Kultura Kultura

svjetlo s istoka

Nakon brodogradnje, Kinezi pomažu i knjizi

svjetlo s istoka

Predstavnici Zajednice nakladnika i knjižara sastali se u ponedjeljak u Zagrebu s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group, šestog najvećeg svjetskog nakladnika s godišnjim prometom od 1,7 milijardi eura.

Kako je rekao predsjednik Zajednice Slavko Kozina, teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, otkup autorskih prava, kao i suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika.

"Suradnja s Kinom je nužna, pogotovo za idućih deset ili petnaest godina. Kinezi imaju jaku tiskarsku djelatnost, ali okreću se i proizvodnji te prodaji izdavačkih prava", rekao je Kozina, dodavši da su brojke kineskog nakladništva impresivne i da je sajam knjiga u Pekingu za hrvatske nakladnike postao važnija izvozna prilika od brojnih europskih sajmova.

"U kineskoj grupaciji zainteresirani su za ulaganja u hrvatske izdavačke kuće, kulturnu suradnju i prodaju nakladničkih prava, kako hrvatskih u Kinu, tako i kineskih u Hrvatsku. Kako je suorganizator sastanka Frankfurtski sajam knjiga, tako ćemo i njega iskoristiti za bolju promociju", kazao je potpredsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Seid Serdarević.

"Hrvatska ima veliki potencijal u dječjim i povijesnim knjigama. Mi smo broj jedan na cjelokupnom azijskom tržištu, a preko vaše Zajednice želimo uspostaviti poslovna partnerstva", kazao je direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang. Njega je posebno zanimalo izdavanje školskih udžbenika.

Kineski holding uspješan je i u internetskoj prodaji i online audio knjigama, koje su u Kini vrlo popularne. Prema procjenama, hrvatsko tržište knjiga "teško" je oko 100 milijuna eura. 

Naslovnica Kultura