stdClass Object ( [id] => 1304851 [title] => Matanić i Šerbedžija: umjetna inteligencija ne može biti kreativnija od čovjeka; Jurkas: već surađujem s njom! [alias] => matanic-i-serbedzija-umjetna-inteligencija-ne-moze-biti-kreativnija-od-covjeka-jurkas-vec-suradujem-s-njom [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U tijeku je štrajk scenarista u Hollywoodu koji traže da im se povećaju plaće i da studiji reguliraju umjetnu inteligenciju, UI (Artificial Intelligence, AI), kako ne bi ukrala njihov posao. Hrvatski redatelj i scenarist Danilo Šerbedžija apsolutno podržava štrajk američkih kolega.

– Drago mi je da su ih podržali i kolege scenaristi iz cijeloga svijeta. Nevjerojatno je da u vrijeme kada su serije na vrhuncu scenaristima padaju plaće. Malo se i neugodno osjećam govoreći o svemu tome jer je situacija kod nas još deset puta gora. Kako sve počinje od scenarija, scenaristi često prvi dolaze na naplatu. Potpisuju ugovore u trenutku dok se još ni ne zna kakav će dogovor producent postići te koliko će novca dobiti za proizvodnju. S druge strane, kao i ostali autori, nezaštićeni su prilikom dogovaranja honorara za rad te naknade za prepuštanje autorskih prava. Pokušaji da se te stvari rješavaju kolektivno nailaze na otpor pa me ne bi čudio ni skori štrajk kod nas i u regiji. Ovdje scenarist, da bi mogao živjeti od svog rada, često piše i nekoliko projekata u isto vrijeme ili skače s projekta na projekt. Gledatelj koji ocjenjuje krajnji proizvod ne mora o tome razbijati glavu i često čujem kritike: zašto naši ne mogu ovako nešto napisati? Odgovor je najčešće vrlo lagan: “Koliko para, toliko muzike” – govori Šerbedžija.

UI i sunčane naočale

S druge strane, Šerbedžija o UI-ju nema baš puno toga za reći.

– To je tek na svojim počecima, u nekim stvarima je interesantno, ali siguran sam da nikada neće moći napisati jednako kvalitetan i umjetnički visoko vrijedan scenarij kao što bi to čovjek napisao. Film je poseban medij, posebna umjetnost. Sastoji se od nekoliko različitih umjetnosti koje zajedno ujedinjene stvaraju novu, posebnu umjetnost. Film je poseban i u svojoj nesavršenosti, jurenju vremena, nalaženju kompromisa, spajanju kadrova, poseban je u svojoj ljudskosti, u grešci... Tu se UI ne bi mogao naći. Da se UI pita, u filmu “Pepeo i dijamant” Andrzeja Wajde, Zbigniew Cybulski nikad ne bi imao sunčane naočale posljednjih dana rata, 1945. godine – ističe Šerbedžija.

Njegovo mišljenje dijeli i redatelj i scenarist Dalibor Matanić.

– U pravu su američki scenaristi kad pokušavaju na trenutak upozoriti vizualnu industriju da kreativnost ovisi prije svega o ljudskom faktoru. Profit nema milosti, a Hollywood, Disney i slične korporacije nemaju neke pretjerane humane milosti prema zaposlenicima koji im na kraju dana i stvaraju profit. Sigurno postoji neki korporativni “genijalac” koji trlja ruke na pojavu umjetne inteligencije i govori svima, kao da nije gledao ni jednog “Terminatora”, kako će im to pomoći stvoriti još više profita... Zaboravio je na jednoga genija i na njegov genijalan film. Na Kubricka i njegovu “Odiseju”, gdje se računalo pobuni protiv čovjeka i gdje se već tad pokazalo što bi se moglo dogoditi ako umjetna inteligencija dođe do svojih 51 posto kontrole u svijetu. Ono što korporativni menadžeri koji su preuzeli filmsku i TV industriju nikad neće shvatiti jest da se kreativnost ne može tek tako staviti u “excel” tablice. Jer ono što ljude čini posebnima i po čemu će uvijek biti svježiji i inovativniji od mašina i korporacija jest njihova nepredvidivost, njihove pogreške i dileme. Iz tih dilema i kriza nastaje kreativnost, a nju niti jedan programer ili menadžer ne može staviti pod kontrolu radi svojih ciljeva – mišljenja je Matanić.

Istodobno sa štrajkom scenarista hrvatski filmaš Anđelo Jurkas najavio je “Betu” kao “prvi dugometražni igrani film na svijetu napisan i realiziran zajedno s Umjetnom Inteligencijom”, koji će premijeru imati 2024. godine. “Malo se igramo lomljenja granica”, zapisao je Jurkas opisavši “Betu” kao psihološki triler i SF dramu o suživotu žene programerke i njezina programa, tj. SuperInteligencije.

Diktat blockbustera

– Problema nikad nema sa scenarijima, već s ljudima i njihovim izostancima ili nedostacima mašte ili friških ideja. Tako da trenutna kriza Hollywooda o kojoj se, zapravo, govori još od starta milenija, dakle bar dvadesetak godina, prvenstveno je rezultat dominacije diktata blockbustera i forsiranja takve vrste filmova kao popunjavanja baze multipleksa. Nudi ljudima kokice i kolu kao standard; nakon nekog vremena kritična masa će razmišljati samo u kokica i kola okvirima. Nekad se to zvalo “brainwashing”, danas ponuda. Ali dokle god imaš ljude koji osmisle filmove poput maestralnog remek-djela “Sve u isto vrijeme”, genijalnog dvojca Daniel Kwan – Daniel Scheinert, ili začudnog, a aktualnog Asterova “Beau se boji” ili divan “Past Lives”, debi Celine Song, ili pak novog filma u nastanku domaćeg animatora Dalibora Barića “Svi operateri su zauzeti” itd., itd., zbilja nemam pojma o kakvoj se krizi scenarija govori. Svaki mjesec naiđem na bar nekoliko filmova koji su scenaristički više nego sjajni, originalni, zanimljivi. Krizu vide oni orijentirani “mainstream bullshitu”, realni filmofili uvijek iskopaju više nego dovoljne i sjajne filmove – smatra Jurkas, koji ima nešto za reći i o štrajku scenarista.

– Ha, gle, mogu biti dvije strane medalje. Ili su scenaristi i scenaristice egotripične i taštinske pičkice – citiram Eastwooda, nisam prost – pa kukaju jer im se tute više ne podmazuju nit tapšaju kako oni misle da treba i pretpostavljaju da im netko oduzima prava na naplatu svoje mašte, ili je “downdrop” honorara u zavisnom segmentu industrije doista bacio sjenu na profesiju. Po nekom prirodnom habitusu, egida “Search & Destroy” još od The Stoogesa mi je kao ideja i soundtrack bunta vrlo draga, ali s druge strane danas se svaka nježnica i nježnik bune, šmrcaju i otkazuju ako ih pogledaš pod kutom koji zamisle da ih je vrijeđao. Tako da ako misle da imaju razlog, nek samo štrajkaju. Potrajat će dok prvog od štrajkaša ne plate, ako se razumijemo... Doba u kojem živimo je dušu dalo za gušenje štrajkova prvim honorarom. Licemjeri i dvoličnjaci, egotriperi i kukakvice su “new normal”. I sad bih se opet vratio na parafrazu starog Clinta – kaže Jurkas, koji nema straha od umjetne inteligencije.

– Istinski originalni ili hrabri autori nikad nisu imali niti imaju pred čime strepjeti, dapače, vjerujem da bi trebali biti otvoreni prema izazovima i novitetima koje nalažu nove forme korištenja tehnologije. Konzervativcima i teoretičarima urota nek ostane strah za sadit’. Fala kiti, publike i idiota u novom mileniju ne nedostaje za svako zapakirano sranje, pa tako da sadnice straha super prolaze na tržištu kukavica. Ovi drugi imaju izbor, prihvatiti ili ne “toolse” umjetne inteligencije koji se trenutno nude u svijetu filma.

Kao što je ne tako davno značio prelazak sa 16-ice na digitalnu kameru, tako se današnji alati razvoja umjetne inteligencije mogu koristiti isključivo konstruktivno.

‘Nitko nije otkazan’

Mi smo upravo koji mjesec pred snimanje novog dugometražnog igranog filma “Beta”, prvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta. Ona je produkt programa Give X, rađenog isključivo za internu upotrebu u kontekstu filma “Beta”. I naša je suradnja s UI-jem protekla u miroljubivoj koegzistenciji i obostranom poštovanju kreativnih prava, obaveza i limita. Dapače, još uvijek traje i trajat će kroz cijeli proces produkcije odnosnog filma. Nitko nije otkazan niti će biti do premijere tamo potkraj 2024. godine – zaključuje Jurkas.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UI na filmu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UI na filmu 2 0 7346 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-06 08:35:02 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 16:07:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-08 16:07:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Matanić i Šerbedžija: umjetna inteligencija ne može biti kreativnija od čovjeka; Jurkas: već surađujem s njom! [metakey] => umjetna inteligencija, danilo šerbedžija, Anđelo Jurkas, dalibor matanić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25217887.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/18120556.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/13774366.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25219248.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Darko Toma\u0161\/","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jurkas najavljuje skoro snimanje dugometra\u017enog igranog filma \u201cBeta\u201d, kao \u201dprvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta\u201d<\/p>","

Danilo \u0160erbed\u017eija: Film je poseban i u svojoj nesavr\u0161enosti, jurenju vremena, nala\u017eenju kompromisa, spajanju kadrova, poseban je u svojoj ljudskosti, u gre\u0161ci... Tu se UI ne bi mogao na\u0107i<\/p>","

Dalibor Matani\u0107: Sigurno postoji neki korporativni \u2018genijalac\u2018 koji trlja ruke na pojavu umjetne inteligencije i govori svima, kao da nije gledao ni jednog \u2018Terminatora\u2018, kako \u0107e im to pomo\u0107i stvoriti jo\u0161 vi\u0161e profita...<\/p>","

An\u0111elo Jurkas: Na\u0161a je suradnja s UI-jem protekla u miroljubivoj koegzistenciji i obostranom po\u0161tovanju kreativnih prava, obaveza i limita. Dapa\u010de jo\u0161 uvijek traje i trajat \u0107e kroz cijeli proces produkcije
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["42:65","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1421x2048","hd_25217887_1920.jpg":"1920x1080","k_25217887_1280.jpg":"1280x1280","k_25217887_1024.jpg":"1024x1024","k_25217887_640.jpg":"640x640","k_25217887_480.jpg":"480x480","k_25217887_340.jpg":"340x340","k_25217887_220.jpg":"220x220","o_25217887_1280.jpg":"1280x1844","o_25217887_1024.jpg":"1024x1475","o_25217887_640.jpg":"640x922","o_25217887_480.jpg":"480x691","o_25217887_340.jpg":"340x490","o_25217887_220.jpg":"220x317","h_25217887_1280.jpg":"1280x854","h_25217887_1024.jpg":"1024x683","h_25217887_640.jpg":"640x427","h_25217887_480.jpg":"480x320","h_25217887_340.jpg":"340x227","h_25217887_220.jpg":"220x147","pp_25217887_1280.jpg":"1280x1628","pp_25217887_1024.jpg":"1024x1303","pp_25217887_640.jpg":"640x814","pp_25217887_480.jpg":"480x611","pp_25217887_340.jpg":"340x432","pp_25217887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_18120556_1920.jpg":"1920x1080","k_18120556_1280.jpg":"1280x1280","k_18120556_1024.jpg":"1024x1024","k_18120556_640.jpg":"640x640","k_18120556_480.jpg":"480x480","k_18120556_340.jpg":"340x340","k_18120556_220.jpg":"220x220","o_18120556_1280.jpg":"1280x854","o_18120556_1024.jpg":"1024x683","o_18120556_640.jpg":"640x427","o_18120556_480.jpg":"480x320","o_18120556_340.jpg":"340x227","o_18120556_220.jpg":"220x146","h_18120556_1280.jpg":"1280x854","h_18120556_1024.jpg":"1024x683","h_18120556_640.jpg":"640x427","h_18120556_480.jpg":"480x320","h_18120556_340.jpg":"340x227","h_18120556_220.jpg":"220x147","pp_18120556_1280.jpg":"1280x1628","pp_18120556_1024.jpg":"1024x1303","pp_18120556_640.jpg":"640x814","pp_18120556_480.jpg":"480x611","pp_18120556_340.jpg":"340x432","pp_18120556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13774366_1920.jpg":"1920x1080","k_13774366_1280.jpg":"1280x1280","k_13774366_1024.jpg":"1024x1024","k_13774366_640.jpg":"640x640","k_13774366_480.jpg":"480x480","k_13774366_340.jpg":"340x340","k_13774366_220.jpg":"220x220","o_13774366_1280.jpg":"1280x853","o_13774366_1024.jpg":"1024x682","o_13774366_640.jpg":"640x426","o_13774366_480.jpg":"480x320","o_13774366_340.jpg":"340x226","o_13774366_220.jpg":"220x146","h_13774366_1280.jpg":"1280x854","h_13774366_1024.jpg":"1024x683","h_13774366_640.jpg":"640x427","h_13774366_480.jpg":"480x320","h_13774366_340.jpg":"340x227","h_13774366_220.jpg":"220x147","pp_13774366_1280.jpg":"1280x1628","pp_13774366_1024.jpg":"1024x1303","pp_13774366_640.jpg":"640x814","pp_13774366_480.jpg":"480x611","pp_13774366_340.jpg":"340x432","pp_13774366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25219248_1920.jpg":"1920x1080","k_25219248_1280.jpg":"1280x1280","k_25219248_1024.jpg":"1024x1024","k_25219248_640.jpg":"640x640","k_25219248_480.jpg":"480x480","k_25219248_340.jpg":"340x340","k_25219248_220.jpg":"220x220","o_25219248_1280.jpg":"1280x852","o_25219248_1024.jpg":"1024x681","o_25219248_640.jpg":"640x426","o_25219248_480.jpg":"480x319","o_25219248_340.jpg":"340x226","o_25219248_220.jpg":"220x146","h_25219248_1280.jpg":"1280x854","h_25219248_1024.jpg":"1024x683","h_25219248_640.jpg":"640x427","h_25219248_480.jpg":"480x320","h_25219248_340.jpg":"340x227","h_25219248_220.jpg":"220x147","pp_25219248_1280.jpg":"1280x1628","pp_25219248_1024.jpg":"1024x1303","pp_25219248_640.jpg":"640x814","pp_25219248_480.jpg":"480x611","pp_25219248_340.jpg":"340x432","pp_25219248_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15691195 Threads: 1 Questions: 3228227546 Slow queries: 7306806 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236512344 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/matanic-i-serbedzija-umjetna-inteligencija-ne-moze-biti-kreativnija-od-covjeka-jurkas-vec-suradujem-s-njom-1304851 [printLink] => /kultura/film-tv/matanic-i-serbedzija-umjetna-inteligencija-ne-moze-biti-kreativnija-od-covjeka-jurkas-vec-suradujem-s-njom-1304851?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249963 [name] => umjetna inteligencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-inteligencija [link] => /tag/umjetna-inteligencija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 637372 [name] => danilo šerbedžija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-29 14:40:10 [main_article_id] => 0 [alias] => danilo-serbedzija [link] => /tag/danilo-serbedzija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 348111 [name] => Anđelo Jurkas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelo-jurkas [link] => /tag/andelo-jurkas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 322664 [name] => Dalibor Matanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalibor-matanic [link] => /tag/dalibor-matanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UI na filmu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Matanić i Šerbedžija: umjetna inteligencija ne može biti kreativnija od čovjeka; Jurkas: već surađujem s njom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25217887.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Jurkas najavljuje skoro snimanje dugometražnog igranog filma “Beta”, kao ”prvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25217887.jpg [title] =>

Jurkas najavljuje skoro snimanje dugometražnog igranog filma “Beta”, kao ”prvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta”

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/18120556.jpg [title] =>

Danilo Šerbedžija: Film je poseban i u svojoj nesavršenosti, jurenju vremena, nalaženju kompromisa, spajanju kadrova, poseban je u svojoj ljudskosti, u grešci... Tu se UI ne bi mogao naći

Darko Tomaš/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/13774366.jpg [title] =>

Dalibor Matanić: Sigurno postoji neki korporativni ‘genijalac‘ koji trlja ruke na pojavu umjetne inteligencije i govori svima, kao da nije gledao ni jednog ‘Terminatora‘, kako će im to pomoći stvoriti još više profita...

Boris Kovačev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25219248.jpg [title] =>

Anđelo Jurkas: Naša je suradnja s UI-jem protekla u miroljubivoj koegzistenciji i obostranom poštovanju kreativnih prava, obaveza i limita. Dapače još uvijek traje i trajat će kroz cijeli proces produkcije


 

Srđan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U tijeku je štrajk scenarista u Hollywoodu koji traže da im se povećaju plaće i da studiji reguliraju umjetnu inteligenciju, UI (Artificial Intelligence, AI), kako ne bi ukrala njihov posao. Hrvatski redatelj i scenarist Danilo Šerbedžija apsolutno podržava štrajk američkih kolega.

– Drago mi je da su ih podržali i kolege scenaristi iz cijeloga svijeta. Nevjerojatno je da u vrijeme kada su serije na vrhuncu scenaristima padaju plaće. Malo se i neugodno osjećam govoreći o svemu tome jer je situacija kod nas još deset puta gora. Kako sve počinje od scenarija, scenaristi često prvi dolaze na naplatu. Potpisuju ugovore u trenutku dok se još ni ne zna kakav će dogovor producent postići te koliko će novca dobiti za proizvodnju. S druge strane, kao i ostali autori, nezaštićeni su prilikom dogovaranja honorara za rad te naknade za prepuštanje autorskih prava. Pokušaji da se te stvari rješavaju kolektivno nailaze na otpor pa me ne bi čudio ni skori štrajk kod nas i u regiji. Ovdje scenarist, da bi mogao živjeti od svog rada, često piše i nekoliko projekata u isto vrijeme ili skače s projekta na projekt. Gledatelj koji ocjenjuje krajnji proizvod ne mora o tome razbijati glavu i često čujem kritike: zašto naši ne mogu ovako nešto napisati? Odgovor je najčešće vrlo lagan: “Koliko para, toliko muzike” – govori Šerbedžija.

UI i sunčane naočale

S druge strane, Šerbedžija o UI-ju nema baš puno toga za reći.

– To je tek na svojim počecima, u nekim stvarima je interesantno, ali siguran sam da nikada neće moći napisati jednako kvalitetan i umjetnički visoko vrijedan scenarij kao što bi to čovjek napisao. Film je poseban medij, posebna umjetnost. Sastoji se od nekoliko različitih umjetnosti koje zajedno ujedinjene stvaraju novu, posebnu umjetnost. Film je poseban i u svojoj nesavršenosti, jurenju vremena, nalaženju kompromisa, spajanju kadrova, poseban je u svojoj ljudskosti, u grešci... Tu se UI ne bi mogao naći. Da se UI pita, u filmu “Pepeo i dijamant” Andrzeja Wajde, Zbigniew Cybulski nikad ne bi imao sunčane naočale posljednjih dana rata, 1945. godine – ističe Šerbedžija.

Njegovo mišljenje dijeli i redatelj i scenarist Dalibor Matanić.

– U pravu su američki scenaristi kad pokušavaju na trenutak upozoriti vizualnu industriju da kreativnost ovisi prije svega o ljudskom faktoru. Profit nema milosti, a Hollywood, Disney i slične korporacije nemaju neke pretjerane humane milosti prema zaposlenicima koji im na kraju dana i stvaraju profit. Sigurno postoji neki korporativni “genijalac” koji trlja ruke na pojavu umjetne inteligencije i govori svima, kao da nije gledao ni jednog “Terminatora”, kako će im to pomoći stvoriti još više profita... Zaboravio je na jednoga genija i na njegov genijalan film. Na Kubricka i njegovu “Odiseju”, gdje se računalo pobuni protiv čovjeka i gdje se već tad pokazalo što bi se moglo dogoditi ako umjetna inteligencija dođe do svojih 51 posto kontrole u svijetu. Ono što korporativni menadžeri koji su preuzeli filmsku i TV industriju nikad neće shvatiti jest da se kreativnost ne može tek tako staviti u “excel” tablice. Jer ono što ljude čini posebnima i po čemu će uvijek biti svježiji i inovativniji od mašina i korporacija jest njihova nepredvidivost, njihove pogreške i dileme. Iz tih dilema i kriza nastaje kreativnost, a nju niti jedan programer ili menadžer ne može staviti pod kontrolu radi svojih ciljeva – mišljenja je Matanić.

Istodobno sa štrajkom scenarista hrvatski filmaš Anđelo Jurkas najavio je “Betu” kao “prvi dugometražni igrani film na svijetu napisan i realiziran zajedno s Umjetnom Inteligencijom”, koji će premijeru imati 2024. godine. “Malo se igramo lomljenja granica”, zapisao je Jurkas opisavši “Betu” kao psihološki triler i SF dramu o suživotu žene programerke i njezina programa, tj. SuperInteligencije.

Diktat blockbustera

– Problema nikad nema sa scenarijima, već s ljudima i njihovim izostancima ili nedostacima mašte ili friških ideja. Tako da trenutna kriza Hollywooda o kojoj se, zapravo, govori još od starta milenija, dakle bar dvadesetak godina, prvenstveno je rezultat dominacije diktata blockbustera i forsiranja takve vrste filmova kao popunjavanja baze multipleksa. Nudi ljudima kokice i kolu kao standard; nakon nekog vremena kritična masa će razmišljati samo u kokica i kola okvirima. Nekad se to zvalo “brainwashing”, danas ponuda. Ali dokle god imaš ljude koji osmisle filmove poput maestralnog remek-djela “Sve u isto vrijeme”, genijalnog dvojca Daniel Kwan – Daniel Scheinert, ili začudnog, a aktualnog Asterova “Beau se boji” ili divan “Past Lives”, debi Celine Song, ili pak novog filma u nastanku domaćeg animatora Dalibora Barića “Svi operateri su zauzeti” itd., itd., zbilja nemam pojma o kakvoj se krizi scenarija govori. Svaki mjesec naiđem na bar nekoliko filmova koji su scenaristički više nego sjajni, originalni, zanimljivi. Krizu vide oni orijentirani “mainstream bullshitu”, realni filmofili uvijek iskopaju više nego dovoljne i sjajne filmove – smatra Jurkas, koji ima nešto za reći i o štrajku scenarista.

– Ha, gle, mogu biti dvije strane medalje. Ili su scenaristi i scenaristice egotripične i taštinske pičkice – citiram Eastwooda, nisam prost – pa kukaju jer im se tute više ne podmazuju nit tapšaju kako oni misle da treba i pretpostavljaju da im netko oduzima prava na naplatu svoje mašte, ili je “downdrop” honorara u zavisnom segmentu industrije doista bacio sjenu na profesiju. Po nekom prirodnom habitusu, egida “Search & Destroy” još od The Stoogesa mi je kao ideja i soundtrack bunta vrlo draga, ali s druge strane danas se svaka nježnica i nježnik bune, šmrcaju i otkazuju ako ih pogledaš pod kutom koji zamisle da ih je vrijeđao. Tako da ako misle da imaju razlog, nek samo štrajkaju. Potrajat će dok prvog od štrajkaša ne plate, ako se razumijemo... Doba u kojem živimo je dušu dalo za gušenje štrajkova prvim honorarom. Licemjeri i dvoličnjaci, egotriperi i kukakvice su “new normal”. I sad bih se opet vratio na parafrazu starog Clinta – kaže Jurkas, koji nema straha od umjetne inteligencije.

– Istinski originalni ili hrabri autori nikad nisu imali niti imaju pred čime strepjeti, dapače, vjerujem da bi trebali biti otvoreni prema izazovima i novitetima koje nalažu nove forme korištenja tehnologije. Konzervativcima i teoretičarima urota nek ostane strah za sadit’. Fala kiti, publike i idiota u novom mileniju ne nedostaje za svako zapakirano sranje, pa tako da sadnice straha super prolaze na tržištu kukavica. Ovi drugi imaju izbor, prihvatiti ili ne “toolse” umjetne inteligencije koji se trenutno nude u svijetu filma.

Kao što je ne tako davno značio prelazak sa 16-ice na digitalnu kameru, tako se današnji alati razvoja umjetne inteligencije mogu koristiti isključivo konstruktivno.

‘Nitko nije otkazan’

Mi smo upravo koji mjesec pred snimanje novog dugometražnog igranog filma “Beta”, prvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta. Ona je produkt programa Give X, rađenog isključivo za internu upotrebu u kontekstu filma “Beta”. I naša je suradnja s UI-jem protekla u miroljubivoj koegzistenciji i obostranom poštovanju kreativnih prava, obaveza i limita. Dapače, još uvijek traje i trajat će kroz cijeli proces produkcije odnosnog filma. Nitko nije otkazan niti će biti do premijere tamo potkraj 2024. godine – zaključuje Jurkas.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomaš/ Boris Kovačev/Cropix Srđan Vrančić/Cropix

Jurkas najavljuje skoro snimanje dugometražnog igranog filma “Beta”, kao ”prvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta”

Darko Tomaš/

Danilo Šerbedžija: Film je poseban i u svojoj nesavršenosti, jurenju vremena, nalaženju kompromisa, spajanju kadrova, poseban je u svojoj ljudskosti, u grešci... Tu se UI ne bi mogao naći

Boris Kovačev/Cropix

Dalibor Matanić: Sigurno postoji neki korporativni ‘genijalac‘ koji trlja ruke na pojavu umjetne inteligencije i govori svima, kao da nije gledao ni jednog ‘Terminatora‘, kako će im to pomoći stvoriti još više profita...

Srđan Vrančić/Cropix

Anđelo Jurkas: Naša je suradnja s UI-jem protekla u miroljubivoj koegzistenciji i obostranom poštovanju kreativnih prava, obaveza i limita. Dapače još uvijek traje i trajat će kroz cijeli proces produkcije


 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/matanic-i-serbedzija-umjetna-inteligencija-ne-moze-biti-kreativnija-od-covjeka-jurkas-vec-suradujem-s-njom-1304851 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba21e7f875c4a6b203a3b51a350bc7a31983df0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Matani%C4%87+i+%C5%A0erbed%C5%BEija%3A+umjetna+inteligencija+ne+mo%C5%BEe+biti+kreativnija+od+%C4%8Dovjeka%3B+Jurkas%3A+ve%C4%87+sura%C4%91ujem+s+njom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fmatanic-i-serbedzija-umjetna-inteligencija-ne-moze-biti-kreativnija-od-covjeka-jurkas-vec-suradujem-s-njom-1304851 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fmatanic-i-serbedzija-umjetna-inteligencija-ne-moze-biti-kreativnija-od-covjeka-jurkas-vec-suradujem-s-njom-1304851 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UI na filmu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVUI na filmu

Matanić i Šerbedžija: umjetna inteligencija ne može biti kreativnija od čovjeka; Jurkas: već surađujem s njom!

Piše Marko Njegić
8. srpnja 2023. - 18:07
Jurkas najavljuje skoro snimanje dugometražnog igranog filma “Beta”, kao ”prvog u povijesti svjetske kinematografije nastalog u komplementarnoj suradnji s umjetnom inteligencijom kojoj je ime Beta”

U tijeku je štrajk scenarista u Hollywoodu koji traže da im se povećaju plaće i da studiji reguliraju umjetnu inteligenciju, UI (Artificial Intelligence, AI), kako ne bi ukrala njihov posao. Hrvatski redatelj i scenarist Danilo Šerbedžija apsolutno podržava štrajk američkih kolega.

– Drago mi je da su ih podržali i kolege scenaristi iz cijeloga svijeta. Nevjerojatno je da u vrijeme kada su serije na vrhuncu scenaristima padaju plaće. Malo se i neugodno osjećam govoreći o svemu tome jer je situacija kod nas još deset puta gora. Kako sve počinje od scenarija, scenaristi često prvi dolaze na naplatu. Potpisuju ugovore u trenutku dok se još ni ne zna kakav će dogovor producent postići te koliko će novca dobiti za proizvodnju. S druge strane, kao i ostali autori, nezaštićeni su prili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 01:50