Kultura Kultura

Predstavljanje

Trišnje su sazrijale, a i Dernek je na putu, najavljuje Ante Tešija za sve svoje Ogorjane, Mućane, Kaštelane, Solinjane, Splićane i Bračane

Predstavljanje

U Domu kulture "Zvonimir" u Solinu u ponedjeljak u 19 sati knjigu priča "Dođi, trišnje su sazrijale" predstavit će Ante Tešija.

Knjiga koju je objavio splitski ULKU "Vlaho Bukovac" sadrži devetnaest priča, najčešće smještenih u Dalmaciju, na škoje i u autorovu Zagoru, a često su pisane čakavicom.


Veći dio priča do sada nije objavljen, ali zastupljene su i nagrađene, poput "Monike", koja je dobila prvu nagradu na četvrtom Festivalu književnosti "Červar Porat" u Poreču. I naslovna priča sudjelovala je na natječaju Knjižnice Kaštela.


– Priče su životne, svakodnevne, iskreno ispričane na dalmatinskom dijalektu, neke na bračkoj, a neke na splitskoj čakavštini.

Sve su ispričane na osnovi onoga što san negdi peška, čuja, svidočija i sazna. Sve su jedan niz sritnog završetka. Njihova je poruka kako dobro i pošteno uvik doživi sritan kraj.

Kako je ljubav i poštovanje osnova svega što nas triba pratit kroz život. Napisa san ih s puno osjećaja, iskreno i po potribi da se ispričaju.

Jedini uspjeh koji od knjige očekujen jest da se čita – objašnjava vlastitu poetiku Ante Tešija, podrijetlom iz Ogorja, s adresom u Solinu, umirovljeni ekonomist iz Slobodne Dalmacije i lokalni političar koji je prije nekoliko godina okačio megafon o klin.


Zanimljivo je da je knjiga i obiteljski projekt, kao urednica potpisana je kći Kristina, a korice je opremio sin Luka.


Za knjigu je pisac pronašao četiri sponzora: općine Primošten i Marina, Grad Solin i poduzeće "Plovput" Split.


– Sponzori su Grad Solin, uz silnu zahvalnost tajniku Grada, te ću taj iznos nakon prodaje zajedno s njim uručit nekomu komu je pomoć potribna.

Tu su još općine Primošten i Marina, moji prijatelji Petrina i Mamut, te poduzeće "Plovput" kad je na čelu bio moj prijatelj Meštrović, naš Solinjanin.

Taj je iznos taman dostatan za tisak ovog libra. A očekujem i pomoć od moje Općine Muć, siguran sam kako će moj roman "Dernek", koji upravo kreće u tisak, gori bit promoviran, a dio od prodaje također će ići kao pomoć potrebitima s tog područja – objašnjava pisac.


Uz autora, na promociji će o knjizi govoriti Jagoda Kecman, pjesnikinja i slikarica, predsjednica nakladnika ULKU "Vlaho Bukovac", pjesnikinja Marica Žanetić Malenica i ravnatelj Doma "Zvonimir" Tonči Ćićerić.

U glazbenome dijelu programa nastupit će pjevačica Jelena Buble s dječjim zborom "Tići s Jadra" i Marin Limić.

Očekuje se i gost iznenađenja. Očekuju se i promocije u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu i u Knjižnici Kaštela. Autorova je velika želja promocija na Braču, na kojem je neko vrijeme radio.


I tu nije kraj, kod Ante Tešije bogatija je knjiga narudžbi nego u splitskom škveru.

Nakon skorog porinuća "Derneka" sprema se zbirka pjesama "Usidreno vrime", za čiji je naslov, ističe pisac, pomagao kolega Saša Ljubičić.

A nakon toga, kaže, na red dolazi spremljena zbirka aforizama "Ma vid' ti to". I to sve radi bez gubitaka, s humanitarnom notom. Samo treba naći sponzore, a i za to stisne zube.

Naslovnica Kultura