Kultura Kultura

Pola stoljeća Alana Forda

U Dubrovniku otvorena cvjećarnica grupe TNT; okupili se svi osim Jeremije

Pola stoljeća Alana Forda

Traže se sposobne osobe da budu tajni agenti za tajnu operaciju "Knjižnica", koja je u dubrovačko predvečerje izvedena u cvjećarnici u prizemlju Narodne knjižnice Grad, gdje se okupila grupa TNT.

Otvorena je izložba u povodu 50 godina Alana Forda i bit će tu mjesec dana, ali pssst, o tome nikome ni riječi! Uz jednu napomenu: "Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu!"

Pogotovo ako vam ga prodaju: Njegova bradata Visost Broj 1 (Željko Tutnjević Tutanj), Alan Ford (Đuro Caput), Bob Rock (Robert Kralj), Grunf (Vedran Levi), Sir Oliver (Tina Di Reda) i Margot (Deša Ficović Kosović).

Pofalio je samo Jeremija. Ali ne i sveučilišni profesor Pero Maldini, koji je održao "predavanje" o povijesti Alana Forda.


– Večeras smo svi ovdje eksperti s obzirom na to da je Alan Ford obilježio naše živote, oblikovao nas je, formirao. Ne samo naš jezik, način razmišljanja i kritičku oštricu, nego je on na određeni način bio svjedok vremena.

Postavljam pitanje bez pretenzije: je li Alan Ford imitirao naš život ili smo mi zapravo živjeli Alana Forda?

Vjerujem da ćemo u raspravi doći do toga odgovora.

Čini mi se da mlade generacije nemaju taj senzibilitet iz dva razloga: jedan je to što im mi stariji nismo dovoljno jasno to prenijeli, a s druge strane društvo se lagano "okopnjava", nema više onih okvira i pritisaka iz kojih je izlazila ta kritika, satira, i groteska kojoj smo se smijali.

Posebno kad je Alan Ford na satiričan način kritizirao društvene odnose i osobne karakteristike.

Bolje biti bogat i zdrav

Utoliko je to danas možda malo manje prisutno. Međutim, još uvijek ima dovoljno razloga da bi Alan Ford mogao biti aktualan, pa je ovo jedan skromni prilog osvježavanju svega onoga što je bio.

Možda i ovim mlađim generacijama koje će, ako se uspiju "uloviti" na to, sasvim sigurno zaploviti istim kritičkim vodama kao što smo i mi koji smo odgojeni na Alanu Fordu – kazao je profesor Maldini, na što je Njegova Visost Broj 1 uzvratila: "Nije bilo kratko, ali jest nejezgrovito, međutim, takav je Pero."


"Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi", kaže se u Alanu Fordu, a publika je potom "preletjela" ispred trona Njegove Visosti gdje je Tutanj, koji je i u "Noći knjige" 2017. pokazao izrazito pripovjedačko umijeće, opet potvrdio istinsko baratanje naracijom, inspiracijom, improvizacijom i vizualizacijom, te je za male i velike, lijepe i bogate, siromašne i ružne počeo pričati priče, jednu o Troji, drugu o Orlandu, obje tutnjevićevski duhovite, i u – stihu.


Jedna gospođa poručila mu je da ga treba staviti u Kurikulum da djeci po školama priča priče, a o svojoj misiji Broj 1 izjavio je:
– Zahvaljujem našoj Deši, Knjižnici i sreći što u povodu 50 godina Alana Forda, iako sam star pet-šest-osam tisuća godina, mogu reći par riječi.

Ovdje glumim Broja 1 i nadam se da sam od povjerenja toga bio – jedan i vrijedan.

Tamo je Bob Rock koji sluša rock i nikada ne dobiva kulturni šok, a Grunf je onaj što je rekao da je mačke pekao – kazao je Broj 1.


Upriličen je i siromašan domjenak na kojemu je poslužena hrana priprostog puka i vino više nego sumnjive kvalitete. Ali, "bolje biti bogat i zdrav, jer ako si siromašan, uzalud ti što si bolestan".

Međutim, kako se doznaje iz pouzdanih, a anonimnih izvora, u domjenak je utrošeno svega trideset kuna (30 kuna) namjenskih sredstava.

Tko je pošao doma gladan, bolje mu je da šuti i bude zadovoljan, jer "bolje nešto od nečega nego ništa od ničega!".

O svemu ostalom izvijestit će se na sljedećoj sjednici grupe TNT. Strogo povjerljivo.

Naslovnica Kultura