stdClass Object ( [id] => 543195 [title] => Emir Imamović Pirke: HOS u Bosni i Hercegovini je slojevita i neispričana priča, imao sam susjeda, muslimana i HOS-ovca, koji je, kao i junak iz knjige, ubio neke ljude... [alias] => emir-imamovic-pirke-hos-u-bosni-i-hercegovini-je-slojevita-i-neispricana-prica-imao-sam-susjeda-muslimana-i-hos-ovca-koji-je-kao-i-junak-iz-knjige-ubio-neke-ljude [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novinar i pisac Emir Imamović Pirke novi roman "Terorist" predstavio je u splitskome klubu "Quasimodo" na posljednjoj ovosezonskoj "Bookvici".

Moderatorica je bila Tanja Mravak, a predstavljač je Ivica Ivanišević. U petom romanu Pirke se bavi Mirzom Kasumovićem, koji je kao siromašni mladić krenuo u HOS, preko Armije BiH, pa do ISIL-a. Novinar s njim u zatvoru pokušava rekonstruirati njegovu priču.

Novinarski kazano, je li tajming romana došao prekasno, kad se ISIL-ova država u Siriji raspala, a čini se i vehabizam u BiH? Ili ste čekali za roman nužnu povijesnu distancu?

- Ne postoji tajming za roman: nekada se, istina, dogodi nešto što pomogne da knjiga energičnije započne život, ali uglavnom bez autorove volje. Kada sam počeo pisati roman, takozvana Islamska država Iraka i Levanta se činila moćnom. Imao sam, međutim, cijelu godinu u kojoj je njezin nestanak bio izvjestan da završim knjigu, no odlučio sam sačekati da se taj kraj zbilja i dogodi.

To što više nema takozvane Islamske države ne znači da nema ni onih koji se za nju nastavljaju boriti na sličan ili gori način. Terorizam s religijskim prefiksom po svojoj prirodi ne može nestati, jer mu za dostizanje ciljeva treba vječnost. To što niti jedan džihad u modernoj povijesti nije dobiven nije smetnja radikalima da započnu novi rat koji će proglasiti svetim.

Što se tiče vehabizma u BiH, taj problem niti je minoran kako tvrdi Bakir Izetbegović, niti je ogroman kako navodi Kolinda Grabar-Kitarović. Da je minoran, možda u Siriji ne bi bilo niti jednog državljanina BiH, a da je ogroman bilo bi ih nekoliko tisuća umjesto nekoliko stotina. Nije svaki vehabija potencijalni terorist, ali je činjenica da terorizam koji se naziva islamskim u svom korijenu ima vehabizam.

Je li "Terorist" nastao, što bi se filmski reklo, prema istinitoj priči?

- Terorist je izmišljena priča u stvarnosnom okviru. Mirza Kausmović, kako se zove junak knjige, ne postoji i sklopljen je, kao i svaki književni lik, od niza likova iz stvarnosti.

HOS u BiH je velika priča

Čini se da ste se, kao i kolega Ivica Đikić, odlučili za dokumentarni roman na tragu Cercasa ili Capotea. S time što obogaćujete roman psihološkim analizama, kao i većim ulomcima eseja, novinskih tekstova, na tragu Borgesa i Kiša?

- Đikićeva knjiga "Beara" je dokument, a moja može biti i to. Želio sam napisati roman koji glumi publicistiku, što se moglo izvesti na dva načina: da sve, dakle i izjave, izvode iz intervjua, citate iz knjiga, izmislim ili da zbilja koristim postojeću građu u koju ću na nekoliko mjesta ubaciti izmišljene sugovornike i izvore. Drugo mi se učinilo boljim, a ako se u svemu vide borgesovski i kiševski elementi, oni su posljedica toga da svakoga tko piše oblikuje i ono što čita.

Čini se da su vas, uz isilovce i muslimane u HOS-u, posebno zanimale socijalne razlike u socijalizmu, djeca službenika u zgradama različito su živjeli od rudara i čistačica u radničkim naseljima. To je, kako vidimo u romanu, utjecalo i na put njihove djece u devedesetima?

- HOS u Bosni i Hercegovini je velika, slojevita i neispričana priča koje sam se tek dijelom dotakao između ostalog i zato što sam zbilja imao susjeda, muslimana i HOS-ovca, koji je, kao i junak iz knjige, ubio neke ljude, dok ih je za novac prevodio preko linija razgraničenja.

Iako se o njima danas malo govori, klasne razlike u Jugoslaviji su postojale, a to što nisu bile velike i što je broj siromašnih bio manji nego sada, ne govori ništa dobroga o životu na egzistencijalnom rubu. Siromaštvo nikada nije ugodno, a posebice je bilo vidljivo u zemlji brojne srednje klase koja je slavila rad, dok su najteže živjeli oni koji su radili teške poslove.

Nikoga siromaštvo ne predodređuje za zločin, samo što može biti poticajno za krive izbore i životne odluke.

"Terorist" je ipak pisan lako, pirkeovski, gotovo novinski. Je li to samo privid?

- Problem vehabizma pratim dugo, uređivao sam novine u kojima su izlazili tekstovi o tome, ponešto i sam pisao, trudio se pratiti bitnu literaturu, pa je trebalo samo sistematizirati činjenice, neke provjeriti i unijeti novootkrivene. Pri tome sam vodio računa da teška tema ne podrazumijeva i tegobno probijanje kroz rečenice.

Vaš glavni posao je ipak novinarstvo. Koliko i kako se mora pisati da bi se od njega preživjelo?

- Može se pisati i loše, jer se uspjeh medija ne mjeri njegovim sadržajem nego brojem oglasa. Mora se, međutim, pisati puno i ne čekati da se bolja prošlost zanata vrati, što će se dogoditi. Novine će preživjeti, a s njima i klasično novinarstvo, koje jest u stanju duboke kome iz niza razloga, računajući i novinarsku sklonost prostituiranju profesije.

No toga je bilo uvijek, kao što će uvijek postojati potreba za ovim poslom i starinskim medijima nad čijim se sadržajem čitatelji neće zadržavati po nekoliko sekundi.

FALIŠ će se baviti turizmom

Pišete i scenarije. Kakva je bilanca na tom planu?

- Završio sam adaptaciju prvog romana "Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince", ali su u HAVC-u procijenili da takav film - iako je scenarij dobio pozitivne ocjene - ne treba hrvatskoj kinematografiji. Da, bukvalno tim riječima. Radim na još nekim projektima, ali je prerano o njima govoriti, kao što bi bilo pretjerano samohvaljenje isticati one na kojima sam bio suradnik, dok su priču smislili i postavili drugi autori.

Već duže vrijeme živite u Šibeniku. Održavate li kontakte s rodnom Tuzlom? Ima li šanse da backpackeri stignu i u Tuzlu?

- Čini mi se da u Tuzlu idem češće otkako živim u Šibeniku nego što sam išao dok sam bio u Sarajevu. Ja sam iz Tuzle otišao prije 22 godine i moj doživljaj kvalitete života nije niti može biti realan. Grad izgleda ljepše nego ikada, razvija se i kao turistički centar, ali u manjoj mjeri nego Split koji će, kao i Šibenik, masovni turizam možda obogatiti, ali će ga sigurno unazaditi na niz načina.

Turistima, jebiga, ne trebaju ni novinari ni pisci ni profesori fizike, već konobari i kuhari, niti im treba živa gradska kultura krojena prema potrebama građana koji se ne zadovoljavaju ulogom najamnika ili statista u resortima sa semaforima i bolnicom.

FALIŠ ide dalje, čak i bez podrške Ministarstva kulture. Znaju li se već festivalske teme?

- Nakon što smo prošle godine vratili deset tisuća kuna Ministarstvu kulture, ove godine su nam odobrili uobičajenih dvadeset. Imamo, dakle, skoro pokriven smještaj za goste. Ne kukamo i nećemo ići u novu kampanju prikupljanja sredstava. Centralna tema bit će "Turizam: između profita i javnog dobra", bavit ćemo se 1968. i njezinim iznevjerenim idealima, zatim godišnjicom Rezolucije Informbiroa, a pokušavamo naći način, sredstva i, naravno, sudionike koji će na zanimljiv i relevantan način govoriti o četrdesetoj godišnjici početka ekonomskih reformi u Kini.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'TERORIST' NA 'BOOKVICI' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-04-24 22:58:53 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-04-25 00:26:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-04-24 23:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13422 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/04\/25\/Kultura\/9782141.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/25\/Kultura\/9782137.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/25\/Kultura\/9782146.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/25\/Kultura\/9782144.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/04\/25\/Kultura\/9782149.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x2886"},{"size0":"1920x1251"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15003246 Threads: 2 Questions: 3150808159 Slow queries: 7032977 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234975438 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/emir-imamovic-pirke-hos-u-bosni-i-hercegovini-je-slojevita-i-neispricana-prica-imao-sam-susjeda-muslimana-i-hos-ovca-koji-je-kao-i-junak-iz-knjige-ubio-neke-ljude-543195 [printLink] => /kultura/emir-imamovic-pirke-hos-u-bosni-i-hercegovini-je-slojevita-i-neispricana-prica-imao-sam-susjeda-muslimana-i-hos-ovca-koji-je-kao-i-junak-iz-knjige-ubio-neke-ljude-543195?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 324500 [name] => terorist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => terorist [link] => /tag/terorist ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452301 [name] => Emir Imamović Pirke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emir-imamovic-pirke [link] => /tag/emir-imamovic-pirke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'TERORIST' NA 'BOOKVICI' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Emir Imamović Pirke: HOS u Bosni i Hercegovini je slojevita i neispričana priča, imao sam susjeda, muslimana i HOS-ovca, koji je, kao i junak iz knjige, ubio neke ljude... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/25/Kultura/9782141.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/25/Kultura/9782141.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/25/Kultura/9782137.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/25/Kultura/9782146.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/25/Kultura/9782144.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/04/25/Kultura/9782149.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novinar i pisac Emir Imamović Pirke novi roman "Terorist" predstavio je u splitskome klubu "Quasimodo" na posljednjoj ovosezonskoj "Bookvici".

Moderatorica je bila Tanja Mravak, a predstavljač je Ivica Ivanišević. U petom romanu Pirke se bavi Mirzom Kasumovićem, koji je kao siromašni mladić krenuo u HOS, preko Armije BiH, pa do ISIL-a. Novinar s njim u zatvoru pokušava rekonstruirati njegovu priču.

Novinarski kazano, je li tajming romana došao prekasno, kad se ISIL-ova država u Siriji raspala, a čini se i vehabizam u BiH? Ili ste čekali za roman nužnu povijesnu distancu?

- Ne postoji tajming za roman: nekada se, istina, dogodi nešto što pomogne da knjiga energičnije započne život, ali uglavnom bez autorove volje. Kada sam počeo pisati roman, takozvana Islamska država Iraka i Levanta se činila moćnom. Imao sam, međutim, cijelu godinu u kojoj je njezin nestanak bio izvjestan da završim knjigu, no odlučio sam sačekati da se taj kraj zbilja i dogodi.

To što više nema takozvane Islamske države ne znači da nema ni onih koji se za nju nastavljaju boriti na sličan ili gori način. Terorizam s religijskim prefiksom po svojoj prirodi ne može nestati, jer mu za dostizanje ciljeva treba vječnost. To što niti jedan džihad u modernoj povijesti nije dobiven nije smetnja radikalima da započnu novi rat koji će proglasiti svetim.

Što se tiče vehabizma u BiH, taj problem niti je minoran kako tvrdi Bakir Izetbegović, niti je ogroman kako navodi Kolinda Grabar-Kitarović. Da je minoran, možda u Siriji ne bi bilo niti jednog državljanina BiH, a da je ogroman bilo bi ih nekoliko tisuća umjesto nekoliko stotina. Nije svaki vehabija potencijalni terorist, ali je činjenica da terorizam koji se naziva islamskim u svom korijenu ima vehabizam.

Je li "Terorist" nastao, što bi se filmski reklo, prema istinitoj priči?

- Terorist je izmišljena priča u stvarnosnom okviru. Mirza Kausmović, kako se zove junak knjige, ne postoji i sklopljen je, kao i svaki književni lik, od niza likova iz stvarnosti.

HOS u BiH je velika priča

Čini se da ste se, kao i kolega Ivica Đikić, odlučili za dokumentarni roman na tragu Cercasa ili Capotea. S time što obogaćujete roman psihološkim analizama, kao i većim ulomcima eseja, novinskih tekstova, na tragu Borgesa i Kiša?

- Đikićeva knjiga "Beara" je dokument, a moja može biti i to. Želio sam napisati roman koji glumi publicistiku, što se moglo izvesti na dva načina: da sve, dakle i izjave, izvode iz intervjua, citate iz knjiga, izmislim ili da zbilja koristim postojeću građu u koju ću na nekoliko mjesta ubaciti izmišljene sugovornike i izvore. Drugo mi se učinilo boljim, a ako se u svemu vide borgesovski i kiševski elementi, oni su posljedica toga da svakoga tko piše oblikuje i ono što čita.

Čini se da su vas, uz isilovce i muslimane u HOS-u, posebno zanimale socijalne razlike u socijalizmu, djeca službenika u zgradama različito su živjeli od rudara i čistačica u radničkim naseljima. To je, kako vidimo u romanu, utjecalo i na put njihove djece u devedesetima?

- HOS u Bosni i Hercegovini je velika, slojevita i neispričana priča koje sam se tek dijelom dotakao između ostalog i zato što sam zbilja imao susjeda, muslimana i HOS-ovca, koji je, kao i junak iz knjige, ubio neke ljude, dok ih je za novac prevodio preko linija razgraničenja.

Iako se o njima danas malo govori, klasne razlike u Jugoslaviji su postojale, a to što nisu bile velike i što je broj siromašnih bio manji nego sada, ne govori ništa dobroga o životu na egzistencijalnom rubu. Siromaštvo nikada nije ugodno, a posebice je bilo vidljivo u zemlji brojne srednje klase koja je slavila rad, dok su najteže živjeli oni koji su radili teške poslove.

Nikoga siromaštvo ne predodređuje za zločin, samo što može biti poticajno za krive izbore i životne odluke.

"Terorist" je ipak pisan lako, pirkeovski, gotovo novinski. Je li to samo privid?

- Problem vehabizma pratim dugo, uređivao sam novine u kojima su izlazili tekstovi o tome, ponešto i sam pisao, trudio se pratiti bitnu literaturu, pa je trebalo samo sistematizirati činjenice, neke provjeriti i unijeti novootkrivene. Pri tome sam vodio računa da teška tema ne podrazumijeva i tegobno probijanje kroz rečenice.

Vaš glavni posao je ipak novinarstvo. Koliko i kako se mora pisati da bi se od njega preživjelo?

- Može se pisati i loše, jer se uspjeh medija ne mjeri njegovim sadržajem nego brojem oglasa. Mora se, međutim, pisati puno i ne čekati da se bolja prošlost zanata vrati, što će se dogoditi. Novine će preživjeti, a s njima i klasično novinarstvo, koje jest u stanju duboke kome iz niza razloga, računajući i novinarsku sklonost prostituiranju profesije.

No toga je bilo uvijek, kao što će uvijek postojati potreba za ovim poslom i starinskim medijima nad čijim se sadržajem čitatelji neće zadržavati po nekoliko sekundi.

FALIŠ će se baviti turizmom

Pišete i scenarije. Kakva je bilanca na tom planu?

- Završio sam adaptaciju prvog romana "Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince", ali su u HAVC-u procijenili da takav film - iako je scenarij dobio pozitivne ocjene - ne treba hrvatskoj kinematografiji. Da, bukvalno tim riječima. Radim na još nekim projektima, ali je prerano o njima govoriti, kao što bi bilo pretjerano samohvaljenje isticati one na kojima sam bio suradnik, dok su priču smislili i postavili drugi autori.

Već duže vrijeme živite u Šibeniku. Održavate li kontakte s rodnom Tuzlom? Ima li šanse da backpackeri stignu i u Tuzlu?

- Čini mi se da u Tuzlu idem češće otkako živim u Šibeniku nego što sam išao dok sam bio u Sarajevu. Ja sam iz Tuzle otišao prije 22 godine i moj doživljaj kvalitete života nije niti može biti realan. Grad izgleda ljepše nego ikada, razvija se i kao turistički centar, ali u manjoj mjeri nego Split koji će, kao i Šibenik, masovni turizam možda obogatiti, ali će ga sigurno unazaditi na niz načina.

Turistima, jebiga, ne trebaju ni novinari ni pisci ni profesori fizike, već konobari i kuhari, niti im treba živa gradska kultura krojena prema potrebama građana koji se ne zadovoljavaju ulogom najamnika ili statista u resortima sa semaforima i bolnicom.

FALIŠ ide dalje, čak i bez podrške Ministarstva kulture. Znaju li se već festivalske teme?

- Nakon što smo prošle godine vratili deset tisuća kuna Ministarstvu kulture, ove godine su nam odobrili uobičajenih dvadeset. Imamo, dakle, skoro pokriven smještaj za goste. Ne kukamo i nećemo ići u novu kampanju prikupljanja sredstava. Centralna tema bit će "Turizam: između profita i javnog dobra", bavit ćemo se 1968. i njezinim iznevjerenim idealima, zatim godišnjicom Rezolucije Informbiroa, a pokušavamo naći način, sredstva i, naravno, sudionike koji će na zanimljiv i relevantan način govoriti o četrdesetoj godišnjici početka ekonomskih reformi u Kini.

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/emir-imamovic-pirke-hos-u-bosni-i-hercegovini-je-slojevita-i-neispricana-prica-imao-sam-susjeda-muslimana-i-hos-ovca-koji-je-kao-i-junak-iz-knjige-ubio-neke-ljude-543195 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c7b178ded0f1a4eefb39d8ddecfc19e9e80c50e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Emir+Imamovi%C4%87+Pirke%3A+HOS+u+Bosni+i+Hercegovini+je+slojevita+i+neispri%C4%8Dana+pri%C4%8Da%2C+imao+sam+susjeda%2C+muslimana+i+HOS-ovca%2C+koji+je%2C+kao+i+junak+iz+knjige%2C+ubio+neke+ljude...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Femir-imamovic-pirke-hos-u-bosni-i-hercegovini-je-slojevita-i-neispricana-prica-imao-sam-susjeda-muslimana-i-hos-ovca-koji-je-kao-i-junak-iz-knjige-ubio-neke-ljude-543195 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Femir-imamovic-pirke-hos-u-bosni-i-hercegovini-je-slojevita-i-neispricana-prica-imao-sam-susjeda-muslimana-i-hos-ovca-koji-je-kao-i-junak-iz-knjige-ubio-neke-ljude-543195 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'TERORIST' NA 'BOOKVICI' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kultura'TERORIST' NA 'BOOKVICI'

Emir Imamović Pirke: HOS u Bosni i Hercegovini je slojevita i neispričana priča, imao sam susjeda, muslimana i HOS-ovca, koji je, kao i junak iz knjige, ubio neke ljude...

25. travnja 2018. - 01:06

Novinar i pisac Emir Imamović Pirke novi roman "Terorist" predstavio je u splitskome klubu "Quasimodo" na posljednjoj ovosezonskoj "Bookvici".

Moderatorica je bila Tanja Mravak, a predstavljač je Ivica Ivanišević. U petom romanu Pirke se bavi Mirzom Kasumovićem, koji je kao siromašni mladić krenuo u HOS, preko Armije BiH, pa do ISIL-a. Novinar s njim u zatvoru pokušava rekonstruirati njegovu priču.

Novinarski kazano, je li tajming romana došao prekasno, kad se ISIL-ova država u Siriji raspala, a čini se i vehabizam u BiH? Ili ste čekali za roman nužnu povijesnu distancu?

- Ne postoji tajming za roman: nekada se, istina, dogodi nešto što pomogne da knjiga energičnije započne život, ali uglavnom bez autorove volje. Kada sam počeo pisati roman, takozvana Islamska država Iraka i ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:45