StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Imaginarni prijatelji‘: Dječja mašta može svašta

Piše Marko Njegić
16. svibnja 2024. - 21:03
S pričom o djevojčici koja se nosi s gubitkom i pomaže imaginarnim prijateljima da pronađu svoje nekadašnje klince, ‘IF‘ potiče dječju imaginaciju i znatiželju, ali se dotiče i ozbiljnih, odraslih tema poput straha od zaborava.Paramount Pictures/

Imaginarni prijatelj protagonistice crtića "Izvrnuto obrnuto", Bing Bong, bio je sjajna kreacija studija Pixar, a njegova žrtva simbolizirala je kraj djetinjstva. Bing Bongov nestanak iz djevojčicina sjećanja, kad izblijedi u zaborav usred tmine, spada među najemotivnije filmske scene novog milenija pa i šire. "Inside Out" je sa spomenutom scenom poslužio kao inspiracija za priču fantazijskog obiteljskog filma "Imaginarni prijatelji" ("IF") koji stiže u kina nedugo nakon horora "Imaginary".

"Imaginarni prijatelji", jedan od najiščekivanijih blockbustera ovoljetne sezone, imali su vikend-pretpremijeru prije redovne distribucije u hrvatskim kinima 16. svibnja i zaigrali u dvije verzije (sinkronizirana, titlovana), a tako će i zaigrati u distribuciji, što pokazuje da domaći distributer tipuje na najširu publiku, klince, ali i starije gledatelje, kao i studio Paramount Pictures čiji je logo sa zvjezdicama nacrtan poput dječjeg crteža u prologu filma.

FILM: IF; obiteljska fantazija; SAD, 2024. REŽIJA: John Krasinski ULOGE: Ryan Reynolds, Cailey Fleming DISTIRBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

U "IF-u" glumi popularni Ryan Reynolds koji bira uloge u projektima "PG-13" ("Free Guy", "Adamov projekt") i "R" predikata ("Deadpool 1&2", "Čuvaj me s leđa").

Pred kamerom se pojavljuje i poznati glumac John Krasinski koji je ujedno redatelj i scenarist filma, a prethodno je režirao i dijelom napisao SF horor blockbustere "Mjesto tišine 1&2".

Napokon, vokalne uloge imaginarnih prijatelja odigrale su same zvijezde, Steve Carell, Emily Blunt, Matt Damon, George Clooney, Bradley Cooper, Sam Rockwell, Louis Gossett Jr., Phoebe Waller-Bridge, Awkwafina... i njihove je glasove bilo lijepo čuti u izvornoj verziji, koliko god da su hrvatske sinkronizacije postale kvalitetne.

Pitanje je kako će "Imaginarni prijatelji" proći na kinoblagajnama u vrijeme kad najviše zarađuju franšize, a samostalni, originalni(ji) filmovi nerijetko ostanu u sjeni. Međutim, "IF" zaslužuje podršku kao dostatno emotivni i imaginativni komad fantazije za djecu i odrasle koji još uvijek čuvaju dijete u sebi.

Inspiriran Pixarovim crtićem "Izvrnuto obrnuto" i "Čudovištima iz ormara" istog studija, kao i DreamWorksovim "Orion i mrak" (svijet monstruma i natprirodnih pojava koji/e plaše djecu), Krasinski je kreirao priču o imaginarnim prijateljima, IP-ovima ili, izvorno, IF-ovima (Imaginary Friends). 

IP-ovi imaju vlastitu službu a la Monsters Inc. i neki od njih tuguju kad klinci odrastu i zaborave ih, tj. ne trebaju više u životu, stoga žele naći novu djecu za druženje. Protagonistica filma Bea (Cailey Fleming; "Peppermint") imala je nekoć imaginarnog prijatelja jer "skoro svako dijete imalo je jednoga", ali je na njega zaboravila kako odrasta na teži način (ostala bez majke).

S obzirom da je Bein tata (Krasinski) trenutno u bolnici, ona odlazi kod bake (Fiona Shaw) i tamo će upoznati Cala (Reynolds) s kojim će se udružiti da posreduje u "udomljavanju", tj. da tužnim IP-ovima kao što je Plavi (tako se zove iako je ljubičaste boje; njegov ljudski prijatelj bio je daltonist) pomogne pronaći njihove nekadašnje klince ili neke nove.

Priča o odrastanju djevojčice koja se nosi s gubitkom roditelja i imaginarnim prijateljima na momente je neujednačena (oni su nerijetko sporedni u vlastitom filmu) i odveć sentimentalna (to što se Bea nakon smrti majke nosi i s bolesnim tatom je "too much", a bilo bi i bolje da se otac našao u ulozi Cala).

No, Krasinski uspijeva pronaći iskrene, suzne emocije unutar umjetno stvorenih, naročito one vezane za gubitak bliske osobe (mame, prijatelja), odnosno suočavanja s boli koja proizlazi iz toga, što vezuje i u konačnici povezuje klinku i IP-ove poput Plavog.

Posredovanje između nekadašnje djece i IP-ova donosi najemotivnije scene "Imaginarnih prijatelja" koji potiču dječju imaginaciju i znatiželju ("samo ti treba malo mašte"), ali se dotiču i ozbiljnih, odraslih tema poput straha od zaborava. "IF" je posveta djetinjstvu i počesto zaboravljenoj sreći kakvu smo doživjeli u tom periodu i moramo je barem povremeno oživjeti ako je već ne možemo nastaviti živjeti kao stariji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 08:05