Kultura Kultura

Seasplash

Koncertna atrakcija New York Ska-Jazz Ensemble nastupa pod zvijezdama na najljepšoj ljetnoj pozornici Jadrana

Seasplash

Prvi put u svojoj 17 godina dugoj povijesti postojanja pulski Seasplash festival (18. do 21. srpnja) održat će se u Šibeniku na nekadašnjoj popularnoj plaži Martinska, a prvi put će taj festival biti otvoren i posebnim koncertom.


Na najljepšoj ljetnoj pozornici Jadrana, kako je vole zvati, na Tvrđavi sv. Mihovila, 17. srpnja nastupit će New York Ska-Jazz Ensemble, američka grupa koja je, kako ističu organizatori koncerta iz tvrtke Pozitivan ritam, utemeljila jazz-ska žanr.

Na pozornici šibenske tvrđave pridružit će im se i domaći glazbenici: najstariji hrvatski reggae sastav Brain Holidays te Bass Culture Sound System iz Zagreba.

Nominacija za Oscara

- New York Ska-Jazz Ensemble (NYSJE) je međunarodno priznata studijska grupa i koncertna atrakcija, poznati i kao utemeljitelji ska-jazz žanra.

Osnovani su prije 15 godina i do danas su izdali 15 albuma. Redovito nastupaju diljem Europe, Kanade, SAD-a, Kariba i Južne Amerike.

Kritika ih hvali zbog snažne energije, kreativnosti i originalnosti, kinetičkih ska interpretacija jazz standarda, kao i zbog moćnog miksa dancehalla, reggaea, rocksteadyja i jazza – ističu u Pozitivnom ritmu.

Podsjećaju i kako je ovaj newyorški bend nastupao i na svim prestižnim svjetskim jazz festivalima, a također je i prvi američki ska bend koji je svirao u Poljskoj nakon pada Berlinskog zida.


- Priloge o NYSJE-u izdali su Downbeat, Reggae Nucleus, The Beat, Ragga i Jazziz časopisi. Njihova glazba često se može čuti na TV-u: na Nickelodeonu, MTV’s Road Rules, kao i u dvjema reklamama za Campbell juhu.

Također, Rock Steady Freddie iz NYSJE-a komponirao je glazbu za HBO-ov dokumentarac "Redemption" koji je 2013. godine bio nominiran za Oscara – najavljuju organizatori uvjereni kako će koncert ove američke grupe i hrvatskih glazbenika pod zvijezdama na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila biti događaj koji će se pamtiti.

Naslovnica Kultura