Kultura Kultura

BEZ ZADRŠKE

'Zovko je bio mušićav, mogao je više, a nije zbog poštenja, nije se laktario...': evo što su nam sve potreseni splitski filmaši ispričali o neprežaljenom 'tankoćutnom vlaju'

BEZ ZADRŠKE

Prerani odlazak glumca Josipa Zovka rastužio je filmski i kazališni svijet. Svatko koga smo kontaktirali bio je u šoku.

"Uf, 'divne' vijesti rano ujutro" - prozborio je redatelj Dražen Žarković, koji je Zovka režirao u filmu "Trešeta".

- Josip je bio i ostao, što se kaže, "osebujan karakter". Njegova "osebujnost" bila je taj njegov "X factor", ono nešto što se nije moglo odglumiti, a što je davalo dodatan karakter svim njegovim ulogama. To je ono nešto po čemu ćemo ga pamtiti. Otišao je prerano i nedostajat će nam – rekao nam je Žarković.

U više navrata se Zovko našao i ispred kamere redatelja Ognjena Sviličića, počevši od njegovog prvog filma "Da mi je biti morski pas" gdje je pokojni glumac izrekao citiranu rečenicu "Ja bi iša kući...", pa do "Oprosti za kung fu".

Otišao je umjetnik minijature, koji je od male uloge majstorski znao izvući najupečatljiviju scenu: najviše ćemo ga pamtiti po filmovima 'Da mi je biti morski pas' i 'Oprosti za kung-fu' te seriji 'Vaši i naši'

- Potresen sam. Bili smo prijatelji, pa kao prijatelj mogu samo reći da mi je žao što se češće nisam viđao s njim. Bio je glumac s kojim sam se osobno razumio. Bio je veliki glumac malih uloga.

Shvaćao je ljude

Shvaćao je ljude i likove sa svim manama i vrlinama. Ova tragedija je gubitak za sve nas koji se bavimo ovim poslom. Josip Zovko je bio glumac kojeg nije lako naći. Srčan, emotivan, čovjek koji se nije bojao ničega. Žao mi je, mislim da smo izgubili velikog glumca, drago mi je da sam ga znao i radio s njim – Sviličić se prisjetio Zovka.

Njegov prezimenjak Nikša Sviličić sa Zovkom je snimao "Vjerujem u anđele".

- Josip Zovko je bio jedan od onih glumaca koje redatelji vole jer bi uvijek imali neku sugestiju ili dodatak svojoj ulozi kako bi joj dodatno utkali životnost. Surađivali smo na filmu "Vjerujem u anđele" i sjećam se njegove vedrine na setu, kao i iznimne sklonosti za glumom "sa zadatkom" i sklonosti improvizacije... Neshvatljivo mi je da je otišao – kaže Sviličić.

Zovka se po dobrome sjeća i glumac Milivoj Beader koji se s njim dosta družio.

- Bio je talentiran, jako drag, topao, nježan, tankoćutni "vlaj". Mogao je napraviti puno više, ali nije zbog poštenja jer je bio takav kakav je bio, nije se laktario. Bio je neuobičajen, mušićav kao svi glumci, ali ljudina i poštenjačina.
 

Naslovnica Kultura