Kultura Kultura

Librofilija

'U tvoje ime' je roman s neobičnom poduzetničkom idejom. Coben je ponudio čitateljima da za određenu novčanu naknadu neki od pobočnih likova ponese njihovo ime

Librofilija

Ovaj roman predstavlja neobičnu poduzetničku ideju. Prije nego što je dovršen, autor je ponudio čitateljima da za određenu novčanu naknadu neki od pobočnih likova ponese njihovo ime

Na naslovnoj stranici novoga romana Harlana Cobena otisnuta je srdačna preporuka koju potpisuje Dan Brown, što bi tankoćutnije čitatelje moglo potaknuti da libar zaobiđu u širokome luku.

Za takvo što, međutim, nema razloga jer se radi o potpuno neusporedivim autorima koje povezuju tek milijunske naklade.

Dok Brown romansira budalaste teorije urote koje raspliće u centrifugi akcijskih scena diljem bijeloga svijeta, Coben bira kudikamo komorniju inscenaciju i voli propitivati zatajena naličja naoko harmoničnih američkih malih mista.


"U tvoje ime" (roman je prevela Mirta Jambrović) tipičan je naslov iz njegova autorskog portfelja.

Baš kao i izabrana pozornica zbivanja: "Westbridge je ona vrsta predgrađa u kojima se živi američki san, a koji mediji nazivaju 'prikladnim za obitelj', možda 'bogatim' ili čak 'otmjenim', ali ne dostiže razinu 'aristokratskoga'.

Ondje se organiziraju roštilji Rotary kluba, proslave Četvrtog srpnja, karneval kluba Kiwanis, organske tržnice subotom ujutro."
Mjesto je toliko iritirajuće normalno da se glavni junak priče tamo jedva uklapa.

"Nekoć bi tipa poput mene smatrali šarmantno ekscentričnim zakletim neženjom. Sada mi se čini da susjedi strahuju kako sam možda pedofil ili nešto tomu slično.

Pa činim sve što mogu da ublažim taj strah", ispovijeda se Napoleon Nap Dumas, porijeklom i rođenjem Francuz, kojeg od sumnjičenja okoline štiti i činjenica što je policajac.


Kako to kod Cobena obično biva, drama sadašnjosti počet će se odmotavati kad prošlost pokuca na vrata.

Prije petnaest godina Nap je bio maturant, neraskidivo vezan uz brata blizanca Lea, infišan u hokej i zaljubljen u zgodnu vršnjakinju Mauru.

No, jedne noći njegova će mladalačka idila biti brutalno razmrvljena u prah.

Pod nikad razjašnjenim okolnostima Leo i njegova djevojka Diana past će pod kotače vlaka, a Maura će zagonetno nestati.

Sve otada, dakle, dugih petnaest godina, Nap će agonijski tražiti odgovore na pitanja što ga muče: kako je u stvari njegov brat stradao, u kakvoj su vezi Leova pogibija i Maurin nestanak, konačno, gdje je ona danas?

Zarazna zavodljivost

Toj tužnoj priči nova će poglavlja dopisati šokantno policijsko otkriće: u automobilu čovjeka osumnjičenog za ubojstvo forenzičari će pronaći Maurine otiske.

Informacije do kojih Nap dođe u istrazi ovu će storiju samo dodatno zakomplicirati, tjerajući ga da dobro promisli koliko uistinu poznaje svoje stare prijatelje.

A kad mu se učini da se rasplet krije iza ograde napuštene vojne baze na periferiji Westbridgea, koja je u jeku hladnoga rata udomljavala dalekometne projektile, drama će dosegnuti vrhunac.


Harlan Coben (rođen 1962.) objavio je do sada trideset romana koji su prodani u više od sedamdeset milijuna primjeraka i prevedeni na 43 jezika.

Prvi je autor kojemu je pošlo za rukom dobiti sve tri velike američke nagrade u niši krimića (Edgar, Shamus i Anthony), a doma ima i lijepu kolekciju prestižnih priznanja iz cijeloga svijeta.

Najveće uspjehe zabilježio je serijom naslova čiji je glavni junak bivši košarkaš Myron Bolitar, a koji se pojavljuje i u ovom romanu u maloj cameo ulozi.

"U tvoje ime" naslov je koji Cobenovu reputaciju miljenika široke publike može samo dodatno osnažiti, jer se radi o školskome primjeru zanatski izbrušene beletrističke zabave na koju literarni snobovi mogu frktati koliko im drago, ali ne mogu dovesti u pitanje njezinu zaraznu zavodljivost i draž.

Ovaj roman zanimljiv je i stoga što predstavlja nesvakidašnju poduzetničku ideju.

Naime, prije nego što je roman dovršen, Harlan Coben ponudio je svojim pasioniranim čitateljima da za određenu novčanu naknadu neki od pobočnih likova ponese njihovo ime.

Koliki je iznos pisac tražio i koliko je zainteresiranih fanova prihvatilo njegovu ponudu, ne bih vam znao reći, no sam Coben u zahvali na kraju knjige ističe da je deset likova kršteno po stvarnim osobama koje su platile privilegij uvrštenja u roman (ili je to u njihovo ime učinio netko drugi).

Jedan od epizodista jest i vlasnik zalogajnice koji nosi dobro nam poznato prezime Stavros.

No, iz ove činjenice ne bi bilo umjesno izvoditi zaključak da je naš popularni estradni umjetnik Jasmin platio milost ulaska u književnu vječnost. Dotično prezime nije na popisu "otkupljenih", nego ga se pisac sam dosjetio.

A da ne biste pomislili kako je Coben nezajažljivi gad kojemu nisu dovoljni milijuni utrženi od prodaje knjiga i autorskih prava za filmove i televizijske serije, pa i ovako iznuđuje pare, treba reći da je sav tako zarađen novac donirao u dobrotvorne svrhe.

 

 

Naslovnica Kultura