Kultura Kultura

Mediteranski festival knjige

Treća književna Sudamja; Trenutno je najveća zvijezda festivala Damir Karakaš, a pažnju bi trebala privući i knjiga Aleksandra Holige 'Nogomet narodu'

Mediteranski festival knjige

Niti je svaki dan Božić, niti je svake godine Nesbø. Tako bi se iz aspekta književnih zvijezda mogao odrediti ovogodišnji, treći Mediteranski festival knjige, koji će se od 8. do 12. svibnja održati u velikoj dvorani na Gripama u Splitu.


Trenutno je najveća zvijezda festivala Damir Karakaš, lički pisac, koji je živio u Splitu pa se može smatrati i Splićaninom, a kako je nekoliko godina živio i u Francuskoj, može se smatrati inozemnim gostom.

Karakaš će na MFK-u predstaviti svoj novi roman "Proslava", od kojeg se očekuje književna fešta.

Naravno, još ima vremena do početka pa organizator, Zajednica nakladnika i knjižara HGK, može iznenaditi nekim jakim imenom u zadnji čas.


Bilo kako bilo, od srijede do nedjelje slijedi promotivni maraton od pedeset programskih aktivnosti, a od toga 35 promocija najnovijih djela nagrađivanih i priznatih autora.


Što se tiče promocija, jubilarnu, stotu knjigu "Bakrene sove“ predstavit će Pavao Pavličić. S Julijanom Matanović o 20 godina knjige "Zašto sam vam lagala" razgovarat će Patricija Horvat.

Nogomet narodu

Pažnju brojnog splitskog nogometnog naroda trebala bi privući knjiga sportskoga novinara Aleksandra Holige "Nogomet narodu“, iako promocija nije organizirana na Poljudu, nego na Gripama.

Druga nogometna publika mogla bi se pojaviti na promociji knjige o "vatrenima" Ivice Pezelja, uz potpirivanje Zdravka Reića i Roberta Jarnija.


Donedavni predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković predstavit će "Put u Gonars", roman o Bakru i logorima.
Svoj drugi roman "Mlada misa" predstavit će novinar Vedran Kukavica.

Doći će i autorica zanimljivog romana "Turbofolk", ne Maya Berović, nego Viktorija Božina, talentirana benkovačka spisateljica.


Boje pjesništva branit će Splićanin Marko Pogačar i Mostarac, svojedobni Splićanin Marko Tomaš, autori koje ljubiteljima stihova ne treba posebno predstavljati.

Od zanimljivih knjiga treba istaknuti promociju knjige "Robert Adam and Diocletian’s Palace in Split" koja s razlogom nosi egidu "Mudri libri", a koju će predstaviti dr. sc. Ana Šverko i Miroslava Vučić.


Zaštitini znak MFK-a su i svakodnevni popodnevni intelektualni paneli uglednih predavača koji podižu informiranost slušatelja, ali reklo bi se i smanjuju rizik od Alzheimera.

Tu su i večernji programi od 21 do 22 sata u "Cukarinu" u nonšalantnijem tonu. U srijedu je već standardna "Petominutljetka" Marija Glavaša, program čitanja svoje ili tuđe proze i/ili poezije.

Prijave se još primaju. Četvrtak je rezerviran za promociju biografije grupe "Elemental" Marka Podruga, na kojoj će uz autora, Remi i Shota besjediti i Emir Imamović Pirke.

U petak će biti predstavljanje YouTube kanala "70 država u 10 godina" Jurice Galića Juke.


Ove godine MFK je bez jutarnjih programa jer, poznato je, tko dugo u noć čita, ujutro spava. Jutra su, kako je i red, prepuštena mladima i radionicama.

I to nije sve, za najmlađe su planirane i brojne promocije novih dječjih izdanja kao što je slikovnica o antičkim filozofima ili "Jadranske legende" Voje Radoičića i Dragana Ogurlića.

U subotu u 11.30 sati bit će performans "Kikica i Donko", koji će izvesti učenica OŠ "Lučac" Malena Alebić.

Zanimljivo je da će dvoranom šetati i curica Durica s kojom će se moći napraviti selfie, i to bez selfie stupa.

Ulaz besplatan, izlaz ne

- Na otvorenju će se recitirati poezija Jakše Fiamenga. Upravo je dogovoreno da nastupi i slovenska pjesnikinja Anja Golob, koju će predstaviti Patricija Horvat.

Jedan panel u petak bit će posvećen četrdesetogodišnjici MIS-a 1979. i Koteksovu kompleksu koji je tada izgrađen, a govorit će Jurica Pavičić, Petar Filipić, Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

Mogu reći i da će u "Cukarinu" u subotu biti i stand-up večer na kojoj će nastupiti Saša Norris i Nikola Jovović. Program je malo skraćen, ali je opet izdašan.

Neki se tek sada sjete festivala pa besplatno nude ovo i ono, a ja odbijam junački, komentira program i dolazeći festival urednik programa MFK-a Kruno Lokotar.


Organizatori s ponosom ističu da na najveći dalmatinski književni sajam, koji je prodajno-festivalskog karaktera, dovode sve važnije domaće izdavače.

Govori se o rekordnih stotinjak izlagača, s više od 10 tisuća naslova u ponudi, a cijene će, kažu, biti snižene i do sedamdeset posto.

Ulaz je kao i uvijek besplatan. Izlaz najčešće nije jer malo koji posjetitelj, pa i oni s najštedljivijeg otoka, izađe netaknutog takujina.

Pokrovitelji i potpornjaci

Mediteranski festival knjige organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, a uz potporu splitske Turističke zajednice, Sveučilišta u Splitu, Studentskoga centra Split, Javne ustanove Športski objekti, hotela 'Zagreb', 'Cukarina' Gripe, Slobodne Dalmacije, Europlakata, Mandisa, Hrvatske pošte, Laškog, CineStara, Barcaffèa, CedevitaGo i 'Kale'.

Tete pričalice pričaju priče

Jedan od zaštitnih znakova festivala jesu i radionice. Jedna od njih je 'Tete pričalice pričaju priče'.

Njihov 'Uljuđeni vuk' namijenjen je djeci od tri godine naviše, 'Velika knjiga kukaca' je za one koji su otpuhali pet svjećica na torti, a 'Atlas pustolovina' za one koji su najmanje krenuli u prvi razred.

Kreativnu radionicu za najmlađe ljubitelje magičnog svijeta Harryja Pottera, za one od 7 do 10 godina, vode Nikolina Kusić, Maja Stazić i Katarina Mandić.

Već popunjenu radionicu stripa za djecu i mlade vodi mladi, a iskusni Ivan Svaguša. Domaći od 7 do 10 godina popunili su radionicu stvaranja priča za djecu 'Nisam Ivana Brlić-Mažuranić ni braća Grimm, ali mogu osmisliti priču!', koju vodi Tatjana Pokrajac-Papucci.

Praktičan sat robotike i programiranja za djecu od 7 do 13 godina vodit će udruga za robotiku Inovatic.

Popodnevnu radionica Kreativnoga pripovijedanja za djecu od 5 do 10 godina vodi Jasmina Žiljak Ilinčić. U 19 sati je 'Maštaonica', kreativna igraonica za djecu od 5 do 10 godina. Za sve radionice dobro se odmah predbilježiti.

Naslovnica Kultura