Kulturanesvakidašnja smotra inspirativnih prezentacija održana u domu mladeži

Kako je Šitum ‘uveo’ Thompsona u pulsku Arenu

Piše Joomla\CMS\User\User
26. veljača 2011. - 17:48
rgx time: 0.00011706352233887
Smotra kratkih inspirativnih prezentacija po japanskoj licenci Pecha kucha (u prijevodu: ćakulanje) održana u hladnom i sumornom Domu mladeži u Splitu okupila je iznenađujuće velik broj gledatelja i slušatelja, te dupkom napunila amfiteatar. Govornici su imali zadano vrijeme izlaganja: dvadeset sekundi po isto toliko slika, što je ukupno iznosilo pravo na šest minuta i četrdeset sekundi “govorancije”.

Autori, među kojima je bio kontroverzni umjetnik Petar Grimani iz Splita, profesor Josip Božanić (tema: Falkuša), arhitekt iz Rijeke IdisTurato, Sagita Sunara (restauratorica), novinar Damir Karakaš, predsjednica udruge MoST Đordana Barbarić, Lana Cavar, umjetnica iz Zagreba , Slaven Tolj i drugi, iskoristili su ga tko bolje, tko nezanimljivije, ovisno o senzibilitetu i umijeću prezentiranja ideja. Među zapaženijim izlaganjima najatraktivniji je bio profesor likovne kulture iz Splita Boris Šitum, inače predsjednik udruge Kvart i “predstavnik neoklasicističke trsteničke škole”, kako ga je predstavio voditeljski dvojac Gitak.

Pokazao je, pomoću elemenata ready made-a, da u Isusu može kucati i srce hajdučko (kluba Hajduk, naime), da Thompson može u pulsku Arenu ako u nju unese istoimenu automatsku pušku, da kamp na Trsteniku pored čuvenog hotela zaslužuje ommage, baš kao i njemačka marka, često umašćena janjetinom. Među najsimpatičnijim dosjetkama bio je natpis WLAY na majici, a Šitum nam je sam kasnije uz pivo priznao da je koristio segmente iz vlastita života na relaciji Split-Cista Provo.

Organizatori su, među ostalim, bili Ante Kotarac (hostel Golly&Bossy), Saša Antić iz TBF-a i drugi.

- Htjeli smo ukazati na stanje recentne umjetnosti u gradu, ali i šire, te pružiti kreativnim ljudima po svom izboru priliku da se promoviraju. A sve potpuno neprofitno, larpulartistički ...- poručili su organizatori dvosatnog kreativnog “ćakulanja” uz slajdove na videozidu.

lenka gospodnetić
snimio nikola Vilić / cropix