Kultura Kultura

sve je kriv šuvar?

Veliki Oparin gaf na otvaranju Marulićevih dana; Ministrica tiho uzdahnu, nekoliko novinara se međusobno pogledaše - to je gradivo drugog razreda gimnazije

sve je kriv šuvar?

Da je to, za svoga gradonačelničkog mandata, rekao npr. Željko Kerum, nastala bi komedija tipa 'Ala Vlaja, pojma nema o najvećem među Splićanima', te bi mu se svi slatko smijali

Utorak je navečer, pred splitskim teatrom gužva, stižu uzvanici, poneka toaleta, počinju Marulićevi dani...

Fotoreporterima, s onim alatkama obješenim oko vrata, ne možeš falit zanimanje, dosta je i novinara tu, no, evo i glavnih zvijezda večeri: stiže ministrica Nina Obuljen-Koržinek, u pratnji domaćina Andre Krstulovića Opare, gradonačelnika Splita.

Protokol je predvidio davanje izjava za javnost prije same svečanosti otvaranja Marulićevih dana, natiskali se mikrofoni, diktafoni, mobiteli, kamere...

Ministrica Obuljen-Koržinek govori o značenju Marulićevih dana, žilavosti hrvatske drame i potpori Ministarstva kulture, a onda je na redu – sve se snima – poteštat Krstulović Opara, Splićanin po kolinu, rođenju i uvjerenju, čovjek koji je stigao iz kulture, pa, među ostalim, kaže: "Kao što znate, Marulić je 22. travnja 1501. završio 'Juditu', prvi hrvatski roman.

U spomen na taj događaj, kamen temeljac hrvatske kulture, događa se ovaj festival."

Ustreptalost i utihnuće

Na te njegove riječi ministrica blago zatrepta i tiho uzdahnu, nekoliko novinara se međusobno pogledaše... "Judita" prvi hrvatski roman?

Da je to, za svoga gradonačelničkog mandata, rekao npr. Željko Kerum, nastala bi komedija tipa "Ala Vlaja, pojma nema o najvećem među Splićanima", te bi mu se svi slatko smijali.

Međutim, to je rekao Andro Krstulović Opara, čovjek prispio iz kulture, istina, tijekom svog obnašanja gradonačelničke dužnosti više zaokupljen škovacama, potkornjacima i mutnom vodom u gradskom vodovodu... Ali, "Juditu" nazvati romanom!?

Marulić i "Judita" gradivo su – u prvom je već nešto naučeno o književnim rodovima i vrstama – drugog razreda gimnazije, ono, dvostruko rimovani dvanaesterac i versi hrvatski, pa da čovjek podrijetlom iz kulture, pozvan da javno govori o rođenju hrvatske književnosti u gradu kojemu je on na čelu, tako demonstrira svoje neznanje.

Kerum bi bio komedija, a ovo je... tragedija?

Ma ne, ovaj prilog Marulićevim danima je suvremena drama, pomiješani su elementi i tragičnog i komičnog.

Čovjek je u srednju školu, vrijeme kada bi ovo gradivo trebalo usvajati, išao u prošlom sustavu, u vrijeme Šuvarovih reformi i usmjerenog obrazovanja, koje je slabo marilo za tamo neku "Juditu", k tomu još motiviranu Biblijom.

Te stoga za rupu u znanju o najvećem među Splićanima nije kriv on, nego ondašnji sustav.

Krenuše odmah šaputanja: "Ima li koga da Andri objasni da 'Judita' nije roman."

Izgleda da se našlo, jer koju minutu kasnije, govoreći s pozornice na svečanosti otvaranja Marulićevih dana, gradonačelnik Krstulović Opara, Splićanin po rođenju i uvjerenju, pred publikom nije spominjao "Juditu" kao roman.

Upotrijebio je sintagmu "literarno djelo", što je značajan napredak. Ali pred njim je još mandata, tako da će do njegova kraja, on, osoba od kulture, jamačno, svladavši gradivo, "Juditu", kako i spada, nazivati epom.

Naslovnica Kultura