Kultura Kultura

vesela večer u splitskom HNK

Premijera komičnog baleta 'Coppélia' oduševila splitsku publiku, dugim pljeskom ispratili su soliste i ansambl; Pogledajte tko je sve stigao u kazalište

vesela večer u splitskom HNK

Premijera komičnog baleta "Coppélia" na glazbu Léa Delibesa u splitskom HNK u petak navečer u potpunosti je oduševila publiku - dugi pljesak ispratio je soliste i ansambl Baleta, kao i čitav autorski tim sa pozornice. Najduži pljesak i povike odobravanja zaslužili su izvanredni solisti u naslovnim ulogama: Eva Karpilovska kao Swanilda i Ivan Boiko kao Franz, a bilo je tu još niz manjih uloga koje su došle do izražaja u plesnom umijeću, primjerice Aarona Koka i Daniela Erchov Zayasa, kao dvaju skitnica, koji su publiku "kupili" svojim bravuroznim skokovima.

Jednakim pljeskom Splićani su nagradili latvijskog koreografa Aivars Leimanisa koji je postavio ovaj klasični balet iz doba romantizma na splitsku pozornicu, nakon punih 30 godina koliko je prošlo od posljednje produkcije "Coppelie" u Kazalištu. Potom i autora kostima Aleksandra Noshpala i scenografije, Slavena Raosa, kao i dirigenta koji je ravnao orkestrom, maestra Harija Zlodru.

Inače, priča baleta bazirana je na temelju nadrealne Hoffmannove priče "Der Sandmann", a vrti se oko ljubavi najpopularnijeg para u selu, Swanilde i Franza koji se planira vjenčati, ali problem je što se Franz zaljubi u Coppeliu, lutku koja djeluje kao da je živa. Swanilda, uz podršku svojih prijateljica, uzima stvar u svoje ruke i uz komični zaplet stvari istjera do - happy enda...Balet završava vjenčanjem i proslavom cijelog sela, a osim svadbenog valcera u kojem učestvuje čitav ansambl, solisti su imali priliku pokazati punu raskoš svoga umijeća.

Uglavnom, "Coppelia" je prštava baletna komedija, razigrana i puna radosti, prava obiteljska predstava koja je okupila gledatelje svih uzrasta.

Novu splitsku premijeru pratio je i budući intendant HNK, Srećko Šestan.

Naslovnica Kultura