Kultura Kultura

slušaj, banovino, našu pjesmu

Splitski mandolinski beskućnici u gostima kod 'Vaska Lipovca'

slušaj, banovino, našu pjesmu

Mandolinski orkestar 'Sanctus Domnio' prije četiri i pol godine ostao je bez svoga prostora. Mogu li gradski vladajući političari zamisliti da su bez prostora za vijećanje i vježbanje stranačke stege?

Splitski Mandolinski orkestar "Sanctus Domnio" u srijedu u 20 sati održat će koncert u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" povodom 28 godina postojanja.


Iz orkestra poručuju da će se predstaviti vrlo bogatim programom. Na repertoaru će se, pod vodstvom dirigenta Vladimira Lukasa, kažu, naći djela domaćih i stranih autora koji su skladali glazbu izvorno za mandolinske orkestre. I ne samo to, iz Mandolinskog orkestra "Sanctus Domnio" pozivaju sve zaljubljenike u mandolinsku glazbu i one koji će to tek možda postati da im se pridruže i proslave s njima.


Sve bi izgledalo idilično kada se ne bi znala pozadina priče splitskih mandolinista koji od veljače 2015. godine nemaju prostorije u kojima bi djelovali.


- Dugi niz godina koristili smo prostorije kotara Grad, u Židovskom prolazu, međutim zbog denacionalizacije tih prostorija Grad nas je bio prisiljen iseliti, a do današnjih dana nije nam ponudio zamjenske prostorije. Bili smo na razgovoru s prošlom gradskom vlasti, ali bezuspješno, a sadašnji gradonačelnik obećavao je da će se pobrinuti za nas nakon dolaska na vlast. Još uvijek čekamo da se nešto dogodi. Unatoč našem velikom problemu, ipak smo se, uz pomoć dobrih ljudi iz HSLS-a koji imaju senzibilitet za kulturu i odgoj mladih kroz glazbu, te uz ljubav prema ovome što radimo i veliki entuzijazam, uspjeli održati do današnjih dana, kaže dopredsjednica GMD-a Sanctus Domnio Željana Cvitanović.

A Mandolinski orkestar "Sanctus Domnio" u 28 godina postojanja održao je puno koncerata u domovini i inozemstvu, nastupao na festivalima. Organizirali su škole mandoline, snimili su i tri CD-a, a kod njih je sviralo više od sto mladih glazbenika. Naravno, i nagrađivani su na natjecanjima u zemlji i inozemstvu, ali nemaju gdje ni staviti te svoje nagrade.
Ne znamo mogu li gradski vladajući političari zamisliti da su bez prostora za vijećanje i vježbanje stranačke stege?

Bi li i tada njihove izvedbe na Gradskom vijeću bile na postojećoj, ili na nižoj, neslušljivoj razini? Bi li virtuozno replicirali i radili stanke, dizali tempo i ubrzavali ritam? Što čekaju? Tridesetu godišnjicu Mandolinskog društva "Sanctus Domnio", pa da im daju na korištenje tridesetak kvadrata? Ili čekaju da se presele u drugi grad pa da ne budu njihova briga? Ili će se ipak Andro Krstulović Opara ili netko iz njegova tima pojaviti s ključevima, ne Amruševe kao u HSLS-u, nego nekog drugog, splitskog prostora?

 

Naslovnica Kultura