Kultura Kultura

ZOO SABOR

U Saboru vlada kaos kakav se vidi i među domaćim životinjama, kažu splitske maturantice Jana Matošić i Talia Tara Roje, autorice provokativne videoinstalacije

ZOO SABOR

U današnjem vremenu preuveličavanja i karikiranja mislimo da treba biti direktan i iskren. U suprotnom se kamufliramo u masu kojoj je jedini način protesta svađa s vršnjacima na kavi. Straha nije bilo zato što kroz život nismo vidjele nikakve reakcije političara na umjetnost ili zamjerke drugih oblika.

Netom završena izložba Društveno Angažirane Video Instalacije (DAVI) u svom je drugom izdanju iznjedrila nekoliko vrijednih radova.

Maturantice s odjela "Fotografski dizajner" Škole likovnih umjetnosti Split pokazale su veoma zanimljiv aktivistički i umjetnički izričaj u seriji videoinstalacija potaknutih društveno angažiranim temama.

Ipak, najviše pažnje privukla je prostorna instalacija Jane Matošić i Talije Tare Roje - "ZOO Sabor".

Instalacija predstavlja maketu Glavne vijećnice Hrvatskog sabora u kojoj su saborski zastupnici figurice iz igre "Čovječe, ne ljuti se", a na ekranu iznad govornice se vrte snimke domaćih životinja (svinje, ovce, guske, kokoši…) s njihovim prepoznatljivim glasanjem.

Kako to da ste se ipak odlučile na prostornu, ne videoinstalaciju?
- Videoinstalacija po svojoj teoriji sadrži medij videa i prostorne instalacije.

Spajanjem tih medija u našem radu je postignuta direktna interakcija s publikom. Figurice divljih i domaćih životinja unutar makete sabora pozivale su publiku na sastavljanje vlastite postave sabora.

Dale ste subverzivno i hrabro "orwellovsko" viđenje sabora. Nije vas bilo strah reakcija? Je li do vas doprla možda neka reakcija nekog saborskog zastupnika?

- U današnjem vremenu preuveličavanja i karikiranja mislimo da treba biti direktan i iskren. U suprotnom se kamufliramo u masu kojoj je jedini način protesta svađa s vršnjacima na kavi.

Straha nije bilo zato što kroz život nismo vidjele nikakve reakcije političara na umjetnost ili zamjerke drugih oblika.

Što kažu "obični", mali ljudi? Može li "ZOO sabor" osvijestiti ljude da ne budu ovce, guske, kokoši?
- Oduševljena radom, publika je svjesna problema koji predstavljamo, ali se sama ustručava zastupiti tu problematiku među masom. Najčešći oblik iznošenja mišljenja završi kao izbacivanje frustracija na Facebooku.

Snimke domaćih životinja se vrte u krug. Je li krug domaće društveno-političke svakodnevice začaran? Mogu li ga razbiti mladi, u ovom slučaju vi?

- Vulgarne snimke životinja koje se vrte u krug nose metaforičko značenje kroz koje smo htjeli zgroziti publiku i time izazvati reakciju.

Neprestani ciklus predstavlja kaos unutar životinjskog svijeta bez samokontrole, koji političari također primjenjuju.

Kroz prošlost, revolucionarne smjerove su vodili mladi, ali čini nam se da je današnja omladina zaokupljena drugim problemima. Kao dio te omladine, pokušavamo odvesti situaciju u drugi smjer.

Koliko Split potiče aktivizam?

- Unutar DAVI 2 projekta, koji je organizirala Udruga Odjel za vizije, Ivan Perić i Hrvoje Zuanić, imali smo više edukacijskih sati na kojima su gostovali splitski umjetnici i profesori umjetnosti (Tanja Deman, Boris Šitum, Vice Tomasović, Vedran Perkov, Ivan Perić).

Imamo sreće što smo okružene ljudima koji su već aktivni na umjetničkoj sceni. Pružaju nam znanje i mogućnosti za širenje vlastitih mišljenja i ideja.

Poticaj od strane grada se među mladima ne osjeća, ali se na globalnoj razini odvijaju društveno-politički protesti.

Gledaju li vas vršnjaci čudno zbog ovakvog istupa?
- Vršnjaci, pa i ostale generacije, nisu zaprepaštene prikazanim sadržajem, već iznenađeni našom slobodom iznošenja mišljenja i vlastitih doživljaja situacije.

Nezainteresiranost je prevladala među generacijom, tako da nismo ni očekivale čudne poglede i reakcije.

Aktivistički ste nastrojene i u fotografijama. Vaša izložba prevencije nasilja se održala u vrijeme one "senzacionalne" splitske tučnjave. Proteklog vikenda je nova tučnjava u Splitu izazvala "senzaciju", ona s "tećicom"...
- Izložbu s temom prevencije nasilja radili smo u sklopu nastavnog programa koja se slučajno poklopila s tim incidentom. U medijima je naglašena jedna tučnjava, zanemarujući ostale i koliko se često one odvijaju.

Pomoću društvenih mreža, svijest među mladima raste i primjećuje se napredak, ali je i dalje neobzirno ignorirati koliko se maltretiranja odvija u svakodnevnici.

Gdje se vidite za koju godinu? Koji fakultet mislite upisati?

- Kao i ostatak naše generacije, na križanju smo pravaca koji nas vode na drukčije strane.

Dok nam se sijeku mišljenja i uzastopno transformiraju ideje, trebamo donijeti odluke koje nam formiraju sljedećih nekoliko godina.

Ovim putem bismo poručile svim mladima da ove nagle odluke plaše sve kolektivno, ali bismo i naglasile da mjesta na koja nas one odvedu ne određuju naše definitivne pozicije u životu. Sretno i hrabro (smijeh).

Naslovnica Kultura