Kultura Kultura

29. Marulićevi dani

Sve se predstave bave obitelji, a publika će biti zadovoljna izborom i zato što su predstave kraće, i s puno komedija, farsa, i drama, naglasila je izbornica Mira Muhoberac

29. Marulićevi dani

Dosad najveće i najbogatije izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, 29. po redu, održava se od 23. do 30. travnja.

Međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske pomaknuta je za dva dana zbog Uskrsa.


– Koristimo prigodu pozvati sve Splićane i njihove goste sa željom za posjećuju kulturne manifestacije jednakim žarom kako to čine kad su u pitanju sportske i vjerske.

U pitanju je naša duhovnost i opstojnost izražena kroz jedinstvenu formu kazališne umjetnosti – rekao je ravnatelj Festivala Goran Golovko, koji vjeruje da će publika "zaista moći vidjeti ono najbolje iz kazališne produkcije u prošloj godini".


Golovko je pohvalio izbornicu dr. art. Miru Muhoberac, dramaturginju, teatrologinju, redateljicu, sveučilišnu nastavnicu, urednicu, književnu i kazališnu kritičarku.

Muhoberac je "obavila ogroman, lavovski posao u odabiru ovogodišnje produkcije tekstova nastalih po dramama hrvatskih autora u Hrvatskoj i inozemstvu", a izabrala je 13 predstava koje će biti prikazane u konkurenciji za festivalske nagrade, i to između 108 pogledanih predstava.

Trinaest kraćih

To su: "Furbaćona 2" Branka Lučića, u izvedbi Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta Pula; "Paralelni svjetovi" Mira Gavrana, HNK Split; "Djevojčica sa žicama" Marjana Nečaka i Maje Hrgović, Slovensko narodno gledališče Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola; "Kako je počeo rat na mom otoku" Ive i Vinka Brešana, GDK Gavella, Zagreb, i HNK u Šibeniku; "Susret" Nine Mitrović, zagrebački Teatar Exit; autorski projekt Bobe Jelčića "Govori glasnije!", Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb; "Mala Moskva" Tomislava Zajeca, HNK Split i Kazalište PlayDrama; "Svaki tvoj rođendan" Mira Gavrana, HNK u Zagrebu; Federico Fellini – Brunello Rondi/Nina Mitrović – "Proba orkestra", Zagrebačko kazalište mladih; "Ispravci ritma" Gorana Ferčeca, Kazališni kolektiv BADco, HNK u Zagrebu i Dubrovačke ljetne igre; "Ni prijatelj ni brat" Marine Petković Liker i Maje Sviben, Umjetnička organizacija Četveroruka; autorski projekt Ane Maras Harmander "Brodolomke", Kazalište Moruzgva, Zagreb, i Ludens teatar, Koprivnica; te "Emet" Ivane Šojat u izvedbi HNK u Osijeku. Zadnjeg festivalskog dana, nakon dodjele nagrada, Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu "Pansion Eden", čiji su autori Juli Jakab, Árpád Schilling i Éva Zabezsinszkij.


– Osim u Hrvatskoj, predstave sam gledala u Bosni, Srbiji, Makedoniji, Mađarskoj... Najviše predstava bilo je napravljeno prema tekstovima najizvođenijeg hrvatskoga književnika i dramatičara Mira Gavrana, čak 12, a uvrstila sam dvije.

S dva teksta zastupljena je hrvatska suvremena autorica mlađe generacije Nina Mitrović. Jako je zastupljeno žensko dramsko pismo, a i velik je broj splitskih glumaca i glumica.

Tu je i izvorna adaptacija Fellinijeva filma, što će za Split i nas "mediterance" lijepo odjeknuti. Uvrstila sam nekoliko filmskih hitova, kao "Kako je počeo rat na mom otoku".

Ima jako puno komedija, farsa, drama. Kad sam birala, birala sam po visokim estetskim kriterijima, režiji, glumi...

Dogodilo se sudbinski da se sve predstave bave obitelji, što je provodna nit cijelog festivala – naglasila je Muhoberac i dodala kako misli da će publika biti zadovoljna izborom, te da su predstave kraće, za razliku od prošle godine.

Fascinantna statistika

– Kako je ovaj službeni program iznimno bogat i opet nove rekorde obaramo, nismo htjeli pretjerati s količinom popratnog – istaknuo je producent Jasen Boko.


Ipak, Marulićevi dani svejedno imaju bogat popratni program u kojem će, najavljeno je, biti predstavljene dvije teatrološke knjige – monografija "Ivo Raić hrvatski i europski glumac i redatelj" Antonije Bogner-Šaban te knjiga drama Elvisa Bošnjaka "Dalmatinska trilogija", održat će se 21. pjesnička manifestacija čakavske poezije mladih "Ča, more, judi" na otoku Šolti, premijerno će biti pročitana prvonagrađena drama na natječaju "Marin Držić", "Raj pa kraj" Predraga Raosa, a po treći put bit će održana i radionica dramskog pisanja koju će voditi dramski pisac Tomislav Zajec.


– Kao producenta zadnjih godina fascinira me statistika: 14 predstava u 15 izvedbi, pet scenskih prostora, ukupni broj noćenja 570, 140 umjetnika, 900 obroka, 14 termina dramske radionice, dvije promocije knjige, dva scenska čitanja, jedan izlet, pet članova žirija, devet festivalskih nagrada "Marul", pet nagrada "Marin Držić" za najbolji novi tekst – istaknuo je Boko brojke koje pokazuju koliko je zahtjevno organizirati ovaj festival, naš najveći nacionalni.


Marulićeve dane će na sceni HNK Split, organizatora Festivala, otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a u sklopu svečanog otvorenja bit će uručene nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" za najbolji dramski tekst.


Žiri i nagrade
O festivalskim nagradama "Marul" koje se dodjeljuju u šest kategorija (za suvremeni dramski tekst, za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju predstave, za predstavu u cjelini, za režiju, za glumačka ostvarenja, te za umjetničko ostvarenje – scenografiju/kostimografiju/dizajn svjetla/originalnu glazbu...), odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Anja Šovagović Despot, glumica, Ivan Plazibat, redatelj, Dinka Jeričević, scenografkinja, Ana Prolić, dramaturginja, Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja.


Osim nagrada "Marul", tradicionalno se dodjeljuje i Nagrada publike za najbolju predstavu, koju dobiva predstava s najvećom prosječnom ocjenom gledatelja, a glavni medijski pokrovitelj, dnevni list "Slobodna Dalmacija", dodjeljuje Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, o kojoj odlučuje izabrani žiri čitatelja.

Naslovnica Kultura