Kultura Kultura

Pjesničko prijateljstvo

Na dan tragične Pupačićeve pogibije, Robert Kurbaša režira predstavu 'More' i glumi Nikolu Milićevića. Enes Kišević glumi Pupačića, na glazbu Mikija Noplinga

Pjesničko prijateljstvo

Kultura danas kao da nikome ne treba. Međutim, mogu vam uzeti zemlju, cipele i kaput, ali ne mogu kulturu. Kako uzeti Držića, Marulića, Pupačića, kako? – upitao se KiševićNalazim se u pisanju glazbe za kazalište. I dalje rokerski pristupam svemu tome – kaže Miki Nopling, koji je s Kurbašom dosad napravio tri predstave i nekoliko pjesničkih CD-ova

Praizvedba predstave "More... priča o prijateljstvu i pjesništvu..." održat će se u četvrtak, u 20 sati, u Ilirskom sjemeništu u Omišu.

Predstava je to o poeziji i prijateljstvu Josipa Pupačića i Nikole Milićevića, a praizvedba će se odigrati točno na dan tragične Pupačićeve pogibije.

On je, zajedno sa suprugom i kćeri, poginuo na Krku pri slijetanju aviona iz Londona.


Tekst je dramatizirao Robert Kurbaša. On i režira predstavu i glumi Milićevića.

Pupačića će glumiti iskusni glumac i pjesnik Enes Kišević. Za glazbu je zadužen splitski glazbenik Miki Nopling. Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu Omiš, i sam produktivan i zapažen redatelj, daje redateljsku i producentsku podršku, kao i ekipa iz Centra.


Posjetili smo ansambl vrlo blizu praizvedbe.


– Dobri duh predstave je moj odlični srednjoškolski profesor hrvatskog jezika Tomislav Najev, preko kojega sam se zaljubio u pisanu riječ i u Pupačića.

Već dulje vrijeme bila mi je želja postaviti predstavu o Pupačiću, pjesniku koji ima zanimljivu biografiju, tragičnu smrt, koji je ostavio sjajan opus.

Izazov je bilo sve to pokušati prenijeti na scenu. U tome su mi puno pomogli Milićevićevi eseji. Poveznica te priče o prijateljstvu i pjesništvu navela me da počnem raditi predstavu.

Pjesnik pun ljepote

Odmah sam se sjetio Enesa, sjajnog čovjeka, pjesnika i glumca. On je odmah pristao, što mi je bilo iznimno drago. U Zagrebu smo mjesecima uvježbavali tekst, a u subotu smo počeli ovdje s probama.

Radujem se premijeri, mislim da smo napravili lijepu predstavu koja je rađena i za djecu u školama i za akademske ljude – kaže Kurbaša.


Ovo mi je nakon Tinova "Ispita savjesti" druga autorska predstava u kojoj se bavim poezijom. Teško je staviti poeziju na scenu, ali nije nemoguće. Teško je glumiti i režirati jer se ne vidite sa strane.

Ali i prethodnu predstavu "Tko je ubio Zvonka Bušića?" režirao sam i igram u njoj dvije uloge – kaže Kurbaša, koji dodaje da s glazbenikom Mikijem Noplingom surađuje u svim kazališnim projektima jer se dobro razumiju i rade s veseljem.


Poetski i glumački doajen Enes Kišević hvali omiške domaćine, koji su mu upriličili i pjesničku večer.


– S Milićevićem se nisam previše družio, ali sam ga zaista cijenio kao važnog pjesnika i prevoditelja. Imao sam stvarno veliku radost da sam upoznao Bepa Pupačića.

On je bio ljepota duha. Na četvrtoj godini akademije radili smo scenski govor ne znajući da u dvorani sjedi Pupačić.

Poslije izvedbe mi je rekao kako bi volio kad bih ja govorio njegove stihove. Sve se to dogodilo dva mjeseca prije nego što će tragično stradati.


Pupačić je bio pun ljepote. Imao je nešto što imaju svi veliki umjetnici, čistoću i jednostavnost. Premda su ga ovi naši, insektualci, pljuvali.

Kakav je ovo pjesnik, pitali su. I odgovarali da je nikakav. A preko noći Bepo uskrsnu. To je taj jal. Umjesto da budu sretni da je obogatio hrvatsku poeziju, oni su ga micali.

I zbog toga je dobro da se postavlja ova predstava – kaže Kišević, dodavši da Kurbaša jako dobro kazališno razmišlja pa je i od njega naučio mnoge stvari.

Najprije je mislio da Kišević glumi Milićevića, a onda je vidio da je bolje da je Pupačić.


– Kultura danas kao da nikome ne treba. Međutim, mogu vam uzeti zemlju, cipele i kaput, ali ne mogu kulturu.

Kako uzeti Držića, Marulića, Pupačića, kako? – upitao se Kišević prije nego je otišao na probu.


Splitski glazbenik Miki Nopling također je prisutan na probama.

Nema straha ni za rock

– Normalno da sve treba prilagoditi ili skratiti, ovo je timski rad, zato i postoje ovakve probe.

Nekad čak neku lijepu melodiju treba i izbaciti, a nekad i lošija igra jer je u funkciji predstave.

Glazba tu nije sama za sebe. Svoj posao doživljavam kao onaj filmskoga kompozitora i trudim se da to moderno zvuči.

S Robijem sam razvio dobar način rada, tako da on najprije pročita stihove i u čisto da sve emocije.

Ja to osjetim i onda radim glazbu. Volim se igrati s tim i svašta isprobavati. Bude tu električnih gitara i jakih ritmova, a bude i klasičnih momenta, klavir i violine.

Sada mi je prof. violončela Andrija Ječmenjak svirao žive melodije, prošlu predstavu svirala je prva violina iz HNK Split Petra Hrnjak Skroza. Nalazim se u pisanju glazbe za kazalište.

I dalje rokerski pristupam svemu tome – kaže Miki, koji je s Kurbašom dosad napravio tri predstave i nekoliko pjesničkih CD-ova.


– Volim poeziju i čitam je od djetinjstva. Za Nopling sam pisao stihove i glazbu. Ali ovo su malo bolji stihoklepci – kaže Miki, slobodni glazbeni umjetnik koji ima tonski studio, piše glazbu i za dječje festivale, reklame, i za zabavnu glazbu, režira spotove.

Ali rock i predstave su mu najdraži.


– Svi živimo hrvatski, puno posla, a malo para. Ali može se živjeti. Za rock and roll spremam nešto za jesen, nisam odustao od toga.

Guns and Roses su napravili najveću turneju na svijetu, prodali pet milijuna karata. U svijetu rock nije mrtav, za Hrvatsku nisam siguran – zaključuje Miki, koji se ipak ne boji za rock.


A mi se nekako ne bojimo za predstavu. Na probi smo vidjeli iskusnu ekipu koja se uz dobre vibracije hvata sa scenskim izazovima. I to je priča o poeziji, kazalištu i prijateljstvu.

 

'More' tek na jesen


Nakon omiške praizvedbe, jednosatna predstava moći će se pogledati tek najesen, najprije na nekoj zagrebačkoj sceni.


– Budući da volim kazalište i uvjete koje pruža, predstavu sam baš koncipirao za kazališnu kutiju, s rasvjetom koja daje taj irealni svijet.

Ali siguran sam da bi se dobro uklopila i u ambijentalni prostor, ali se onda mora prerežirati. Siguran sam da će se to i dogoditi – kaže Robert Kurbaša.

 

Omiš pamti i pomaže


– Kako svake godine radimo na obilježavanju obljetnice antologijskih poljičkih i hrvatskih pjesnika Pupačića i MIlićevića, ove godine nizom događanja u tri dana obilježili smo 20 godina od Milićevićeve smrti.

Svake godine 23. svibnja u Osnovnoj školi Josipa Pupačića imamo bogat program. Ministarstvo kulture nas je podržalo u ovom projektu.

Bez njih ova predstava ne bi bila moguća. Grad Omiš se uključio, kao i Centar za kulturu Omiš.

Poezija je zahtjevan medij za scensko izvođenje. Robert je to dobro uklopio i onaj tko dođe, uživat će – kazao je Petar Buljević.

 

 

Naslovnica Kultura