Kultura Kultura

Forma diskontinuiteta

Autoput Bratstvo i jedinstvo u Marmontovoj, paradoksalna linija u prostoru koja povezuje dvije zemlje

Forma diskontinuiteta

Izložba multimedijalnog umjetnika Davora Konjikušića naziva "Autocesta", u organizaciji splitske Hrvatske udruge likovnih umjetnika, otvara se u ponedjeljak 20. svibnja u 20 sati u Salonu Galić u Marmontovoj ulici, gdje će ostati do 1. lipnja.

Osim novih fotografija, izložba među ostalim obuhvaća i niz arhivskih fotografija koje ilustriraju kontekst gradnje današnje autoceste A3, odnosno nekadašnjeg autoputa "Bratstva i jedinstva“ od 1945. do 1950. godine te prikazuju rad, radničke akcije, faze gradnje i slično.

Tu su i fotografije radnih akcija iz 70-ih godina na kojima je intervenirano kolažiranjem, ali i one iz 90-ih godina koje prikazuju ratni ambijent i vojnike.

Iako je dio arhivskog materijala sažeto i jasno obuhvaćen u biltenu koji je više puta izlagan, izložba namjerno izostavlja ovaj segment umećući neke nove.

Metafora

- Autocesta predstavlja metaforu za priču o društvu, radu i radniku, kao i prostor u kojem su vidljivi svi politički i ekonomski antagonizmi društva danas - kaže Konjikušić.


- Intervenirajući u arhivske materijale, kroz cenzuriranje pogleda i namjernu nedosljednost u njegovu brisanju, akterima ostavljam moć da pogled uzvrate i postave pitanje o nametnutom povijesnom diskontinuitetu i svojoj društvenoj poziciji.

Autorskim fotografijama i intervencijama u suvremenom pejzažu unosim svoj pogled konstruirajući pitanja o svijetloj ili mračnoj prošlosti.

Kroz zidne novine obrađujem najvažnije točke povijesti autoceste, stvarajući time otvoren prostor za nova i drugačija iščitavanja - dodaje umjetnik.


Rad "Autocesta" publici je vjerojatno najpoznatiji po autorovim fotografijama trenutnog stanja autoceste, zapuštenih i devastiranih objekata, hostela, odmorišta...


- Upravo taj dio rada najjasnije se približava "estetici ruševina“, specifičnom, nerijetko kontroverznom, ali i posljednjih godina sve popularnijem žanru, posebno u fotografiji, koji se kod nas nerijetko osim samog vizualnog podražaja kritički dotiče i konkretnih političkih, ekonomskih, postindustrijskih, tranzicijskih ili pak privatizacijskih procesa - dodaje Marija Borovičkić, autorica pratećeg kataloškog zapisa o izložbi.

Sustavno istraživanje

Sustavno istraživanje nekadašnjeg autoputa "Bratstva i jedinstva" na relaciji Zagreb - Beograd autor započinje 2010. godine i do danas ga promatra gotovo "spomenički", kao medij propitivanja i transponiranja značenja, otvoreni proces valorizacije i revalorizacije.

Autocesta utoliko postaje i neka vrsta paradoksalne linije u prostoru koja povezuje dvije zemlje, a koja umjesto kontinuiteta odražava razne forme diskontinuiteta.


Davor Konjikušić (1979.) radi kao umjetnički asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Naslovnica Kultura