Kultura Kultura

GESTA ZA VELIKU KARIJERU

'Ja sam onaj koji vam je '71. počistio kuću!': sjećate se da je Mileni Dravić lopov priznao pljačku? Glumici vraćena ukradena Zlatna Arena, prisjećamo se slavnih filmskih kadrova

GESTA ZA VELIKU KARIJERU

Replika prve "Zlatne Arene", koju je poznata glumica Milena Dravić dobila 1962. na Filmskom festivalu u Puli za ulogu u filmu “Prekobrojna”, redatelja Branka Bauera, izložena je u Legatu glumice, preminule sredinom listopada prošle godine, i njezina pokojnog supruga Dragana Nikolića u Beogradu, nakon što joj je originalna nagrada još sedamdesetih ukradena iz stana.

Milena je u svibnju prošle godine, na otvaranju zbirke s dijelom njezine i suprugove ostavštine u sklopu Jugoslavenske kinoteke, izrazila žaljenje što u Legatu nije i prva "Zlatna Arena" koju je osvojila za Baureovu "Prekobrojnu", pa je izrađena njezina replika na inicijativu poštovatelja filmske dive Milana Rašule, inače predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije.

Nagradu je, uz suglasnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske, jučer trajno predala u legat Gordana Restović, ravnateljica Pulskog filmskog festivala, u sklopu posjeta Beogradu i 21. festivalu nitratnog filma, a ujedno i obilježavanju 70. obljetnice osnutka Jugoslavenske kinoteke.

O Mileni Dravić uvodnu je riječ održao Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslavenske kinoteke, a primopredaji replike nazočili su i Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske, te Saša Erdeljanović, direktor i selektor Festivala.

Javnosti je već poznata priča o ukradenoj "Zlatnoj Areni" Milene Dravić – nakon što ju je sedamdesetih godina odnio iz njezina stana, lopov je glumici, suočen s dugogodišnjom grižnjom savjesti, prišao u Kotoru i priznao joj krađu nakon više od dva desetljeća te je zamolio za oprost.

Zamolio je za oprost

- Jedne večeri u Kotoru prišao mi je konobar i upitao može li za naš stol doći čovjek koji mi je nekad davno u Beogradu "počistio" stan – ispričala je pokojna glumica prije par godina medijima, prisjećajući se da je zbunjeno pristala razmišljajući kako su joj stan čistile samo žene. Ubrzo joj je pristupio mladić pristala izgleda, pružio joj ruku i sjeo nasuprot nje.

- Ja sam onaj koji vam je 1971. "počistio" kuću. Odnio sam sve vrijedne stvari iz vašega stana. Ja sam vas pokrao – procijedio je pred zapanjenom Milenom. Nakon što joj je ispričao kako je zbog krađe odrobijao svoje, zamolio ju je i za oprost, na što je glumica bez razmišljanja kazala da mu sve oprašta.

Lopov pokajnik još joj je kazao kako se smirio - pronašao posao u osiguranju, oženio se i postao otac dvoje djece, a nakon toga su se oboje prisjetili kobnoga dana iz 1971., kad je Milena bila na generalnoj probi svoje prve predstave “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, dok je on pelješio njezin dom.


Usred probe Milenu su pozvali preko razglasa da siđe sa scene, a ravnatelj kazališta odveo ju je kući gdje je glumica zatekla uplakanu majku i policiju. Lopov joj je odnio sav nakit i nagrade, koje nikad nisu pronađene. Nakit je, priznao joj je nakon skrušene isprike na Kotorskom festivalu kazališta za djecu, odmah "utopio".

Milena Dravić glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a prvu ozbiljniju filmsku ulogu imala je 1959. godine u filmu “Vrata ostaju otvorena” češko-slovenskog redatelja Františeka Čápa, koji ju je uočio na naslovnici časopisa “Duga”, u njezinu prvom manekenskom angažmanu. Prvi ozbiljan glumački uspjeh postigla je kao 22-godišnjakinja s filmom “Prekobrojna”, postavši najmlađa dobitnica "Zlatne Arene".

 

 

'Arena' na nogama glumici u čast


Direktor Jugoslavenske kinoteke Jugoslav Pantelić izjavio je kako je ovim činom ispunjena jedna od posljednjih želja legendarne glumice, i to zahvaljujući festivalu koji je prije 60 godina prvi put u svojoj povijesti ugostio mladu glumicu, tada početnicu Milenu Dravić.

Gordana Restović ispričala je kako su prije nešto više od godinu dana od direktora Srpskog kulturnog centra u Puli Milana Rašule čuli da je Mileni Dravić iz stana ukradena prva 'Zlatna Arena', što ih je potaknulo na izradu replike.

- Prošle godine imali smo čast ugostiti gospođu Milenu na Pulskom festivalu, gdje je ona doživjela krasno priznanje kada je 6000 ljudi u Areni ustalo i pljeskalo. Ona je bila izuzetno sretna, a mi više od toga.

Osobno nosim bogatstvo poznavanja nje kao osobe, što se ne može zaboraviti. Ona je bila glumica kakvu sumnjam da ćemo uskoro ponovno imati – izjavila je Restović.

 

Naslovnica Kultura