akvarela“. I opereta „Zapovijed maršala Marmonta“ vezana je za splitsku sredinu, Poljica i Dalmaciju. “Kraljica lopte“ operetna je lauda „Hajduku“ za njegov 15. rođendan. Tijardović je napisao operu o prvom Splićaninu, Dioklecijanu, napisao je kantatu „Judita“, scensku glazbu uz spjev splitske ikone Marka Marulića. Bio je obuzet Splitom. Za „Akvarel“ je napisao posvetu u kojoj kaže da je “mali splitski puk pravi autor ovog djela”.

Arije, likovi i šale iz „Akvarela“ i danas su neodvojive od splitskog identiteta. Nakon prijeratnih angažmana u Zagrebu i Berlinu uvijek se vraćao u Split odakle su ga zvali da preuzme vođenje teatra. Zov našeg Splita bio je jači od zagrebačkog šarma, zapisala je na jednom mjestu njegova supruga Nila. Poslije rata ostao je do smrti u Zagrebu koji je, govorio je njegov sin, volio jednako kao i Split.

---

image

Tijardović sa sportašicama koje su igrale u ‘Kraljici lopte‘

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Zašto smatrate da je Ivo Tijardović prvi moderni Splićanin? Tko su sve ljudi s kojima se družio, radio, ratovao?

- Split Tijardovićeva mladenačkog doba, to je Split Ivana Meštrovića, Emanuela Vidovića, Ivana Rendića, don Frane Bulića, dr. Grge Novaka, koji mu je bio profesor u Realci, Antuna Dobronića, Josipa Hatzea, Milana Begovića, Ante Katunarića, Bože Lovrića, Tina Ujevića, Marka Uvodića, Marina Studina, Jakova Gotovca, Ante Cettinea i mnogih drugih. To je splitski panteon 20. stoljeća.

Tu se rodio, u toj plejadi duha. A smatram ga prvim doista modernim Splićaninom zato što je bio svjetski čovjek koji je u Split donosio splin europskih gradova, američku glazbu, mjuzikl, na scenu je postavio sportaše, producirao je prve gramofonske ploče kod „Penkale“, slikao u stilu art decoa, bavio se filmom… To je sve do jednog bilo novo u našoj kulturi. Unio je modernost u naše 20. stoljeće.

U Zagrebu je bio među ondašnjim kazališnim svijetom, Gotovac je dirigirao izvedbama njegovih djela, a za vrijeme rata s Nazorom, koji mu je dao tekst za „Mornarsku“, himnu mornarice što se rađala u Podgori, s Pavlom Gregorićem, Đilasom, Kardeljem, Bakarićem, monsinjorom Rittigom, Jurom Kaštelanom, Ivom Lolom Ribarom i njegovim ocem Ivanom, predsjednikom AVNOJ-a, Žankom, mnogim glazbenicima, slikarima, arhitektima koji su bili u Italiji, Smodlakom, Sibom Miličićem i Marinom Studinom, Bombardellijem

Bio je sudionik Konferencije kulturnih radnika Dalmacije na Hvaru 1943. i referent na Kongresu kulturnih radnika Hrvatske u Topuskom 1944. godine. Uvrstio sam u knjigu njegovu sliku s dr. Ivanom Supekom iz tog partizanskog doba.

---

image

Splitski skladatelji: Jakov Gotovac, Ivo Tijardović i Ruben Radica 1962.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Zbog kojih okolnosti nikada nije izvedena njegova opera o Dioklecijanu? Je li zbog toga patio?

- Nažalost, za njegova života nisu se stekle okolnosti da se izvede ta opera, očito pisana za Peristil. Maestro Bareza iznosio je razloge zašto početkom šezdesetih, kada je napisana, nije izvedena u zagrebačkom HNK-u. Ta partitura traži mnogo od ansambala i kazališta koje bi je uprizorilo s obzirom na veliki sastav, 25 solista i velik broj statista. Koliko znam, u Splitu, u okviru Splitskog ljeta, to se nikad i nije ozbiljno razmatralo.

Naravno da je maestro to vrlo teško primao. Međutim, on je inzistirao da se ništa ne krati ili ne mijenja, što nije bilo realno s obzirom na skupoću projekta. Treba reći da je to doba velike afirmacije Zagrebačkog biennala suvremene glazbe s kojeg su puhali drugačiji estetski vjetrovi. Zbog svega toga projekt je odgađan za neka druga vremena.

Veliki Papandopulo inače je smatrao “Dioklecijana” jednom od naših najboljih opernih partitura iz tog vremena. S druge strane, Bareza se zalagao za našu baštinu, da naše kriterije moramo prilagoditi našem stvaralaštvu i kvalitetama, a to znači ovu Tijardovićevu operu dramaturški i glazbeno valorizirati kao djelo velike energije. Koje treba pokazati scenski ili poluscenski, bilo na Peristilu, u HNK-u ili pak u "Lisinskom".

Inače, ariju “Dioklecijana” koji pjeva Splitu izvest će naš bas-bariton Giorgio Surian u okviru malog koncerta Tijardovićeve glazbe na predstavljanju u Hrvatskom domu.

---

image

Maestro za klavirom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Tijardović je ratovao u oba svjetska rata, bio je antifašist. Što se može pročitati o njegovim političkim stavovima u Memoarima?

- Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradonačelnik Splita i partizan-umjetnik u oružanoj borbi. Antifašist, politički liberal. Memoari su protkani njegovim reminiscencijama na političke ljude i događaje, počevši od razočaranja jednog hrvatskog “solunca” prilikama u kojima se našao hrvatski narod nakon ujedinjenja u prvoj Jugoslaviji. Njegova sjećanja obuhvaćaju mnoge epizode iz političkog i kazališnog života na tu temu.

Izravno je sudjelovao u stvaranju nove Hrvatske zajedno s komunistima iako nije bio komunist. Recenzent njegovih Memoara koji ih gleda iz perspektive historičara, američko-hrvatski povjesničar Vjekoslav Perica naglašava njegovu socijalnu osjetljivost prisutnu u njegovim najpopularnijim djelima, gdje je protagonist običan puk, ljudi iz nižih društvenih staleža, pučka kultura, običaji i način života.

---

image

Narodno pozorište za Dalmaciju 1922., Tijardović gore u desnom uglu

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Na koji način bi se Ivo Tijardović mogao jače brendirati u Splitu?

- Treba poći od toga da je Tijardović brendirao dalmatinsku osjećanost i da je njegov svijet u tragovima prisutan i danas. On je graditelj važnih elemenata lokalne tradicije i emotivnosti, što su prihvatili i drugi izvan Dalmacije. U njegovu djelu nalaze se važne odrednice našeg mentaliteta koliko god je sve to danas izloženo, iz raznih razloga, žestokim udarima.

Prije jedanaest godina teatar je organizirao „Tijardovićeve dane“. Tada je bilo prijedloga da se to nastavi i idućih godina jer bi to mogla biti prilika da se njegova djela sustavnije izvode. Niz njegovih projekata i ne poznajemo.

Mislim da bi se u Splitu trebale postupno izvesti sve njegove opere i operete, pronalaziti i okupljati u događaje sve što je vezano uz Tijardovića, njegovo glazbeno djelo i njegove junake. Na tu temu volim spomenuti Dublin, gdje je sve vezano uz Joycea i njegova junaka Blooma iz „Ulyssesa“, to je svjetska turistička atrakcija. Da ne spominjemo Salzburg i Mozarta.

Tijardović, naravno, nije taj format, ne treba nam svjetska dimenzija, ali želim reći da mnogi gradovi vezuju svoje manifestacije uz svoje umjetnike i svijet njihove imaginacije. Ukratko, Gradsko vijeće, nakon Smojine treba proglasiti Tijardovićevu godinu. Dogodine je 130. godišnjica Tijardovićeva rođenja, a za dvije godine stogodišnjica praizvedbe „Male Floramye“.

---

image

Tijardović se rodio u samoj Palači, a ulaz u kuću bio je iz Hrvojeve ulice

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
------
image

Tijardović kao dječak u blizini svoga oca koji je imao gostionicu

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
------
image

Maestro s obitelji na Bačvicama

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
------
image

Nagradu grada Splita 1975. uručio mu je gradonačelnik V. Viđak

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

---

Poznate arije na promociji

Predstavljanje knjige “Ivo Tijardović, život i vrijeme – Memoari slavnog Splićanina” zakazano je za 18 sati u Hrvatskom domu, a o njoj će govoriti prof. dr. Mirjana Siriščević, muzikologinja, mr. Petar Krolo, povjesničar, urednik izdanja Marin Kuzmić i redatelj Željko Rogošić.

U glazbenom programu sudjeluju bas-bariton Giorgio Surian, koji će izvesti Ariju Dioklecijana iz opere “Dioklecijan”, sopranistica Tina Matković, koja će izvesti Ariju Floramye iz operete “Mala Floramye”, te glumci Zorana Kačić Čatipović i Pere Eranović, koji će izvesti isječak iz operete “Spli‘ski akvarel”. Izvođači će nastupiti uz pratnju Komornog orkestra Tijardović Split, pod ravnanjem Harija Zlodre i uz klavirsku pratnju Zorana Velića. Ulomke iz Tijardovićevih memoara čitat će glumac Trpimir Jurkić. 

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRONAĐENI MEMOARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PRONAĐENI MEMOARI 2 0 16878 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-17 12:17:34 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-20 10:00:52 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2024-05-20 09:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=O Tijardoviću se puno toga ne zna; bio je sjajan crtač, zvali su ga i u Hollywood, njegov pir bio je događaj godine... page_title=O Tijardoviću se puno toga ne zna; bio je sjajan crtač, zvali su ga i u Hollywood, njegov pir bio je događaj godine... [metakey] => Ivo Tijardović, Marin Kuzmić, ivica tijardović, zvonko tijardović, petronilla tijardović, Karlo Grenc [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27203455.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/13853324.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202658.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202676.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202689.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202691.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202702.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202771.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202772.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202781.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202785.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202796.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202804.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202813.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202818.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202832.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202836.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202853.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202876.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202883.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202886.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202887.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202902.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202945.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202957.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202967.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27202988.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27203004.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27203018.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/17\/27203391.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","Iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","Iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","Iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","Iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","iz knjige \"Memoari slavnog Spli\u0107anina\"","\/Slobodna Dalmacija",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Marin Kuzmi\u0107: Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradona\u010delnik Splita i partizan-umjetnik u oru\u017eanoj borbi<\/p>","

Naslovnica knjige<\/p>","

Tijardovi\u0107 se rodio u samoj Pala\u010di, a ulaz u ku\u0107u bio je iz Hrvojeve ulice<\/p>","

Tijardovi\u0107 kao dje\u010dak u blizini svoga oca koji je imao gostionicu<\/p>","

Maestro za klavirom<\/p>","

Splitski Get 1928. godine<\/p>","

Postavljanje biste Luke Boti\u0107a na Prokurativi 1905.<\/p>","

Prvi maj u Splitu 1906.<\/p>","

Tijardovi\u0107 u oficirskoj \u0161koli u Rijeci kao dvadesetogodi\u0161njak<\/p>","

Johnny i Willy, Tijardovi\u0107ev crte\u017e nakon boravka savezni\u010dke flote u Splitu 1919.<\/p>","

Narodno pozori\u0161te za Dalmaciju 1922., Tijardovi\u0107 gore u desnom uglu<\/p>","

Note za \u2018Kraljicu lopte\u2018<\/p>","

Tijardovi\u0107 sa sporta\u0161icama koje su igrale u \u2018Kraljici lopte\u2018<\/p>","

Praizvedba Male Floramye 1926.<\/p>","

Detalj iz Male Floramye<\/p>","

Tijardovi\u0107 sa suprugom Nilom<\/p>","

Praizvedba \u2018Splis\u2018kog akvarela\u2018 1928.<\/p>","

Opera o Marmontu<\/p>","

Judita, program<\/p>","

Iz novina<\/p>","

Maestro s\u00a0obitelji na Ba\u010dvicama<\/p>","

Red za ulaznice za \u2018Malu Floramye\u2018 u Zagrebu 1948.<\/p>","

Hajdukov zabranjeni grb je svjetlo dana ugledao\u00a01926. kao dio scenografije na premijeri Tijardovi\u0107eve operete u \u010dast 15. ro\u0111endana kluba \u2013 \u201cKraljica lopte\u201d,<\/p>","

Ivo Tijardovi\u0107 i Ivan Supek u partizanima<\/p>","

Prvo dirigiranje u kapetanskoj uniformi nakon Drugog rata<\/p>","

Splitski skladatelji: Jakov Gotovac, Ivo Tijardovi\u0107 i Ruben Radica 1962.<\/p>","

Nagradu grada Splita 1975. uru\u010dio mu je gradona\u010delnik V. Vi\u0111ak<\/p>","

Ivo Tijardovi\u0107 sahranjen je na Mirogoju u Zagrebu<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","47:41","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_27203455_1920.jpg":"1920x1080","k_27203455_1280.jpg":"1280x1280","k_27203455_1024.jpg":"1024x1024","k_27203455_640.jpg":"640x640","k_27203455_480.jpg":"480x480","k_27203455_340.jpg":"340x340","k_27203455_220.jpg":"220x220","o_27203455_1280.jpg":"1280x853","o_27203455_1024.jpg":"1024x682","o_27203455_640.jpg":"640x426","o_27203455_480.jpg":"480x320","o_27203455_340.jpg":"340x226","o_27203455_220.jpg":"220x146","h_27203455_1280.jpg":"1280x854","h_27203455_1024.jpg":"1024x683","h_27203455_640.jpg":"640x427","h_27203455_480.jpg":"480x320","h_27203455_340.jpg":"340x227","h_27203455_220.jpg":"220x147","pp_27203455_1280.jpg":"1280x1628","pp_27203455_1024.jpg":"1024x1303","pp_27203455_640.jpg":"640x814","pp_27203455_480.jpg":"480x611","pp_27203455_340.jpg":"340x432","pp_27203455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1373","hd_13853324_1920.jpg":"1920x1080","k_13853324_1280.jpg":"1280x1280","k_13853324_1024.jpg":"1024x1024","k_13853324_640.jpg":"640x640","k_13853324_480.jpg":"480x480","k_13853324_340.jpg":"340x340","k_13853324_220.jpg":"220x220","o_13853324_1280.jpg":"1280x915","o_13853324_1024.jpg":"1024x732","o_13853324_640.jpg":"640x457","o_13853324_480.jpg":"480x343","o_13853324_340.jpg":"340x243","o_13853324_220.jpg":"220x157","h_13853324_1280.jpg":"1280x854","h_13853324_1024.jpg":"1024x683","h_13853324_640.jpg":"640x427","h_13853324_480.jpg":"480x320","h_13853324_340.jpg":"340x227","h_13853324_220.jpg":"220x147","pp_13853324_1280.jpg":"1280x1628","pp_13853324_1024.jpg":"1024x1303","pp_13853324_640.jpg":"640x814","pp_13853324_480.jpg":"480x611","pp_13853324_340.jpg":"340x432","pp_13853324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_27202658_1920.jpg":"1920x1080","k_27202658_1280.jpg":"1280x1280","k_27202658_1024.jpg":"1024x1024","k_27202658_640.jpg":"640x640","k_27202658_480.jpg":"480x480","k_27202658_340.jpg":"340x340","k_27202658_220.jpg":"220x220","o_27202658_1280.jpg":"1280x1706","o_27202658_1024.jpg":"1024x1365","o_27202658_640.jpg":"640x853","o_27202658_480.jpg":"480x640","o_27202658_340.jpg":"340x453","o_27202658_220.jpg":"220x293","h_27202658_1280.jpg":"1280x854","h_27202658_1024.jpg":"1024x683","h_27202658_640.jpg":"640x427","h_27202658_480.jpg":"480x320","h_27202658_340.jpg":"340x227","h_27202658_220.jpg":"220x147","pp_27202658_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202658_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202658_640.jpg":"640x814","pp_27202658_480.jpg":"480x611","pp_27202658_340.jpg":"340x432","pp_27202658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x816","hd_27202676_1920.jpg":"1920x1080","k_27202676_1280.jpg":"1280x1280","k_27202676_1024.jpg":"1024x1024","k_27202676_640.jpg":"640x640","k_27202676_480.jpg":"480x480","k_27202676_340.jpg":"340x340","k_27202676_220.jpg":"220x220","o_27202676_1280.jpg":"1280x967","o_27202676_1024.jpg":"1024x773","o_27202676_640.jpg":"640x483","o_27202676_480.jpg":"480x362","o_27202676_340.jpg":"340x256","o_27202676_220.jpg":"220x166","h_27202676_1280.jpg":"1280x854","h_27202676_1024.jpg":"1024x683","h_27202676_640.jpg":"640x427","h_27202676_480.jpg":"480x320","h_27202676_340.jpg":"340x227","h_27202676_220.jpg":"220x147","pp_27202676_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202676_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202676_640.jpg":"640x814","pp_27202676_480.jpg":"480x611","pp_27202676_340.jpg":"340x432","pp_27202676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1776x1165","hd_27202689_1920.jpg":"1920x1080","k_27202689_1280.jpg":"1280x1280","k_27202689_1024.jpg":"1024x1024","k_27202689_640.jpg":"640x640","k_27202689_480.jpg":"480x480","k_27202689_340.jpg":"340x340","k_27202689_220.jpg":"220x220","o_27202689_1280.jpg":"1280x839","o_27202689_1024.jpg":"1024x671","o_27202689_640.jpg":"640x419","o_27202689_480.jpg":"480x314","o_27202689_340.jpg":"340x223","o_27202689_220.jpg":"220x144","h_27202689_1280.jpg":"1280x854","h_27202689_1024.jpg":"1024x683","h_27202689_640.jpg":"640x427","h_27202689_480.jpg":"480x320","h_27202689_340.jpg":"340x227","h_27202689_220.jpg":"220x147","pp_27202689_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202689_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202689_640.jpg":"640x814","pp_27202689_480.jpg":"480x611","pp_27202689_340.jpg":"340x432","pp_27202689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1938","hd_27202691_1920.jpg":"1920x1080","k_27202691_1280.jpg":"1280x1280","k_27202691_1024.jpg":"1024x1024","k_27202691_640.jpg":"640x640","k_27202691_480.jpg":"480x480","k_27202691_340.jpg":"340x340","k_27202691_220.jpg":"220x220","o_27202691_1280.jpg":"1280x1292","o_27202691_1024.jpg":"1024x1033","o_27202691_640.jpg":"640x646","o_27202691_480.jpg":"480x484","o_27202691_340.jpg":"340x343","o_27202691_220.jpg":"220x222","h_27202691_1280.jpg":"1280x854","h_27202691_1024.jpg":"1024x683","h_27202691_640.jpg":"640x427","h_27202691_480.jpg":"480x320","h_27202691_340.jpg":"340x227","h_27202691_220.jpg":"220x147","pp_27202691_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202691_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202691_640.jpg":"640x814","pp_27202691_480.jpg":"480x611","pp_27202691_340.jpg":"340x432","pp_27202691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1605","hd_27202702_1920.jpg":"1920x1080","k_27202702_1280.jpg":"1280x1280","k_27202702_1024.jpg":"1024x1024","k_27202702_640.jpg":"640x640","k_27202702_480.jpg":"480x480","k_27202702_340.jpg":"340x340","k_27202702_220.jpg":"220x220","o_27202702_1280.jpg":"1280x1902","o_27202702_1024.jpg":"1024x1521","o_27202702_640.jpg":"640x951","o_27202702_480.jpg":"480x713","o_27202702_340.jpg":"340x505","o_27202702_220.jpg":"220x326","h_27202702_1280.jpg":"1280x854","h_27202702_1024.jpg":"1024x683","h_27202702_640.jpg":"640x427","h_27202702_480.jpg":"480x320","h_27202702_340.jpg":"340x227","h_27202702_220.jpg":"220x147","pp_27202702_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202702_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202702_640.jpg":"640x814","pp_27202702_480.jpg":"480x611","pp_27202702_340.jpg":"340x432","pp_27202702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1474x1088","hd_27202771_1920.jpg":"1920x1080","k_27202771_1280.jpg":"1280x1280","k_27202771_1024.jpg":"1024x1024","k_27202771_640.jpg":"640x640","k_27202771_480.jpg":"480x480","k_27202771_340.jpg":"340x340","k_27202771_220.jpg":"220x220","o_27202771_1280.jpg":"1280x944","o_27202771_1024.jpg":"1024x755","o_27202771_640.jpg":"640x472","o_27202771_480.jpg":"480x354","o_27202771_340.jpg":"340x250","o_27202771_220.jpg":"220x162","h_27202771_1280.jpg":"1280x854","h_27202771_1024.jpg":"1024x683","h_27202771_640.jpg":"640x427","h_27202771_480.jpg":"480x320","h_27202771_340.jpg":"340x227","h_27202771_220.jpg":"220x147","pp_27202771_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202771_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202771_640.jpg":"640x814","pp_27202771_480.jpg":"480x611","pp_27202771_340.jpg":"340x432","pp_27202771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1421x1369","hd_27202772_1920.jpg":"1920x1080","k_27202772_1280.jpg":"1280x1280","k_27202772_1024.jpg":"1024x1024","k_27202772_640.jpg":"640x640","k_27202772_480.jpg":"480x480","k_27202772_340.jpg":"340x340","k_27202772_220.jpg":"220x220","o_27202772_1280.jpg":"1280x1233","o_27202772_1024.jpg":"1024x986","o_27202772_640.jpg":"640x616","o_27202772_480.jpg":"480x462","o_27202772_340.jpg":"340x327","o_27202772_220.jpg":"220x211","h_27202772_1280.jpg":"1280x854","h_27202772_1024.jpg":"1024x683","h_27202772_640.jpg":"640x427","h_27202772_480.jpg":"480x320","h_27202772_340.jpg":"340x227","h_27202772_220.jpg":"220x147","pp_27202772_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202772_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202772_640.jpg":"640x814","pp_27202772_480.jpg":"480x611","pp_27202772_340.jpg":"340x432","pp_27202772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1510x2212","hd_27202781_1920.jpg":"1920x1080","k_27202781_1280.jpg":"1280x1280","k_27202781_1024.jpg":"1024x1024","k_27202781_640.jpg":"640x640","k_27202781_480.jpg":"480x480","k_27202781_340.jpg":"340x340","k_27202781_220.jpg":"220x220","o_27202781_1280.jpg":"1280x1875","o_27202781_1024.jpg":"1024x1500","o_27202781_640.jpg":"640x937","o_27202781_480.jpg":"480x703","o_27202781_340.jpg":"340x498","o_27202781_220.jpg":"220x322","h_27202781_1280.jpg":"1280x854","h_27202781_1024.jpg":"1024x683","h_27202781_640.jpg":"640x427","h_27202781_480.jpg":"480x320","h_27202781_340.jpg":"340x227","h_27202781_220.jpg":"220x147","pp_27202781_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202781_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202781_640.jpg":"640x814","pp_27202781_480.jpg":"480x611","pp_27202781_340.jpg":"340x432","pp_27202781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1428x2025","hd_27202785_1920.jpg":"1920x1080","k_27202785_1280.jpg":"1280x1280","k_27202785_1024.jpg":"1024x1024","k_27202785_640.jpg":"640x640","k_27202785_480.jpg":"480x480","k_27202785_340.jpg":"340x340","k_27202785_220.jpg":"220x220","o_27202785_1280.jpg":"1280x1815","o_27202785_1024.jpg":"1024x1452","o_27202785_640.jpg":"640x907","o_27202785_480.jpg":"480x680","o_27202785_340.jpg":"340x482","o_27202785_220.jpg":"220x311","h_27202785_1280.jpg":"1280x854","h_27202785_1024.jpg":"1024x683","h_27202785_640.jpg":"640x427","h_27202785_480.jpg":"480x320","h_27202785_340.jpg":"340x227","h_27202785_220.jpg":"220x147","pp_27202785_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202785_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202785_640.jpg":"640x814","pp_27202785_480.jpg":"480x611","pp_27202785_340.jpg":"340x432","pp_27202785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1800x1213","hd_27202796_1920.jpg":"1920x1080","k_27202796_1280.jpg":"1280x1280","k_27202796_1024.jpg":"1024x1024","k_27202796_640.jpg":"640x640","k_27202796_480.jpg":"480x480","k_27202796_340.jpg":"340x340","k_27202796_220.jpg":"220x220","o_27202796_1280.jpg":"1280x862","o_27202796_1024.jpg":"1024x690","o_27202796_640.jpg":"640x431","o_27202796_480.jpg":"480x323","o_27202796_340.jpg":"340x229","o_27202796_220.jpg":"220x148","h_27202796_1280.jpg":"1280x854","h_27202796_1024.jpg":"1024x683","h_27202796_640.jpg":"640x427","h_27202796_480.jpg":"480x320","h_27202796_340.jpg":"340x227","h_27202796_220.jpg":"220x147","pp_27202796_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202796_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202796_640.jpg":"640x814","pp_27202796_480.jpg":"480x611","pp_27202796_340.jpg":"340x432","pp_27202796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1207x1599","hd_27202804_1920.jpg":"1920x1080","k_27202804_1280.jpg":"1280x1280","k_27202804_1024.jpg":"1024x1024","k_27202804_640.jpg":"640x640","k_27202804_480.jpg":"480x480","k_27202804_340.jpg":"340x340","k_27202804_220.jpg":"220x220","o_27202804_1280.jpg":"1280x1695","o_27202804_1024.jpg":"1024x1356","o_27202804_640.jpg":"640x847","o_27202804_480.jpg":"480x635","o_27202804_340.jpg":"340x450","o_27202804_220.jpg":"220x291","h_27202804_1280.jpg":"1280x854","h_27202804_1024.jpg":"1024x683","h_27202804_640.jpg":"640x427","h_27202804_480.jpg":"480x320","h_27202804_340.jpg":"340x227","h_27202804_220.jpg":"220x147","pp_27202804_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202804_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202804_640.jpg":"640x814","pp_27202804_480.jpg":"480x611","pp_27202804_340.jpg":"340x432","pp_27202804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1057","hd_27202813_1920.jpg":"1920x1080","k_27202813_1280.jpg":"1280x1280","k_27202813_1024.jpg":"1024x1024","k_27202813_640.jpg":"640x640","k_27202813_480.jpg":"480x480","k_27202813_340.jpg":"340x340","k_27202813_220.jpg":"220x220","o_27202813_1280.jpg":"1280x704","o_27202813_1024.jpg":"1024x563","o_27202813_640.jpg":"640x352","o_27202813_480.jpg":"480x264","o_27202813_340.jpg":"340x187","o_27202813_220.jpg":"220x121","h_27202813_1280.jpg":"1280x854","h_27202813_1024.jpg":"1024x683","h_27202813_640.jpg":"640x427","h_27202813_480.jpg":"480x320","h_27202813_340.jpg":"340x227","h_27202813_220.jpg":"220x147","pp_27202813_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202813_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202813_640.jpg":"640x814","pp_27202813_480.jpg":"480x611","pp_27202813_340.jpg":"340x432","pp_27202813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_27202818_1920.jpg":"1920x1080","k_27202818_1280.jpg":"1280x1280","k_27202818_1024.jpg":"1024x1024","k_27202818_640.jpg":"640x640","k_27202818_480.jpg":"480x480","k_27202818_340.jpg":"340x340","k_27202818_220.jpg":"220x220","o_27202818_1280.jpg":"1280x823","o_27202818_1024.jpg":"1024x658","o_27202818_640.jpg":"640x411","o_27202818_480.jpg":"480x308","o_27202818_340.jpg":"340x218","o_27202818_220.jpg":"220x141","h_27202818_1280.jpg":"1280x854","h_27202818_1024.jpg":"1024x683","h_27202818_640.jpg":"640x427","h_27202818_480.jpg":"480x320","h_27202818_340.jpg":"340x227","h_27202818_220.jpg":"220x147","pp_27202818_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202818_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202818_640.jpg":"640x814","pp_27202818_480.jpg":"480x611","pp_27202818_340.jpg":"340x432","pp_27202818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1804x1204","hd_27202832_1920.jpg":"1920x1080","k_27202832_1280.jpg":"1280x1280","k_27202832_1024.jpg":"1024x1024","k_27202832_640.jpg":"640x640","k_27202832_480.jpg":"480x480","k_27202832_340.jpg":"340x340","k_27202832_220.jpg":"220x220","o_27202832_1280.jpg":"1280x854","o_27202832_1024.jpg":"1024x683","o_27202832_640.jpg":"640x427","o_27202832_480.jpg":"480x320","o_27202832_340.jpg":"340x226","o_27202832_220.jpg":"220x146","h_27202832_1280.jpg":"1280x854","h_27202832_1024.jpg":"1024x683","h_27202832_640.jpg":"640x427","h_27202832_480.jpg":"480x320","h_27202832_340.jpg":"340x227","h_27202832_220.jpg":"220x147","pp_27202832_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202832_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202832_640.jpg":"640x814","pp_27202832_480.jpg":"480x611","pp_27202832_340.jpg":"340x432","pp_27202832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1304","hd_27202836_1920.jpg":"1920x1080","k_27202836_1280.jpg":"1280x1280","k_27202836_1024.jpg":"1024x1024","k_27202836_640.jpg":"640x640","k_27202836_480.jpg":"480x480","k_27202836_340.jpg":"340x340","k_27202836_220.jpg":"220x220","o_27202836_1280.jpg":"1280x869","o_27202836_1024.jpg":"1024x695","o_27202836_640.jpg":"640x434","o_27202836_480.jpg":"480x326","o_27202836_340.jpg":"340x230","o_27202836_220.jpg":"220x149","h_27202836_1280.jpg":"1280x854","h_27202836_1024.jpg":"1024x683","h_27202836_640.jpg":"640x427","h_27202836_480.jpg":"480x320","h_27202836_340.jpg":"340x227","h_27202836_220.jpg":"220x147","pp_27202836_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202836_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202836_640.jpg":"640x814","pp_27202836_480.jpg":"480x611","pp_27202836_340.jpg":"340x432","pp_27202836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_27202853_1920.jpg":"1920x1080","k_27202853_1280.jpg":"1280x1280","k_27202853_1024.jpg":"1024x1024","k_27202853_640.jpg":"640x640","k_27202853_480.jpg":"480x480","k_27202853_340.jpg":"340x340","k_27202853_220.jpg":"220x220","o_27202853_1280.jpg":"1280x793","o_27202853_1024.jpg":"1024x634","o_27202853_640.jpg":"640x396","o_27202853_480.jpg":"480x297","o_27202853_340.jpg":"340x210","o_27202853_220.jpg":"220x136","h_27202853_1280.jpg":"1280x854","h_27202853_1024.jpg":"1024x683","h_27202853_640.jpg":"640x427","h_27202853_480.jpg":"480x320","h_27202853_340.jpg":"340x227","h_27202853_220.jpg":"220x147","pp_27202853_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202853_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202853_640.jpg":"640x814","pp_27202853_480.jpg":"480x611","pp_27202853_340.jpg":"340x432","pp_27202853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1484","hd_27202876_1920.jpg":"1920x1080","k_27202876_1280.jpg":"1280x1280","k_27202876_1024.jpg":"1024x1024","k_27202876_640.jpg":"640x640","k_27202876_480.jpg":"480x480","k_27202876_340.jpg":"340x340","k_27202876_220.jpg":"220x220","o_27202876_1280.jpg":"1280x989","o_27202876_1024.jpg":"1024x791","o_27202876_640.jpg":"640x494","o_27202876_480.jpg":"480x371","o_27202876_340.jpg":"340x262","o_27202876_220.jpg":"220x170","h_27202876_1280.jpg":"1280x854","h_27202876_1024.jpg":"1024x683","h_27202876_640.jpg":"640x427","h_27202876_480.jpg":"480x320","h_27202876_340.jpg":"340x227","h_27202876_220.jpg":"220x147","pp_27202876_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202876_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202876_640.jpg":"640x814","pp_27202876_480.jpg":"480x611","pp_27202876_340.jpg":"340x432","pp_27202876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1022","hd_27202883_1920.jpg":"1920x1080","k_27202883_1280.jpg":"1280x1280","k_27202883_1024.jpg":"1024x1024","k_27202883_640.jpg":"640x640","k_27202883_480.jpg":"480x480","k_27202883_340.jpg":"340x340","k_27202883_220.jpg":"220x220","o_27202883_1280.jpg":"1280x1453","o_27202883_1024.jpg":"1024x1162","o_27202883_640.jpg":"640x726","o_27202883_480.jpg":"480x545","o_27202883_340.jpg":"340x386","o_27202883_220.jpg":"220x249","h_27202883_1280.jpg":"1280x854","h_27202883_1024.jpg":"1024x683","h_27202883_640.jpg":"640x427","h_27202883_480.jpg":"480x320","h_27202883_340.jpg":"340x227","h_27202883_220.jpg":"220x147","pp_27202883_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202883_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202883_640.jpg":"640x814","pp_27202883_480.jpg":"480x611","pp_27202883_340.jpg":"340x432","pp_27202883_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2697","hd_27202886_1920.jpg":"1920x1080","k_27202886_1280.jpg":"1280x1280","k_27202886_1024.jpg":"1024x1024","k_27202886_640.jpg":"640x640","k_27202886_480.jpg":"480x480","k_27202886_340.jpg":"340x340","k_27202886_220.jpg":"220x220","o_27202886_1280.jpg":"1280x1798","o_27202886_1024.jpg":"1024x1438","o_27202886_640.jpg":"640x899","o_27202886_480.jpg":"480x674","o_27202886_340.jpg":"340x477","o_27202886_220.jpg":"220x309","h_27202886_1280.jpg":"1280x854","h_27202886_1024.jpg":"1024x683","h_27202886_640.jpg":"640x427","h_27202886_480.jpg":"480x320","h_27202886_340.jpg":"340x227","h_27202886_220.jpg":"220x147","pp_27202886_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202886_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202886_640.jpg":"640x814","pp_27202886_480.jpg":"480x611","pp_27202886_340.jpg":"340x432","pp_27202886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1021x1493","hd_27202887_1920.jpg":"1920x1080","k_27202887_1280.jpg":"1280x1280","k_27202887_1024.jpg":"1024x1024","k_27202887_640.jpg":"640x640","k_27202887_480.jpg":"480x480","k_27202887_340.jpg":"340x340","k_27202887_220.jpg":"220x220","o_27202887_1280.jpg":"1280x1871","o_27202887_1024.jpg":"1024x1497","o_27202887_640.jpg":"640x935","o_27202887_480.jpg":"480x701","o_27202887_340.jpg":"340x497","o_27202887_220.jpg":"220x321","h_27202887_1280.jpg":"1280x854","h_27202887_1024.jpg":"1024x683","h_27202887_640.jpg":"640x427","h_27202887_480.jpg":"480x320","h_27202887_340.jpg":"340x227","h_27202887_220.jpg":"220x147","pp_27202887_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202887_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202887_640.jpg":"640x814","pp_27202887_480.jpg":"480x611","pp_27202887_340.jpg":"340x432","pp_27202887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27202902_1920.jpg":"1920x1080","k_27202902_1280.jpg":"1280x1280","k_27202902_1024.jpg":"1024x1024","k_27202902_640.jpg":"640x640","k_27202902_480.jpg":"480x480","k_27202902_340.jpg":"340x340","k_27202902_220.jpg":"220x220","o_27202902_1280.jpg":"1280x853","o_27202902_1024.jpg":"1024x682","o_27202902_640.jpg":"640x426","o_27202902_480.jpg":"480x320","o_27202902_340.jpg":"340x226","o_27202902_220.jpg":"220x146","h_27202902_1280.jpg":"1280x854","h_27202902_1024.jpg":"1024x683","h_27202902_640.jpg":"640x427","h_27202902_480.jpg":"480x320","h_27202902_340.jpg":"340x227","h_27202902_220.jpg":"220x147","pp_27202902_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202902_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202902_640.jpg":"640x814","pp_27202902_480.jpg":"480x611","pp_27202902_340.jpg":"340x432","pp_27202902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1088","hd_27202945_1920.jpg":"1920x1080","k_27202945_1280.jpg":"1280x1280","k_27202945_1024.jpg":"1024x1024","k_27202945_640.jpg":"640x640","k_27202945_480.jpg":"480x480","k_27202945_340.jpg":"340x340","k_27202945_220.jpg":"220x220","o_27202945_1280.jpg":"1280x725","o_27202945_1024.jpg":"1024x580","o_27202945_640.jpg":"640x362","o_27202945_480.jpg":"480x272","o_27202945_340.jpg":"340x192","o_27202945_220.jpg":"220x124","h_27202945_1280.jpg":"1280x854","h_27202945_1024.jpg":"1024x683","h_27202945_640.jpg":"640x427","h_27202945_480.jpg":"480x320","h_27202945_340.jpg":"340x227","h_27202945_220.jpg":"220x147","pp_27202945_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202945_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202945_640.jpg":"640x814","pp_27202945_480.jpg":"480x611","pp_27202945_340.jpg":"340x432","pp_27202945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1771x2506","hd_27202957_1920.jpg":"1920x1080","k_27202957_1280.jpg":"1280x1280","k_27202957_1024.jpg":"1024x1024","k_27202957_640.jpg":"640x640","k_27202957_480.jpg":"480x480","k_27202957_340.jpg":"340x340","k_27202957_220.jpg":"220x220","o_27202957_1280.jpg":"1280x1811","o_27202957_1024.jpg":"1024x1448","o_27202957_640.jpg":"640x905","o_27202957_480.jpg":"480x679","o_27202957_340.jpg":"340x481","o_27202957_220.jpg":"220x311","h_27202957_1280.jpg":"1280x854","h_27202957_1024.jpg":"1024x683","h_27202957_640.jpg":"640x427","h_27202957_480.jpg":"480x320","h_27202957_340.jpg":"340x227","h_27202957_220.jpg":"220x147","pp_27202957_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202957_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202957_640.jpg":"640x814","pp_27202957_480.jpg":"480x611","pp_27202957_340.jpg":"340x432","pp_27202957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1793x2116","hd_27202967_1920.jpg":"1920x1080","k_27202967_1280.jpg":"1280x1280","k_27202967_1024.jpg":"1024x1024","k_27202967_640.jpg":"640x640","k_27202967_480.jpg":"480x480","k_27202967_340.jpg":"340x340","k_27202967_220.jpg":"220x220","o_27202967_1280.jpg":"1280x1510","o_27202967_1024.jpg":"1024x1208","o_27202967_640.jpg":"640x755","o_27202967_480.jpg":"480x566","o_27202967_340.jpg":"340x401","o_27202967_220.jpg":"220x259","h_27202967_1280.jpg":"1280x854","h_27202967_1024.jpg":"1024x683","h_27202967_640.jpg":"640x427","h_27202967_480.jpg":"480x320","h_27202967_340.jpg":"340x227","h_27202967_220.jpg":"220x147","pp_27202967_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202967_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202967_640.jpg":"640x814","pp_27202967_480.jpg":"480x611","pp_27202967_340.jpg":"340x432","pp_27202967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1856x1172","hd_27202988_1920.jpg":"1920x1080","k_27202988_1280.jpg":"1280x1280","k_27202988_1024.jpg":"1024x1024","k_27202988_640.jpg":"640x640","k_27202988_480.jpg":"480x480","k_27202988_340.jpg":"340x340","k_27202988_220.jpg":"220x220","o_27202988_1280.jpg":"1280x808","o_27202988_1024.jpg":"1024x646","o_27202988_640.jpg":"640x404","o_27202988_480.jpg":"480x303","o_27202988_340.jpg":"340x214","o_27202988_220.jpg":"220x138","h_27202988_1280.jpg":"1280x854","h_27202988_1024.jpg":"1024x683","h_27202988_640.jpg":"640x427","h_27202988_480.jpg":"480x320","h_27202988_340.jpg":"340x227","h_27202988_220.jpg":"220x147","pp_27202988_1280.jpg":"1280x1628","pp_27202988_1024.jpg":"1024x1303","pp_27202988_640.jpg":"640x814","pp_27202988_480.jpg":"480x611","pp_27202988_340.jpg":"340x432","pp_27202988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x985","hd_27203004_1920.jpg":"1920x1080","k_27203004_1280.jpg":"1280x1280","k_27203004_1024.jpg":"1024x1024","k_27203004_640.jpg":"640x640","k_27203004_480.jpg":"480x480","k_27203004_340.jpg":"340x340","k_27203004_220.jpg":"220x220","o_27203004_1280.jpg":"1280x889","o_27203004_1024.jpg":"1024x711","o_27203004_640.jpg":"640x444","o_27203004_480.jpg":"480x333","o_27203004_340.jpg":"340x236","o_27203004_220.jpg":"220x152","h_27203004_1280.jpg":"1280x854","h_27203004_1024.jpg":"1024x683","h_27203004_640.jpg":"640x427","h_27203004_480.jpg":"480x320","h_27203004_340.jpg":"340x227","h_27203004_220.jpg":"220x147","pp_27203004_1280.jpg":"1280x1628","pp_27203004_1024.jpg":"1024x1303","pp_27203004_640.jpg":"640x814","pp_27203004_480.jpg":"480x611","pp_27203004_340.jpg":"340x432","pp_27203004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1890","hd_27203018_1920.jpg":"1920x1080","k_27203018_1280.jpg":"1280x1280","k_27203018_1024.jpg":"1024x1024","k_27203018_640.jpg":"640x640","k_27203018_480.jpg":"480x480","k_27203018_340.jpg":"340x340","k_27203018_220.jpg":"220x220","o_27203018_1280.jpg":"1280x3278","o_27203018_1024.jpg":"1024x2622","o_27203018_640.jpg":"640x1639","o_27203018_480.jpg":"480x1229","o_27203018_340.jpg":"340x870","o_27203018_220.jpg":"220x563","h_27203018_1280.jpg":"1280x854","h_27203018_1024.jpg":"1024x683","h_27203018_640.jpg":"640x427","h_27203018_480.jpg":"480x320","h_27203018_340.jpg":"340x227","h_27203018_220.jpg":"220x147","pp_27203018_1280.jpg":"1280x1628","pp_27203018_1024.jpg":"1024x1303","pp_27203018_640.jpg":"640x814","pp_27203018_480.jpg":"480x611","pp_27203018_340.jpg":"340x432","pp_27203018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x800","hd_27203391_1920.jpg":"1920x1080","k_27203391_1280.jpg":"1280x1280","k_27203391_1024.jpg":"1024x1024","k_27203391_640.jpg":"640x640","k_27203391_480.jpg":"480x480","k_27203391_340.jpg":"340x340","k_27203391_220.jpg":"220x220","o_27203391_1280.jpg":"1280x853","o_27203391_1024.jpg":"1024x682","o_27203391_640.jpg":"640x426","o_27203391_480.jpg":"480x320","o_27203391_340.jpg":"340x226","o_27203391_220.jpg":"220x146","h_27203391_1280.jpg":"1280x854","h_27203391_1024.jpg":"1024x683","h_27203391_640.jpg":"640x427","h_27203391_480.jpg":"480x320","h_27203391_340.jpg":"340x227","h_27203391_220.jpg":"220x147","pp_27203391_1280.jpg":"1280x1628","pp_27203391_1024.jpg":"1024x1303","pp_27203391_640.jpg":"640x814","pp_27203391_480.jpg":"480x611","pp_27203391_340.jpg":"340x432","pp_27203391_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8384804 Threads: 1 Questions: 1716567990 Slow queries: 5124490 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113281622 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/kazaliste/o-tijardovicu-se-puno-toga-ne-zna-bio-je-sjajan-crtac-zvali-su-ga-i-u-hollywood-njegov-pir-bilo-je-dogadaj-godine-1390045 [printLink] => /kultura/kazaliste/o-tijardovicu-se-puno-toga-ne-zna-bio-je-sjajan-crtac-zvali-su-ga-i-u-hollywood-njegov-pir-bilo-je-dogadaj-godine-1390045?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 268719 [name] => ivo tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-tijardovic [link] => /tag/ivo-tijardovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610640 [name] => Marin Kuzmić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 09:29:41 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-kuzmic [link] => /tag/marin-kuzmic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734021 [name] => ivica tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 18:45:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-tijardovic [link] => /tag/ivica-tijardovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 759531 [name] => zvonko tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-17 16:51:57 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-tijardovic [link] => /tag/zvonko-tijardovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 759532 [name] => petronilla tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-17 16:51:57 [main_article_id] => 0 [alias] => petronilla-tijardovic [link] => /tag/petronilla-tijardovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 674391 [name] => Karlo Grenc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-16 12:51:38 [main_article_id] => 0 [alias] => karlo-grenc [link] => /tag/karlo-grenc ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRONAĐENI MEMOARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O Tijardoviću se puno toga ne zna; bio je sjajan crtač, zvali su ga i u Hollywood, njegov pir bio je događaj godine... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27203455.jpg [galleryCount] => 30 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27203455.jpg [title] => iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/13853324.jpg [title] =>

Marin Kuzmić: Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradonačelnik Splita i partizan-umjetnik u oružanoj borbi

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202658.jpg [title] =>

Naslovnica knjige

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202676.jpg [title] =>

Tijardović se rodio u samoj Palači, a ulaz u kuću bio je iz Hrvojeve ulice

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202689.jpg [title] =>

Tijardović kao dječak u blizini svoga oca koji je imao gostionicu

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202691.jpg [title] =>

Maestro za klavirom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202702.jpg [title] =>

Splitski Get 1928. godine

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202771.jpg [title] =>

Postavljanje biste Luke Botića na Prokurativi 1905.

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202772.jpg [title] =>

Prvi maj u Splitu 1906.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202781.jpg [title] =>

Tijardović u oficirskoj školi u Rijeci kao dvadesetogodišnjak

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202785.jpg [title] =>

Johnny i Willy, Tijardovićev crtež nakon boravka savezničke flote u Splitu 1919.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202796.jpg [title] =>

Narodno pozorište za Dalmaciju 1922., Tijardović gore u desnom uglu

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202804.jpg [title] =>

Note za ‘Kraljicu lopte‘

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202813.jpg [title] =>

Tijardović sa sportašicama koje su igrale u ‘Kraljici lopte‘

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202818.jpg [title] =>

Praizvedba Male Floramye 1926.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202832.jpg [title] =>

Detalj iz Male Floramye

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202836.jpg [title] =>

Tijardović sa suprugom Nilom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202853.jpg [title] =>

Praizvedba ‘Splis‘kog akvarela‘ 1928.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202876.jpg [title] =>

Opera o Marmontu

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202883.jpg [title] =>

Judita, program

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202886.jpg [title] =>

Iz novina

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202887.jpg [title] =>

Maestro s obitelji na Bačvicama

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202902.jpg [title] =>

Red za ulaznice za ‘Malu Floramye‘ u Zagrebu 1948.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202945.jpg [title] =>

Hajdukov zabranjeni grb je svjetlo dana ugledao 1926. kao dio scenografije na premijeri Tijardovićeve operete u čast 15. rođendana kluba – “Kraljica lopte”,

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202957.jpg [title] =>

Ivo Tijardović i Ivan Supek u partizanima

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202967.jpg [title] =>

Prvo dirigiranje u kapetanskoj uniformi nakon Drugog rata

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27202988.jpg [title] =>

Splitski skladatelji: Jakov Gotovac, Ivo Tijardović i Ruben Radica 1962.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27203004.jpg [title] =>

Nagradu grada Splita 1975. uručio mu je gradonačelnik V. Viđak

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina" ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27203018.jpg [title] =>

Ivo Tijardović sahranjen je na Mirogoju u Zagrebu

/Slobodna Dalmacija ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/17/27203391.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U koncertnoj dvorani koja nosi njegovo ime, u utorak 21. svibnja, u Hrvatskom domu promoviraju se memorari slavnog splitskog skladatelja i dirigenta Ive Tijardovića. Knjiga pod nazivom “Ivo Tijardović – Život i vrijeme: Memoari slavnog Splićanina”, u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića, ponudit će mnoge informacije iz uzbudljivog života skladatelja legendarnih opereta “Mala Floramye” i “Splis’ki akvarel”, nakon što se dugo smatralo da je veći dio njegovih bilješki iz 70-ih godina prošlog stoljeća zauvijek izgubljen.

Značajan je to izdavački pothvat, a knjiga, bogato ilustrirana fotografijama, uredničko je djelo uglednog novinara i nekadašnjeg urednika Slobodne Dalmacije Marina Kuzmića. Uoči promocije, koja će imati glazbeni i filmski dio, razgovaramo s urednikom koji smatra da je Tijardović nesumnjivo najsvestraniji čovjek od teatra kojeg smo imali te prvi moderni Splićanin ponikao iz starinskoga Splita:

- Rad na ovoj knjizi ima dva različita početka. Tijardovićeve memoare htio sam početkom dvijetisućitih uvrstiti u „Splitsku biblioteku“ Slobodne Dalmacije koju sam uređivao zajedno s Jakšom Fiamengom. To je ona biblioteka u kojoj su prvi put objavljene knjige o maršalu Marmontu u Splitu i o autonomaškom splitskom gradonačelniku Bajamontiju, koje je na naš poticaj napisao Duško Kečkemet, zatim feljtoni o splitskoj povijesti „šćeto-neto“ i splitskim facama Tolje Kudrjavceva i druge.

---

image

Marin Kuzmić: Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradonačelnik Splita i partizan-umjetnik u oružanoj borbi

Paun Paunović/Cropix
---

- Još početkom osamdesetih Ante Jelaska priredio je jedan dugački feljton u Nedjeljnoj Dalmaciji na temelju Tijardovićevih rukopisa o njegovu djetinjstvu u starinskom Splitu. Pretpostavio sam u to vrijeme da je Tijardović možda nastavio zapisivati sjećanja. To mi je potvrdio njegov sin, francuski arhitekt Ivica Tijardović i uputio me na svoga brata, također arhitekta, Zvonka Tijardovića, koji je živio u Münchenu. Razgovarali smo, ali materijal nije stizao. U međuvremenu "Slobodna" je promijenila vlasnika...

Prošlo je mnogo godina, ali projekt nisam zaboravio. Tijardović je ipak splitska legenda. Problem je na kraju, nakon mnogih peripetija, riješio Karlo Grenc i njegova tiha diplomacija s Tijardovićevom svojtom u inozemstvu. U potragu se posebno iz Francuske uključila Tijardovićeva unuka, gospođa Petronille Tijardović. Tako je stigao skenirani daktiloskript drugog dijela, sjećanja iz razdoblja od 1918. do 1941., ali ostatku nije bilo ni traga. Smatrao sam da tako nedovršeni rukopis ne može biti  knjiga - sjeća se Marin Kuzmić.

---

image

Naslovnica knjige

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Na koji način ste došli do trećeg dijela njegovih memoara, za koje se smatralo da su izgubljeni?

- Tri-četiri godine nakon toga Grenc je javio da ima i taj dio rukopisa. Pronašao ga je Tijardovićev njemački unuk Ralf na dnu nekog bavula, u kamarinu. U rukopis je bilo umontirano i više kvalitetnih fotografija.

Najprije je sve trebalo dekodirati, prepisati, urediti redaktorski, opremiti na način da tekst bude pregledan, umetnuti niz novih naslova, natuknice, dokumentarne umetke i fusnote koji će pojasniti ljude, pojmove, događaje. Donijeli smo na stranice knjige i mnoštvo fotografija i ilustracija, više od 300. U tome nam je pomogao sam Tijardović koji je volio dokumentirati svoju karijeru pa je sačuvao veliku hemeroteku, slike, programe… Sve to čuva Grencova zaklada ovdje u Splitu kao jednu od svojih zbirki. Tamo je i maestrova spomen-soba, ali se ne može posjetiti zbog prilika koje vladaju u tom prostoru.

Koji je vama osobno najdojmljiviji dio njegovih memoara?

- Prvi dio je dobro pisana i zanimljiva proza s velikim brojem prizora iz Splita konca 19. i početka 20. stoljeća, uključujući Prvi svjetski rat, zarobljeništvo u Italiji i odlazak u jugoslavenske dobrovoljce na Solunski front.

Drugi dio donosi nam zgode iz maestrove međuratne karijere, priču o njegovim najvećim kazališnim uspjesima i njegovu njemačku epizodu kada je imao bliski susret s nacizmom. U njegovim sjećanjima više je politike nego poetike.

Mene se posebno dojmio njegov dnevnik iz Drugog svjetskog rata. Mislim da je to vjerojatno jedini rukopis neke važne ličnosti s tematikom iz Narodnooslobodilačke borbe za koji se nije znalo i koji nije u međuvremenu objavljen, ni za vrijeme Jugoslavije ni poslije. Njegovi zapisi govore o drami okupacije, okolnostima pod kojima je morao bježati u šumu, djelovanju jednog umjetnika u partizanima, patnji njegove obitelji…

---

image

Ivo Tijardović i Ivan Supek u partizanima

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Što sve zapravo ne znamo o Ivi Tijardoviću?

- Maestro Tijardović kao kazališno ime bio je poznat širokom krugu teatarske publike u Splitu i Zagrebu, ali i Beogradu, Osijeku i Ljubljani. Njegove operete bile su vrlo popularne. Izvodile su se i vani. U javnosti je bio uočen i njegov politički angažman kao HSS-ovca u vrijeme Kraljevine. Nakon oslobođenja bio je važna ličnost u poslijeratnom kulturnom životu.

Za vrijeme svojih poslijeratnih boravaka u Zagrebu Tito mu je više puta bio na opernim predstavama. Za vrijeme rata vodio je dalmatinsko i hrvatsko Kazalište narodnog oslobođenja, a od 1945. do 1950. bio je intendant HNK u Zagrebu. Nakon toga i direktor Državnog simfonijskog orkestra, odnosno današnje Zagrebačke filharmonije. Organizirao je glazbene stvaraoce u današnje Hrvatsko društvo skladatelja i vodio upravno tijelo zagrebačkog Hrvatskoga glazbenog zavoda. To su neke od njegovih važnih dužnosti.

U umjetničkom području bio je svestran, skladao je, dirigirao, pisao je libreta za svoje operete, prevodio, izrađivao skice za scenografije i kostime, pisao je filmsku glazbu za njemačke filmove, a poslije rata i za naše. Imao je neke kontakte i s holywoodskim ljudima i mogao je, da je htio, završiti u Americi, nudili su mu angažman kad su poslušali njegovu filmsku glazbu u Berlinu.

Najmanje je poznato da je bio izvrstan crtač jedne vrste karikatura i ilustracija, od toga je živio u Beču i Zagrebu za vrijeme studija.

---

image

Johnny i Willy, Tijardovićev crtež nakon boravka savezničke flote u Splitu 1919.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Bio sam urednik knjige Duška Kečkemeta „Nepoznati Tijardović“ u kojoj su sabrani svi njegovi likovni radovi. Naši povjesničari umjetnosti Tijardovića drže za jednog od naših najkvalitetnijih umjetnika razdoblja art decoa.

Bio je i dopisnik ondašnjeg Jutarnjeg lista kojemu je slao ilustrirane priloge iz Splita o američkim mornarima s krstarice „Olympia“ i ondašnjem turizmu, zatim s putovanja u Italiju i iz Pariza. Napisao je veliki broj kompozicija orkestralne, vokalne glazbe i glazbe za balet te tri opere, „Dimnjaci uz Jadran“ koja se događa za vrijeme rata u jednoj od solinskih tvornica cementa, „Marko Polo“ i grand operu „Dioklecijan“, koju je smatrao svojim najboljim djelom.

Kakvim su ga doživljavali oni koji su ga poznavali?

- U predgovoru knjizi citiram sjećanje redatelja Ante Jelaske, koji je, uz Milija Štambuka i Vanču Kljakovića, u splitskom teatru najviše postavljao njegove operete. On se maestra sjećao kao „stasitog, zgodnog, elegantnog, pristupačnog i prijaznog, ugodnog i zabavnog sugovornika“. Bio je „human, uman i široko obrazovan, poliglot, poletan i talentiran, lišen svake sitničavosti i uobičajenih ljudskih mana. Osvajao je svijet oko sebe povjerenjem i ljubavlju“, zabilježio je Jelaska.

Inače, imao sam priliku upoznati maestra za vrijeme studija u Zagrebu. Stan Tijardovićevih bio je odmah do Jelačić placa. Povod za posjet bila je informacija mog studentskog kolege, Splićanina, Tijadovićeva nećaka, filmskog i kazališnog redatelja Branka Ivande, da je barba Ivo upravo dovršio operu „Dioklecijan“ i da bi tu vijest trebalo objaviti pa smo to i poslali “Slobodnoj”. Ivanda je jedno vrijeme kod njega stanovao.

U TV seriji Željka Rogošića o Tijardoviću Ivanda priča kako je svako jutro bilo "ajmo malo za klavir!". Nakon pjevanja i sviranja posvetio bi se crtežima. Uz svoje velike talente, glazbene i crtačke, bio je iznimna osobnost, sjajan čovjek, izvanredan kozer, pun duha i kreativnog naboja.

U knjizi stoji da je Tijardovićevo vjenčanje bio društveni događaj u Splitu, uživao je veliki ugled još od svojih tridesetih, nakon što je napisao “Malu Floramye”.

- Tijardović je bio zvijezda. Po njegovu opisu bilo je to pravo kazališno vjenčanje. On i njegova Nila, inače činovnica u Banovini i plesačica u baletu, htjeli su da sve bude najdostojnije i najljepše. U toj svečanosti sudjelovao je sav kazališni ansambl sa svojim čestitkama i darovima.

---

image

Tijardović sa suprugom Nilom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

„Brojni građani prisustvovali su našoj svadbenoj povorci. Smatrali su nekako da to nije samo naša osobna stvar, Nilina i moja, jer sam ja, popularnošću ‘Male Floramye‘ bio i njihov. Primili smo mnogo lijepih darova. Nila je od Emanuela Vidovića dobila prekrasnu marinu ‘Split pred večer‘, a meni je Čiko Bonacci, također splitski profesor i slikar, napravio uljani portret, dok je Angjeo Uvodić darovao dvije grafike, jedno ulje i moju karikaturu u dirigentskoj pozi. Nakon vjenčanja moja Nila oprostila se od baletnog ansambla i posvetila domu, što mi je mnogo pomoglo u daljnjem djelovanju u Splitu i izvan njega“, citiram iz Memoara.

Zabilježio sam u jednoj fusnoti i priču muzikologinje Jagode Martinčević koja je opisala sjajnu izvedbu „Floramye“ u Zagrebu, dvije godine nakon splitske praizvedbe. „Sjećam se da su moji roditelji, i djed i baka, pričali da su Marici Lubejevoj bacali iz gornjih loža na pozornicu ne samo cvijeće, nego i torte.

Ondašnji operetni prvaci bili su na razini današnjih rock-zvijezda. A glazba Ive Tijardovića bila je toliko zarazna, ne samo u ono vrijeme, za mene ona je to još i danas, da je naprosto morala obuzimati, nazovimo to tako, široke narodne mase.“

Znamenita je i ona fotografija iz 1948. godine gdje se vidi rep pred kazališnom blagajnom. Ljudi su za izvedbu „Floramye“ stajali sve do u Masarykovu ulicu, do Kavkaza, kazališne kavane.

---

image

Red za ulaznice za ‘Malu Floramye‘ u Zagrebu 1948.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Tijardovića su prepoznavali na mnogim mjestima za vrijeme NOB-a. On je zabilježio, među ostalim, kako ga je narod pozdravljao vidjevši ga na Visu među partizanskim rukovodstvom. Dobio je i niz službenih priznanja, hrvatsku državnu Nagradu „Vladimir Nazor“ i Nagradu za životno djelo grada Splita koju mu je, već bolesnom, uručio ondašnji gradonačelnik Vjekoslav Vidjak.

Split je posebna tema Tijardovićevih memoara: na koji način se sjeća svoga grada i piše o njemu, s obzirom na to da se školovao u Beču, putovao Europom, živio u Zagrebu?

- Split je scena njegovih opereta „Male Floramye“ i „Spli’skog akvarela“. I opereta „Zapovijed maršala Marmonta“ vezana je za splitsku sredinu, Poljica i Dalmaciju. “Kraljica lopte“ operetna je lauda „Hajduku“ za njegov 15. rođendan. Tijardović je napisao operu o prvom Splićaninu, Dioklecijanu, napisao je kantatu „Judita“, scensku glazbu uz spjev splitske ikone Marka Marulića. Bio je obuzet Splitom. Za „Akvarel“ je napisao posvetu u kojoj kaže da je “mali splitski puk pravi autor ovog djela”.

Arije, likovi i šale iz „Akvarela“ i danas su neodvojive od splitskog identiteta. Nakon prijeratnih angažmana u Zagrebu i Berlinu uvijek se vraćao u Split odakle su ga zvali da preuzme vođenje teatra. Zov našeg Splita bio je jači od zagrebačkog šarma, zapisala je na jednom mjestu njegova supruga Nila. Poslije rata ostao je do smrti u Zagrebu koji je, govorio je njegov sin, volio jednako kao i Split.

---

image

Tijardović sa sportašicama koje su igrale u ‘Kraljici lopte‘

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Zašto smatrate da je Ivo Tijardović prvi moderni Splićanin? Tko su sve ljudi s kojima se družio, radio, ratovao?

- Split Tijardovićeva mladenačkog doba, to je Split Ivana Meštrovića, Emanuela Vidovića, Ivana Rendića, don Frane Bulića, dr. Grge Novaka, koji mu je bio profesor u Realci, Antuna Dobronića, Josipa Hatzea, Milana Begovića, Ante Katunarića, Bože Lovrića, Tina Ujevića, Marka Uvodića, Marina Studina, Jakova Gotovca, Ante Cettinea i mnogih drugih. To je splitski panteon 20. stoljeća.

Tu se rodio, u toj plejadi duha. A smatram ga prvim doista modernim Splićaninom zato što je bio svjetski čovjek koji je u Split donosio splin europskih gradova, američku glazbu, mjuzikl, na scenu je postavio sportaše, producirao je prve gramofonske ploče kod „Penkale“, slikao u stilu art decoa, bavio se filmom… To je sve do jednog bilo novo u našoj kulturi. Unio je modernost u naše 20. stoljeće.

U Zagrebu je bio među ondašnjim kazališnim svijetom, Gotovac je dirigirao izvedbama njegovih djela, a za vrijeme rata s Nazorom, koji mu je dao tekst za „Mornarsku“, himnu mornarice što se rađala u Podgori, s Pavlom Gregorićem, Đilasom, Kardeljem, Bakarićem, monsinjorom Rittigom, Jurom Kaštelanom, Ivom Lolom Ribarom i njegovim ocem Ivanom, predsjednikom AVNOJ-a, Žankom, mnogim glazbenicima, slikarima, arhitektima koji su bili u Italiji, Smodlakom, Sibom Miličićem i Marinom Studinom, Bombardellijem

Bio je sudionik Konferencije kulturnih radnika Dalmacije na Hvaru 1943. i referent na Kongresu kulturnih radnika Hrvatske u Topuskom 1944. godine. Uvrstio sam u knjigu njegovu sliku s dr. Ivanom Supekom iz tog partizanskog doba.

---

image

Splitski skladatelji: Jakov Gotovac, Ivo Tijardović i Ruben Radica 1962.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Zbog kojih okolnosti nikada nije izvedena njegova opera o Dioklecijanu? Je li zbog toga patio?

- Nažalost, za njegova života nisu se stekle okolnosti da se izvede ta opera, očito pisana za Peristil. Maestro Bareza iznosio je razloge zašto početkom šezdesetih, kada je napisana, nije izvedena u zagrebačkom HNK-u. Ta partitura traži mnogo od ansambala i kazališta koje bi je uprizorilo s obzirom na veliki sastav, 25 solista i velik broj statista. Koliko znam, u Splitu, u okviru Splitskog ljeta, to se nikad i nije ozbiljno razmatralo.

Naravno da je maestro to vrlo teško primao. Međutim, on je inzistirao da se ništa ne krati ili ne mijenja, što nije bilo realno s obzirom na skupoću projekta. Treba reći da je to doba velike afirmacije Zagrebačkog biennala suvremene glazbe s kojeg su puhali drugačiji estetski vjetrovi. Zbog svega toga projekt je odgađan za neka druga vremena.

Veliki Papandopulo inače je smatrao “Dioklecijana” jednom od naših najboljih opernih partitura iz tog vremena. S druge strane, Bareza se zalagao za našu baštinu, da naše kriterije moramo prilagoditi našem stvaralaštvu i kvalitetama, a to znači ovu Tijardovićevu operu dramaturški i glazbeno valorizirati kao djelo velike energije. Koje treba pokazati scenski ili poluscenski, bilo na Peristilu, u HNK-u ili pak u "Lisinskom".

Inače, ariju “Dioklecijana” koji pjeva Splitu izvest će naš bas-bariton Giorgio Surian u okviru malog koncerta Tijardovićeve glazbe na predstavljanju u Hrvatskom domu.

---

image

Maestro za klavirom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Tijardović je ratovao u oba svjetska rata, bio je antifašist. Što se može pročitati o njegovim političkim stavovima u Memoarima?

- Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradonačelnik Splita i partizan-umjetnik u oružanoj borbi. Antifašist, politički liberal. Memoari su protkani njegovim reminiscencijama na političke ljude i događaje, počevši od razočaranja jednog hrvatskog “solunca” prilikama u kojima se našao hrvatski narod nakon ujedinjenja u prvoj Jugoslaviji. Njegova sjećanja obuhvaćaju mnoge epizode iz političkog i kazališnog života na tu temu.

Izravno je sudjelovao u stvaranju nove Hrvatske zajedno s komunistima iako nije bio komunist. Recenzent njegovih Memoara koji ih gleda iz perspektive historičara, američko-hrvatski povjesničar Vjekoslav Perica naglašava njegovu socijalnu osjetljivost prisutnu u njegovim najpopularnijim djelima, gdje je protagonist običan puk, ljudi iz nižih društvenih staleža, pučka kultura, običaji i način života.

---

image

Narodno pozorište za Dalmaciju 1922., Tijardović gore u desnom uglu

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

Na koji način bi se Ivo Tijardović mogao jače brendirati u Splitu?

- Treba poći od toga da je Tijardović brendirao dalmatinsku osjećanost i da je njegov svijet u tragovima prisutan i danas. On je graditelj važnih elemenata lokalne tradicije i emotivnosti, što su prihvatili i drugi izvan Dalmacije. U njegovu djelu nalaze se važne odrednice našeg mentaliteta koliko god je sve to danas izloženo, iz raznih razloga, žestokim udarima.

Prije jedanaest godina teatar je organizirao „Tijardovićeve dane“. Tada je bilo prijedloga da se to nastavi i idućih godina jer bi to mogla biti prilika da se njegova djela sustavnije izvode. Niz njegovih projekata i ne poznajemo.

Mislim da bi se u Splitu trebale postupno izvesti sve njegove opere i operete, pronalaziti i okupljati u događaje sve što je vezano uz Tijardovića, njegovo glazbeno djelo i njegove junake. Na tu temu volim spomenuti Dublin, gdje je sve vezano uz Joycea i njegova junaka Blooma iz „Ulyssesa“, to je svjetska turistička atrakcija. Da ne spominjemo Salzburg i Mozarta.

Tijardović, naravno, nije taj format, ne treba nam svjetska dimenzija, ali želim reći da mnogi gradovi vezuju svoje manifestacije uz svoje umjetnike i svijet njihove imaginacije. Ukratko, Gradsko vijeće, nakon Smojine treba proglasiti Tijardovićevu godinu. Dogodine je 130. godišnjica Tijardovićeva rođenja, a za dvije godine stogodišnjica praizvedbe „Male Floramye“.

---

image

Tijardović se rodio u samoj Palači, a ulaz u kuću bio je iz Hrvojeve ulice

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
------
image

Tijardović kao dječak u blizini svoga oca koji je imao gostionicu

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
------
image

Maestro s obitelji na Bačvicama

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
------
image

Nagradu grada Splita 1975. uručio mu je gradonačelnik V. Viđak

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"
---

---

Poznate arije na promociji

Predstavljanje knjige “Ivo Tijardović, život i vrijeme – Memoari slavnog Splićanina” zakazano je za 18 sati u Hrvatskom domu, a o njoj će govoriti prof. dr. Mirjana Siriščević, muzikologinja, mr. Petar Krolo, povjesničar, urednik izdanja Marin Kuzmić i redatelj Željko Rogošić.

U glazbenom programu sudjeluju bas-bariton Giorgio Surian, koji će izvesti Ariju Dioklecijana iz opere “Dioklecijan”, sopranistica Tina Matković, koja će izvesti Ariju Floramye iz operete “Mala Floramye”, te glumci Zorana Kačić Čatipović i Pere Eranović, koji će izvesti isječak iz operete “Spli‘ski akvarel”. Izvođači će nastupiti uz pratnju Komornog orkestra Tijardović Split, pod ravnanjem Harija Zlodre i uz klavirsku pratnju Zorana Velića. Ulomke iz Tijardovićevih memoara čitat će glumac Trpimir Jurkić. 

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
iz knjige Paun Paunović/Cropix Iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige Iz knjige iz knjige Iz knjige iz knjige Iz knjige Iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige iz knjige /Slobodna Dalmacija
Paun Paunović/Cropix

Marin Kuzmić: Bio je hrvatski domoljub, ilegalni gradonačelnik Splita i partizan-umjetnik u oružanoj borbi

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Tijardović se rodio u samoj Palači, a ulaz u kuću bio je iz Hrvojeve ulice

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Tijardović kao dječak u blizini svoga oca koji je imao gostionicu

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Splitski Get 1928. godine

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Postavljanje biste Luke Botića na Prokurativi 1905.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Prvi maj u Splitu 1906.

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Tijardović u oficirskoj školi u Rijeci kao dvadesetogodišnjak

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Johnny i Willy, Tijardovićev crtež nakon boravka savezničke flote u Splitu 1919.

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Narodno pozorište za Dalmaciju 1922., Tijardović gore u desnom uglu

Iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Note za ‘Kraljicu lopte‘

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Tijardović sa sportašicama koje su igrale u ‘Kraljici lopte‘

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Praizvedba Male Floramye 1926.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Detalj iz Male Floramye

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Tijardović sa suprugom Nilom

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Praizvedba ‘Splis‘kog akvarela‘ 1928.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Maestro s obitelji na Bačvicama

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Red za ulaznice za ‘Malu Floramye‘ u Zagrebu 1948.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Hajdukov zabranjeni grb je svjetlo dana ugledao 1926. kao dio scenografije na premijeri Tijardovićeve operete u čast 15. rođendana kluba – “Kraljica lopte”,

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Ivo Tijardović i Ivan Supek u partizanima

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Prvo dirigiranje u kapetanskoj uniformi nakon Drugog rata

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Splitski skladatelji: Jakov Gotovac, Ivo Tijardović i Ruben Radica 1962.

iz knjige "Memoari slavnog Splićanina"

Nagradu grada Splita 1975. uručio mu je gradonačelnik V. Viđak

/Slobodna Dalmacija

Ivo Tijardović sahranjen je na Mirogoju u Zagrebu


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/o-tijardovicu-se-puno-toga-ne-zna-bio-je-sjajan-crtac-zvali-su-ga-i-u-hollywood-njegov-pir-bilo-je-dogadaj-godine-1390045 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d8f1155c5e6a8d334b3067754b161f6b02282fa8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+Tijardovi%C4%87u+se+puno+toga+ne+zna%3B+bio+je+sjajan+crta%C4%8D%2C+zvali+su+ga+i+u+Hollywood%2C+njegov+pir+bio+je+doga%C4%91aj+godine...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fo-tijardovicu-se-puno-toga-ne-zna-bio-je-sjajan-crtac-zvali-su-ga-i-u-hollywood-njegov-pir-bilo-je-dogadaj-godine-1390045 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fo-tijardovicu-se-puno-toga-ne-zna-bio-je-sjajan-crtac-zvali-su-ga-i-u-hollywood-njegov-pir-bilo-je-dogadaj-godine-1390045 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRONAĐENI MEMOARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
KazalištePRONAĐENI MEMOARI

O Tijardoviću se puno toga ne zna; bio je sjajan crtač, zvali su ga i u Hollywood, njegov pir bio je događaj godine...

Piše Jasenka Leskur
20. svibnja 2024. - 11:15

U koncertnoj dvorani koja nosi njegovo ime, u utorak 21. svibnja, u Hrvatskom domu promoviraju se memorari slavnog splitskog skladatelja i dirigenta Ive Tijardovića. Knjiga pod nazivom “Ivo Tijardović – Život i vrijeme: Memoari slavnog Splićanina”, u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića, ponudit će mnoge informacije iz uzbudljivog života skladatelja legendarnih opereta “Mala Floramye” i “Splis’ki akvarel”, nakon što se dugo smatralo da je veći dio njegovih bilješki iz 70-ih godina prošlog stoljeća zauvijek izgubljen.

Značajan je to izdavački pothvat, a knjiga, bogato ilustrirana fotografijama, uredničko je djelo uglednog novinara i nekadašnjeg urednika Slobodne Dalmacije Marina Kuzmića. Uoči promocije, koja će imati glazbeni i filmski dio, razgo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 10:57