Kultura"Morana" i "Ona koja mjeri" predstavljaju domaću kinematografiju

Hrvatski crtići na festivalu animiranog filma u Annecyju

Piše Joomla\CMS\User\User

Kadar iz jedinog hrvatskog Oscarom
nagrađenog crtića, Vukotićeva "Surogata"
Animirani filmovi "Morana" Simona Bogojevića Naratha i "Ona koja mjeri"  Veljka Popovića, uvršteni su u natjecateljski program ovogodišnjeg Festivala animiranog filma u Annecyju, izvijestio je producent tih filmova "Kenges".

Ta dva filma jedini su hrvatski predstavnici na festivalu u Annecyju, koji će se održati od 9. do 14. lipnja, a natjecat će se u kratkometražnoj kategoriji među 43 odabrana filma iz cijelog svijeta.

Dvanaestominutni film "Morana" događa se u dva paralelna, raskošno izrađena svijeta, a Popovićev šestominutni "Ona koja mjeri" postavlja pitanje jesmo li robovi kulture i društva u kojem smo rođeni.

Oba 3-D animirana filma dovršena su ove godine i bit će prikazana na skorašnjim Danima hrvatskog filma, Bogojevićev film premijerno, a Popovićev će premijeru imati 21. ožujka u Splitu.

Na festivalu u Annecyju, za koji producent ističe da je najstariji, najutjecajniji i jedan od najvećih festivala animiranog filma u svijetu, u prosjeku se u natjecateljskim i popratnim programima prikaže oko 500 filmova, a posjeti ga više od sto tisuća gledatelja i oko dvije tisuće akreditiranih gostiju, autora, producenata, distributera, predstavnika festivala i televizijskih postaja.

(H)