stdClass Object ( [id] => 1355003 [title] => Jedna od najvećih svjetskih balerina svih vremena u Splitu priprema balet ‘Laurencia‘, tema je pravo prve bračne noći [alias] => jedna-od-najvecih-svjetskih-balerina-svih-vremena-u-splitu-priprema-balet-laurencia-tema-je-pravo-prve-bracne-noci [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U splitskom HNK priprema se baletna premijera baleta "Laurencia" koji nikada do sada nije viđen na hrvatskim pozornicama.

Autor Laurencije Vakhtang Čabukiani jedan je od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća, a koreografkinja Nina Ananiašvili proglašena je jednom od najvećih svjetskih balerina svih vremena.

U ovom slučaju, za premijeru koja će biti u ožujku radi se sve "od nule"- uči se ples, izrađuje scenografija i raskošni kostimi u španjolskom stilu jer se radnja "Laurencije" temelji na drami Lopea de Vege "Fuente Ovejuna" iz 17. stoljeća.

Fuente Ovejuna je priča o pobuni čitavog kastiljskog sela protiv novog zapovjednika koji je svoje nasilje platio glavom, a Lope de Vega inspirirao se starim istinitim događajem iz vremena vladavine Izabele Kastiljske i Ferdinanda Aragonskog.

Dvije velike teme obilježavaju ovo djelo: pobuna protiv moćnika i zlostavljača te hrabrost žene, prave heroine koja potiče ustanak.

Nina Ananiašvili trenutno u Splitu tek postavlja temelje nove izvedbe. Uskoro je očekuju obaveze u Italiji pa će posao nastaviti njeni asistenti, a potom će se vratiti i definirati premijeru. Kako je vremena malo, Split tako reći nije ni vidjela jer je čitav dan u baletnom studiju.

Emotivno je veoma vezana uz ovo djelo. U prvom redu zato što je, kaže, teško, ali sjajno. Potom, autor je njen nekadašnji učitelj Čabukiani i, još uvijek žali što nikada nije imala prilike u njemu nastupati jer ju je karijera odvela u neke druge smjerove, gradove i zemlje.

 jedna od najvećih balerina svih vremena

Nina Ananiašvili (60) veliko je svjetsko baletno ime.

- Bolje ne čitajte moju biografiju i popis nagrada, riječ je o gomili teksta. Reći ću vam ja ukratko, kaže.

Dakle, današnja ravnateljica Državnog baleta Gruzije rođena je u Tbilisiju, u tadašnjem SSSR-u. Ne voli baš da njenu zemlju nazivaju Gruzijom - to su im, veli, nametnuli Rusi - ona koristi naziv Georgija ili čak stari toponim Sakharthvelo, ali i u diplomatskim krugovima i u svakodnevnom govoru te promjene ne idu brzo.

Umjetnica nosi najvišja državna i umjetnička odličja svoje zemlje ali, isto tako cijenjena je u inozemstvu. Daily Telegraph ju je opisao kao jednu od dvanaest najvećih balerina svih vremena, a 2002. američki ju je časopis Dance Magazine proglasio najboljom balerinom godine.

---

image

S Pedrom Joseom Braga Soares Carneirom, ravnateljem baleta HNK Split

Božidar Vukičević/Cropix
---

Još u djetinjstvu, s deset godina, započela je plesno školovanje u rodnom gradu, a za njen napredak brinuo se upravo Vakhtang Čabukiani. Nakon četiri godine nastavila je obrazovanje u Boljšoj baletu u Moskvi gdje je podučavaju Natalija Zolotova, Raisa Stručkova i Marina Semenova.

Uz pomoć velikih pedagoginja osvaja prve nagrade, postaje članica Boljšoj teatra i tada, dok je još bila "obična" balerina u ansamblu, događa se velika prilika i bajkoviti uspon: primabalerina iz "Labuđeg jezera" razboljela se prije premijere, a koreograf je odlučio da ulogu preuzme Nina. Nekoliko dana nije spavala, uvježbala je uloge i bijelog i crnog labuda (Odette i Odile) koje katkad plešu dvije plesačice, a katkad jedna ista - i odmah kreće na njemačku turneju.

 pokretima treba taknuti dušu

- Kako sam to izvela, jer, bilo je gotovo nemoguće,ne znam. Ne sjećam se ničega što se događalo za vrijeme izvedbe, ali znam da je aplauz trajao pola sata, spominje.

Nina ima fine ruke, porculanski bijele, veoma važne za labudicu. Njima govori, iskazuje čitavu skalu emocija. Kakve su zapravo ruke "poželjne" u "Labuđem jezeru", zanimalo nas je.

- Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi dočarale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se čini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli dušu, treba imati i dara. Nešto od onoga što vam je Bog dao, a nešto što ste naslijedili od roditelja, genetski, pojašnjava.

---

image

‘Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi dočarale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se čini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli dušu, treba imati i dara‘

Božidar Vukičević/Cropix
---

I - da skratimo koliko možemo - Nina je bila prva sovjetska balerina koja je nastupila s Kraljevskim danskim baletom, plesala je u najuglednijim teatrima diljem svijeta, godinama bila prvakinja Američkog baletnog kazališta i Houston baleta, a potom se vratila u rodnu zemlju. Pozvao ju je u prvim godinama novog milenija predsjednik Miheil Saakašvili, kako bi obnovila nacionalni balet. U to je vrijeme postala i majka, život joj se ponovno izmijenio i dala se na posao vrativši se u rodni grad. U obnovi ansambla i repertoara imala je veliku pomoć kolega i prijatelja iz čitavog svijeta.

- Danas imamo odličan repertoar, i klasični i suvremeni - kojim sam se ja, istina, malo u životu bavila. Naše krasno kazalište iz 19. stoljeća u Tbilisiju je oživjelo. Mnogo radimo i često putujemo na gostovanja. Zapravo, naše kazalište slično je ovom splitskom, samo nema dramu i mnogo je veće.

Trebalo je uz to privući i muškarce u ansambl. Moji sunarodnjaci su veoma skloni pjesmi i plesu, osobito narodnim plesovima - takvi su i svi članovi moje obitelji - ali, klasični ih balet baš nije privlačio, nisu ga željeli učiti.

Priča o pravu prve bračne noći

Zapravo, prvi korak i prvu promjenu u našem baletu učinio je moj učitelj Vakhtang Čabukiani. On je kreator novog koreografskog jezika, specifičnog spoja folklornog i klasičnog plesa. Promovirao je ideju snažnog, "herojskog" plesa i dao veliku važnost muškoj ulozi. Unio je u izvedbe naš čvrsti karakter. Upravo takav ples ćete vidjeti u predstavi koju pripremamo, najavljuje balerina i koreografkinja.

Balet "Laurencia" na glazbu Aleksandra Kreina praizveden je 22. ožujka 1939. godine u Sankt Peterburgu, u Marijinskom teatru.

Godine 1956. postavljen je i u Boljšoj teatru, a uz Čabukianija je plesala Maja Pliseckaja. Uspjeh je ovo djelo postizalo svugdje, ali danas nije često na repertoaru.

Priča, u najkraćim crtama, prati pobunu zbog moćnika koji želi oteti djevojku, točnije konzumirati "ius primae noctis", pravo prve bračne noći po kojem su, navodno, feudalci mogli provesti noć s upravo udanom djevojkom, prije muža.

---

image

Velika balerina zna da se na vlastitom primjeru najbolje podučava

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za ovo "pravo" inače se ne zna je li plod mašte, legendi koje su se raširile zbog nekih samovoljnih vladara, ili je možda zbilja negdje postojalo, ali kao lokalni običaj.

Kako bilo, u baletu narod diže pobunu, izbavlja nevjestu i ubija tiranina.

- Riječ je o klasičnom baletu s mnogo elemenata španjolskog plesa, uz kastanjete, ponešto nalik flamencu. Veoma je težak za izvedbu, mnogo je tu složenih figura i varijacija, skokova i spomenutog herojskog plesa. Iziskuje i snagu i tehniku. Također, pun je žestokog dramskog naboja budući da se bavi ljubavlju, strašću, silovanjem, pobunom i smrti.

Na sceni je mnogo zbivanja i mnogo izvođača, pa je stoga veoma zahvalan za čitav ansambl. Mnogi će imati priliku iskazati se, a u ovo nekolko dana koliko radim s njima, jasno mi je da će im to poći za rukom, zaključuje Nina Ananiašvili.

---

image

U baletnom studiju HNK Split intenzivno se radi na pripremi premijere

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nina Ananiašvili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Nina Ananiašvili 2 0 6722 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-11 09:27:14 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-13 09:27:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-13 09:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jedna od najvećih svjetskih balerina svih vremena u Splitu priprema balet 'Laurencia', tema je pravo prve bračne noći page_title=Jedna od najvećih svjetskih balerina svih vremena u Splitu priprema balet 'Laurencia', tema je pravo prve bračne noći [metakey] => Nina Ananiashvili , balerina, jedna od najpoznatijih svjetskih balerina, HNK Split, balet, Laurencia, premijera, vakhtang čabukiani, koreograf, Gruzija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346039.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346056.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346055.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346054.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346043.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346042.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346036.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26346019.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nina Ananiashvili: Balet je pun \u017eestokog dramskog naboja budu\u0107i da se bavi ljubavlju, stra\u0161\u0107u, silovanjem, pobunom i smrti<\/p>","

S Pedrom Joseom Braga Soares Carneirom, ravnateljem baleta HNK Split<\/p>","

U baletnom studiju HNK Split intenzivno se radi na pripremi premijere<\/p>","

Pedro Jose Braga Soares Carneiro, ravnatelj baleta HNK Split i Nina Ananiashvili<\/p>","

\u2018Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi do\u010darale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se \u010dini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli du\u0161u, treba imati i dara\u2018<\/p>","

Velika balerina zna da se na vlastitom primjeru najbolje podu\u010dava<\/p>","

Radna atmosfera u baletnom studiju HNK Split, da ih ne iznenadi premijera u o\u017eujku<\/p>","

\u00a0Rije\u010d je o klasi\u010dnom baletu s mnogo elemenata \u0161panjolskog plesa, uz kastanjete, pone\u0161to nalik flamencu. Veoma je te\u017eak za izvedbu, mnogo je tu slo\u017eenih figura i varijacija, skokova i spomenutog herojskog plesa, ka\u017ee koreografkinja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1227","hd_26346039_1920.jpg":"1920x1080","k_26346039_1280.jpg":"1280x1280","k_26346039_1024.jpg":"1024x1024","k_26346039_640.jpg":"640x640","k_26346039_480.jpg":"480x480","k_26346039_340.jpg":"340x340","k_26346039_220.jpg":"220x220","o_26346039_1280.jpg":"1280x818","o_26346039_1024.jpg":"1024x654","o_26346039_640.jpg":"640x409","o_26346039_480.jpg":"480x306","o_26346039_340.jpg":"340x217","o_26346039_220.jpg":"220x140","h_26346039_1280.jpg":"1280x854","h_26346039_1024.jpg":"1024x683","h_26346039_640.jpg":"640x427","h_26346039_480.jpg":"480x320","h_26346039_340.jpg":"340x227","h_26346039_220.jpg":"220x147","pp_26346039_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346039_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346039_640.jpg":"640x814","pp_26346039_480.jpg":"480x611","pp_26346039_340.jpg":"340x432","pp_26346039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26346056_1920.jpg":"1920x1080","k_26346056_1280.jpg":"1280x1280","k_26346056_1024.jpg":"1024x1024","k_26346056_640.jpg":"640x640","k_26346056_480.jpg":"480x480","k_26346056_340.jpg":"340x340","k_26346056_220.jpg":"220x220","o_26346056_1280.jpg":"1280x854","o_26346056_1024.jpg":"1024x683","o_26346056_640.jpg":"640x427","o_26346056_480.jpg":"480x320","o_26346056_340.jpg":"340x227","o_26346056_220.jpg":"220x146","h_26346056_1280.jpg":"1280x854","h_26346056_1024.jpg":"1024x683","h_26346056_640.jpg":"640x427","h_26346056_480.jpg":"480x320","h_26346056_340.jpg":"340x227","h_26346056_220.jpg":"220x147","pp_26346056_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346056_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346056_640.jpg":"640x814","pp_26346056_480.jpg":"480x611","pp_26346056_340.jpg":"340x432","pp_26346056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_26346055_1920.jpg":"1920x1080","k_26346055_1280.jpg":"1280x1280","k_26346055_1024.jpg":"1024x1024","k_26346055_640.jpg":"640x640","k_26346055_480.jpg":"480x480","k_26346055_340.jpg":"340x340","k_26346055_220.jpg":"220x220","o_26346055_1280.jpg":"1280x1919","o_26346055_1024.jpg":"1024x1535","o_26346055_640.jpg":"640x959","o_26346055_480.jpg":"480x719","o_26346055_340.jpg":"340x509","o_26346055_220.jpg":"220x329","h_26346055_1280.jpg":"1280x854","h_26346055_1024.jpg":"1024x683","h_26346055_640.jpg":"640x427","h_26346055_480.jpg":"480x320","h_26346055_340.jpg":"340x227","h_26346055_220.jpg":"220x147","pp_26346055_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346055_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346055_640.jpg":"640x814","pp_26346055_480.jpg":"480x611","pp_26346055_340.jpg":"340x432","pp_26346055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_26346054_1920.jpg":"1920x1080","k_26346054_1280.jpg":"1280x1280","k_26346054_1024.jpg":"1024x1024","k_26346054_640.jpg":"640x640","k_26346054_480.jpg":"480x480","k_26346054_340.jpg":"340x340","k_26346054_220.jpg":"220x220","o_26346054_1280.jpg":"1280x824","o_26346054_1024.jpg":"1024x659","o_26346054_640.jpg":"640x412","o_26346054_480.jpg":"480x309","o_26346054_340.jpg":"340x219","o_26346054_220.jpg":"220x141","h_26346054_1280.jpg":"1280x854","h_26346054_1024.jpg":"1024x683","h_26346054_640.jpg":"640x427","h_26346054_480.jpg":"480x320","h_26346054_340.jpg":"340x227","h_26346054_220.jpg":"220x147","pp_26346054_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346054_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346054_640.jpg":"640x814","pp_26346054_480.jpg":"480x611","pp_26346054_340.jpg":"340x432","pp_26346054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_26346043_1920.jpg":"1920x1080","k_26346043_1280.jpg":"1280x1280","k_26346043_1024.jpg":"1024x1024","k_26346043_640.jpg":"640x640","k_26346043_480.jpg":"480x480","k_26346043_340.jpg":"340x340","k_26346043_220.jpg":"220x220","o_26346043_1280.jpg":"1280x847","o_26346043_1024.jpg":"1024x677","o_26346043_640.jpg":"640x423","o_26346043_480.jpg":"480x317","o_26346043_340.jpg":"340x225","o_26346043_220.jpg":"220x145","h_26346043_1280.jpg":"1280x854","h_26346043_1024.jpg":"1024x683","h_26346043_640.jpg":"640x427","h_26346043_480.jpg":"480x320","h_26346043_340.jpg":"340x227","h_26346043_220.jpg":"220x147","pp_26346043_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346043_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346043_640.jpg":"640x814","pp_26346043_480.jpg":"480x611","pp_26346043_340.jpg":"340x432","pp_26346043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1340","hd_26346042_1920.jpg":"1920x1080","k_26346042_1280.jpg":"1280x1280","k_26346042_1024.jpg":"1024x1024","k_26346042_640.jpg":"640x640","k_26346042_480.jpg":"480x480","k_26346042_340.jpg":"340x340","k_26346042_220.jpg":"220x220","o_26346042_1280.jpg":"1280x893","o_26346042_1024.jpg":"1024x714","o_26346042_640.jpg":"640x446","o_26346042_480.jpg":"480x335","o_26346042_340.jpg":"340x237","o_26346042_220.jpg":"220x153","h_26346042_1280.jpg":"1280x854","h_26346042_1024.jpg":"1024x683","h_26346042_640.jpg":"640x427","h_26346042_480.jpg":"480x320","h_26346042_340.jpg":"340x227","h_26346042_220.jpg":"220x147","pp_26346042_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346042_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346042_640.jpg":"640x814","pp_26346042_480.jpg":"480x611","pp_26346042_340.jpg":"340x432","pp_26346042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_26346036_1920.jpg":"1920x1080","k_26346036_1280.jpg":"1280x1280","k_26346036_1024.jpg":"1024x1024","k_26346036_640.jpg":"640x640","k_26346036_480.jpg":"480x480","k_26346036_340.jpg":"340x340","k_26346036_220.jpg":"220x220","o_26346036_1280.jpg":"1280x894","o_26346036_1024.jpg":"1024x715","o_26346036_640.jpg":"640x447","o_26346036_480.jpg":"480x335","o_26346036_340.jpg":"340x237","o_26346036_220.jpg":"220x153","h_26346036_1280.jpg":"1280x854","h_26346036_1024.jpg":"1024x683","h_26346036_640.jpg":"640x427","h_26346036_480.jpg":"480x320","h_26346036_340.jpg":"340x227","h_26346036_220.jpg":"220x147","pp_26346036_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346036_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346036_640.jpg":"640x814","pp_26346036_480.jpg":"480x611","pp_26346036_340.jpg":"340x432","pp_26346036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_26346019_1920.jpg":"1920x1080","k_26346019_1280.jpg":"1280x1280","k_26346019_1024.jpg":"1024x1024","k_26346019_640.jpg":"640x640","k_26346019_480.jpg":"480x480","k_26346019_340.jpg":"340x340","k_26346019_220.jpg":"220x220","o_26346019_1280.jpg":"1280x824","o_26346019_1024.jpg":"1024x659","o_26346019_640.jpg":"640x412","o_26346019_480.jpg":"480x309","o_26346019_340.jpg":"340x218","o_26346019_220.jpg":"220x141","h_26346019_1280.jpg":"1280x854","h_26346019_1024.jpg":"1024x683","h_26346019_640.jpg":"640x427","h_26346019_480.jpg":"480x320","h_26346019_340.jpg":"340x227","h_26346019_220.jpg":"220x147","pp_26346019_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346019_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346019_640.jpg":"640x814","pp_26346019_480.jpg":"480x611","pp_26346019_340.jpg":"340x432","pp_26346019_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7527592 Threads: 4 Questions: 1541161569 Slow queries: 4689339 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110947729 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/jedna-od-najvecih-svjetskih-balerina-svih-vremena-u-splitu-priprema-balet-laurencia-tema-je-pravo-prve-bracne-noci-1355003 [printLink] => /kultura/kazaliste/jedna-od-najvecih-svjetskih-balerina-svih-vremena-u-splitu-priprema-balet-laurencia-tema-je-pravo-prve-bracne-noci-1355003?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743923 [name] => Nina Ananiashvili [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-13 10:27:24 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-ananiashvili [link] => /tag/nina-ananiashvili ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323702 [name] => Balerina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balerina [link] => /tag/balerina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743924 [name] => jedna od najpoznatijih svjetskih balerina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-13 10:27:24 [main_article_id] => 0 [alias] => jedna-od-najpoznatijih-svjetskih-balerina [link] => /tag/jedna-od-najpoznatijih-svjetskih-balerina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 339097 [name] => balet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balet [link] => /tag/balet ) [5] => stdClass Object ( [id] => 743925 [name] => Laurencia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-13 10:27:24 [main_article_id] => 0 [alias] => laurencia [link] => /tag/laurencia ) [6] => stdClass Object ( [id] => 297694 [name] => Premijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijera [link] => /tag/premijera ) [7] => stdClass Object ( [id] => 743926 [name] => vakhtang čabukiani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-13 10:27:24 [main_article_id] => 0 [alias] => vakhtang-cabukiani [link] => /tag/vakhtang-cabukiani ) [8] => stdClass Object ( [id] => 743927 [name] => koreograf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-13 10:27:24 [main_article_id] => 0 [alias] => koreograf-0 [link] => /tag/koreograf-0 ) [9] => stdClass Object ( [id] => 354287 [name] => Gruzija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gruzija [link] => /tag/gruzija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nina Ananiašvili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedna od najvećih svjetskih balerina svih vremena u Splitu priprema balet ‘Laurencia‘, tema je pravo prve bračne noći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346039.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Nina Ananiashvili: Balet je pun žestokog dramskog naboja budući da se bavi ljubavlju, strašću, silovanjem, pobunom i smrti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346039.jpg [title] =>

Nina Ananiashvili: Balet je pun žestokog dramskog naboja budući da se bavi ljubavlju, strašću, silovanjem, pobunom i smrti

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346056.jpg [title] =>

S Pedrom Joseom Braga Soares Carneirom, ravnateljem baleta HNK Split

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346055.jpg [title] =>

U baletnom studiju HNK Split intenzivno se radi na pripremi premijere

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346054.jpg [title] =>

Pedro Jose Braga Soares Carneiro, ravnatelj baleta HNK Split i Nina Ananiashvili

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346043.jpg [title] =>

‘Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi dočarale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se čini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli dušu, treba imati i dara‘

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346042.jpg [title] =>

Velika balerina zna da se na vlastitom primjeru najbolje podučava

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346036.jpg [title] =>

Radna atmosfera u baletnom studiju HNK Split, da ih ne iznenadi premijera u ožujku

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26346019.jpg [title] =>

 Riječ je o klasičnom baletu s mnogo elemenata španjolskog plesa, uz kastanjete, ponešto nalik flamencu. Veoma je težak za izvedbu, mnogo je tu složenih figura i varijacija, skokova i spomenutog herojskog plesa, kaže koreografkinja

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U splitskom HNK priprema se baletna premijera baleta "Laurencia" koji nikada do sada nije viđen na hrvatskim pozornicama.

Autor Laurencije Vakhtang Čabukiani jedan je od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća, a koreografkinja Nina Ananiašvili proglašena je jednom od najvećih svjetskih balerina svih vremena.

U ovom slučaju, za premijeru koja će biti u ožujku radi se sve "od nule"- uči se ples, izrađuje scenografija i raskošni kostimi u španjolskom stilu jer se radnja "Laurencije" temelji na drami Lopea de Vege "Fuente Ovejuna" iz 17. stoljeća.

Fuente Ovejuna je priča o pobuni čitavog kastiljskog sela protiv novog zapovjednika koji je svoje nasilje platio glavom, a Lope de Vega inspirirao se starim istinitim događajem iz vremena vladavine Izabele Kastiljske i Ferdinanda Aragonskog.

Dvije velike teme obilježavaju ovo djelo: pobuna protiv moćnika i zlostavljača te hrabrost žene, prave heroine koja potiče ustanak.

Nina Ananiašvili trenutno u Splitu tek postavlja temelje nove izvedbe. Uskoro je očekuju obaveze u Italiji pa će posao nastaviti njeni asistenti, a potom će se vratiti i definirati premijeru. Kako je vremena malo, Split tako reći nije ni vidjela jer je čitav dan u baletnom studiju.

Emotivno je veoma vezana uz ovo djelo. U prvom redu zato što je, kaže, teško, ali sjajno. Potom, autor je njen nekadašnji učitelj Čabukiani i, još uvijek žali što nikada nije imala prilike u njemu nastupati jer ju je karijera odvela u neke druge smjerove, gradove i zemlje.

 jedna od najvećih balerina svih vremena

Nina Ananiašvili (60) veliko je svjetsko baletno ime.

- Bolje ne čitajte moju biografiju i popis nagrada, riječ je o gomili teksta. Reći ću vam ja ukratko, kaže.

Dakle, današnja ravnateljica Državnog baleta Gruzije rođena je u Tbilisiju, u tadašnjem SSSR-u. Ne voli baš da njenu zemlju nazivaju Gruzijom - to su im, veli, nametnuli Rusi - ona koristi naziv Georgija ili čak stari toponim Sakharthvelo, ali i u diplomatskim krugovima i u svakodnevnom govoru te promjene ne idu brzo.

Umjetnica nosi najvišja državna i umjetnička odličja svoje zemlje ali, isto tako cijenjena je u inozemstvu. Daily Telegraph ju je opisao kao jednu od dvanaest najvećih balerina svih vremena, a 2002. američki ju je časopis Dance Magazine proglasio najboljom balerinom godine.

---

image

S Pedrom Joseom Braga Soares Carneirom, ravnateljem baleta HNK Split

Božidar Vukičević/Cropix
---

Još u djetinjstvu, s deset godina, započela je plesno školovanje u rodnom gradu, a za njen napredak brinuo se upravo Vakhtang Čabukiani. Nakon četiri godine nastavila je obrazovanje u Boljšoj baletu u Moskvi gdje je podučavaju Natalija Zolotova, Raisa Stručkova i Marina Semenova.

Uz pomoć velikih pedagoginja osvaja prve nagrade, postaje članica Boljšoj teatra i tada, dok je još bila "obična" balerina u ansamblu, događa se velika prilika i bajkoviti uspon: primabalerina iz "Labuđeg jezera" razboljela se prije premijere, a koreograf je odlučio da ulogu preuzme Nina. Nekoliko dana nije spavala, uvježbala je uloge i bijelog i crnog labuda (Odette i Odile) koje katkad plešu dvije plesačice, a katkad jedna ista - i odmah kreće na njemačku turneju.

 pokretima treba taknuti dušu

- Kako sam to izvela, jer, bilo je gotovo nemoguće,ne znam. Ne sjećam se ničega što se događalo za vrijeme izvedbe, ali znam da je aplauz trajao pola sata, spominje.

Nina ima fine ruke, porculanski bijele, veoma važne za labudicu. Njima govori, iskazuje čitavu skalu emocija. Kakve su zapravo ruke "poželjne" u "Labuđem jezeru", zanimalo nas je.

- Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi dočarale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se čini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli dušu, treba imati i dara. Nešto od onoga što vam je Bog dao, a nešto što ste naslijedili od roditelja, genetski, pojašnjava.

---

image

‘Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi dočarale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se čini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli dušu, treba imati i dara‘

Božidar Vukičević/Cropix
---

I - da skratimo koliko možemo - Nina je bila prva sovjetska balerina koja je nastupila s Kraljevskim danskim baletom, plesala je u najuglednijim teatrima diljem svijeta, godinama bila prvakinja Američkog baletnog kazališta i Houston baleta, a potom se vratila u rodnu zemlju. Pozvao ju je u prvim godinama novog milenija predsjednik Miheil Saakašvili, kako bi obnovila nacionalni balet. U to je vrijeme postala i majka, život joj se ponovno izmijenio i dala se na posao vrativši se u rodni grad. U obnovi ansambla i repertoara imala je veliku pomoć kolega i prijatelja iz čitavog svijeta.

- Danas imamo odličan repertoar, i klasični i suvremeni - kojim sam se ja, istina, malo u životu bavila. Naše krasno kazalište iz 19. stoljeća u Tbilisiju je oživjelo. Mnogo radimo i često putujemo na gostovanja. Zapravo, naše kazalište slično je ovom splitskom, samo nema dramu i mnogo je veće.

Trebalo je uz to privući i muškarce u ansambl. Moji sunarodnjaci su veoma skloni pjesmi i plesu, osobito narodnim plesovima - takvi su i svi članovi moje obitelji - ali, klasični ih balet baš nije privlačio, nisu ga željeli učiti.

Priča o pravu prve bračne noći

Zapravo, prvi korak i prvu promjenu u našem baletu učinio je moj učitelj Vakhtang Čabukiani. On je kreator novog koreografskog jezika, specifičnog spoja folklornog i klasičnog plesa. Promovirao je ideju snažnog, "herojskog" plesa i dao veliku važnost muškoj ulozi. Unio je u izvedbe naš čvrsti karakter. Upravo takav ples ćete vidjeti u predstavi koju pripremamo, najavljuje balerina i koreografkinja.

Balet "Laurencia" na glazbu Aleksandra Kreina praizveden je 22. ožujka 1939. godine u Sankt Peterburgu, u Marijinskom teatru.

Godine 1956. postavljen je i u Boljšoj teatru, a uz Čabukianija je plesala Maja Pliseckaja. Uspjeh je ovo djelo postizalo svugdje, ali danas nije često na repertoaru.

Priča, u najkraćim crtama, prati pobunu zbog moćnika koji želi oteti djevojku, točnije konzumirati "ius primae noctis", pravo prve bračne noći po kojem su, navodno, feudalci mogli provesti noć s upravo udanom djevojkom, prije muža.

---

image

Velika balerina zna da se na vlastitom primjeru najbolje podučava

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za ovo "pravo" inače se ne zna je li plod mašte, legendi koje su se raširile zbog nekih samovoljnih vladara, ili je možda zbilja negdje postojalo, ali kao lokalni običaj.

Kako bilo, u baletu narod diže pobunu, izbavlja nevjestu i ubija tiranina.

- Riječ je o klasičnom baletu s mnogo elemenata španjolskog plesa, uz kastanjete, ponešto nalik flamencu. Veoma je težak za izvedbu, mnogo je tu složenih figura i varijacija, skokova i spomenutog herojskog plesa. Iziskuje i snagu i tehniku. Također, pun je žestokog dramskog naboja budući da se bavi ljubavlju, strašću, silovanjem, pobunom i smrti.

Na sceni je mnogo zbivanja i mnogo izvođača, pa je stoga veoma zahvalan za čitav ansambl. Mnogi će imati priliku iskazati se, a u ovo nekolko dana koliko radim s njima, jasno mi je da će im to poći za rukom, zaključuje Nina Ananiašvili.

---

image

U baletnom studiju HNK Split intenzivno se radi na pripremi premijere

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Nina Ananiashvili: Balet je pun žestokog dramskog naboja budući da se bavi ljubavlju, strašću, silovanjem, pobunom i smrti

Božidar Vukičević/Cropix

S Pedrom Joseom Braga Soares Carneirom, ravnateljem baleta HNK Split

Božidar Vukičević/Cropix

U baletnom studiju HNK Split intenzivno se radi na pripremi premijere

Božidar Vukičević/Cropix

Pedro Jose Braga Soares Carneiro, ravnatelj baleta HNK Split i Nina Ananiashvili

Božidar Vukičević/Cropix

‘Svakako je dobro da su duge i elegantne, ali, da bi dočarale krila, mora se razviti takva tehnika pokreta da se čini kao da u njima nema kostiju. A da bi ti pokreti zbilja takli dušu, treba imati i dara‘

Božidar Vukičević/Cropix

Velika balerina zna da se na vlastitom primjeru najbolje podučava

Božidar Vukičević/Cropix

Radna atmosfera u baletnom studiju HNK Split, da ih ne iznenadi premijera u ožujku

Božidar Vukičević/Cropix

 Riječ je o klasičnom baletu s mnogo elemenata španjolskog plesa, uz kastanjete, ponešto nalik flamencu. Veoma je težak za izvedbu, mnogo je tu složenih figura i varijacija, skokova i spomenutog herojskog plesa, kaže koreografkinja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/jedna-od-najvecih-svjetskih-balerina-svih-vremena-u-splitu-priprema-balet-laurencia-tema-je-pravo-prve-bracne-noci-1355003 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c60642a39b9fac26458b82d724b633d2c7d5203 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedna+od+najve%C4%87ih+svjetskih+balerina+svih+vremena+u+Splitu+priprema+balet+%E2%80%98Laurencia%E2%80%98%2C+tema+je+pravo+prve+bra%C4%8Dne+no%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fjedna-od-najvecih-svjetskih-balerina-svih-vremena-u-splitu-priprema-balet-laurencia-tema-je-pravo-prve-bracne-noci-1355003 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fjedna-od-najvecih-svjetskih-balerina-svih-vremena-u-splitu-priprema-balet-laurencia-tema-je-pravo-prve-bracne-noci-1355003 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nina Ananiašvili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteNina Ananiašvili

Jedna od najvećih svjetskih balerina svih vremena u Splitu priprema balet ‘Laurencia‘, tema je pravo prve bračne noći

Piše Jasmina Parić
13. siječnja 2024. - 10:10
Nina Ananiashvili: Balet je pun žestokog dramskog naboja budući da se bavi ljubavlju, strašću, silovanjem, pobunom i smrtiBožidar Vukičević/Cropix

U splitskom HNK priprema se baletna premijera baleta "Laurencia" koji nikada do sada nije viđen na hrvatskim pozornicama.

Autor Laurencije Vakhtang Čabukiani jedan je od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća, a koreografkinja Nina Ananiašvili proglašena je jednom od najvećih svjetskih balerina svih vremena.

U ovom slučaju, za premijeru koja će biti u ožujku radi se sve "od nule"- uči se ples, izrađuje scenografija i raskošni kostimi u španjolskom stilu jer se radnja "Laurencije" temelji na drami Lopea de Vege "Fuente Ovejuna" iz 17. stoljeća.

Fuente Ovejuna je priča o pobuni čitavog kastiljskog sela protiv novog zapovjednika koji je svoje nasilje platio glavom, a Lope de Vega inspirirao se starim istinitim događajem iz vremena vladavine Izabele Kastiljske i Ferdinanda Arag...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:15