Kultura Kultura

Astronaut u Fotoklubu Split

Svemirski mornar Sergej Zaljotin: Neka Hrvatska ponudi dva kandidata za let u svemir, a nestvarno lijepi Split neka postane grad-prijatelj s ruskim Zvjezdanim gradom

Astronaut u Fotoklubu Split

Prvi čovjek u orbiti bio je Jurij Gagarin, prvi čovjek na mjesecu bio je Neil Armstrong, prvi turist u svemiru bio je Dennis Tito, a prva žena u svemiru je bila Valentina Tereškova.

Upravo njoj je posvećena izložba u splitskom Fotoklubu nazvana jednostavno "Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova".

Otvorio ju je nekadašnji kozmonaut Sergej Zaljotin, heroj Ruske Federacije, koji je gostovao po prvi put u Hrvatskoj. Zainteresiranim Splićanima - velikom broju njih, među kojima i dosta djece! - predstavio je fotografije koje dokumentiraju pripremu za operaciju Vostok 6. na kojoj je letjela upravo Tereškova.

Također, od njega se moglo saznati kako astronaut i kozmonaut znače doduše isto, ali se prvi izraz vezuje uz američke, a drugi uz sovjetske, odnosno ruske "svemirske mornare", baš kao što se za kineske letače u svemir koristi izraz taikonaut.

Otac tenkist

Vostok je tip rakete nosača koja je bila korištena i 1961., prilikom misije Jurija Gagarina, prvog čovjeka u Zemljinoj orbiti.

No šesti kozmonaut koji je uzletio raketom nosačem Vostok bila je žena – Valentina Tereškova.

Bila je to 12. svemirska misija u povijesti čovječanstva. Ova danas 82-godišnja gospođa rođena je 6. ožujka 1937. u selu Velikom Maslenikovu u Jaroslavskoj oblasti, na obali Volge.

Otac Vladimir joj je bio traktorist, no poginuo je kao tenkist tijekom tromjesečnog sukoba Sovjeta i Finske te je proglašen narodnim herojem.

Tada je djevojčica imala samo dvije godine tako da je njezina majka Elena Fjodorovna ostala sama s troje djece u vrlo teškoj situaciji, radeći u predionici pamuka.

Tereškova je napustila redovito školovanje sa 16 godina te se nastavila obrazovati putem dopisne nastave i večernjih škola.

Uz rad u tvornici gume bila je i članica aerokluba, bavila se padobranstvom te je, prije negoli se prijavila za svemirski let, zabilježila preko stotinu skokova, što joj je bio veliki plus u odnosu na više od 400 drugih kandidatkinja.

Tek poslije je stekla formalno obrazovanje završivši vojnu akademiju Žukovski.


Bila je amaterka bez pilotskog iskustva, ali i zbog proleterskog pedigrea, pozvana je ipak 1962. u Zvjezdani grad, gdje je počela s pripremama za let, nakon čega je tada 26-godišnja Tereškova 16. lipnja 1963. je s kozmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu lansirana u svemir.


- Svi su budući astronauti i danas podvrgnuti intenzivnoj obuci koja uključuje teorijsku nastavu iz različitih grana aerodinamike, fizike, psihologije, komunikacija te druge psihofizičke pripreme, letačku nastavu, pripreme u simulatorima i obuku u preživljavanju.

Obuka prilagođena posebnostima pojedine misije obuhvaća i proučavanje instrumenata te inženjerske zadaće i rad s nestandardnom opremom, pojasnio je Sergej Zaljotin.

Padobranom sa 6 tisuća metara

Valentina Tereškova u svemiru je provela dva dana, 22 sata i 50 minuta.

Po povratku na Zemlju, Tereškova je zbog vlastite sigurnosti morala skočiti padobranom s visine od oko šest tisuća metara i sletjela je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Naime, nije bilo drugog načina da se vrati kući, osim da se izbaci s broda i pokuša sletjeti padobranom, što joj je na kraju uspjelo.

Koliko je pothvat Valentine Tereškove bio velik kazuje i podatak da je sljedeća žena koja je poletjela u svemir bila Svetlana Savicka, ali tek 19 godina kasnije. Amerikanci su u svemir lansirali svoju prvu astronautkinju Sally Ride 20 godina nakon što je Tereškova tamo već bila.


Zaljotin, također pilot i kozmonaut, ali i inženjer menadžmenta u ekologiji, u svemiru je bio dvaput, prvi put 2000. kad je u svemiru proveo 72 dana, 19 sati, 42 minute i 16 sekundi te dvije godine kasnije kad je u orbiti proveo 10 dana, 20 sati, 53 minute i 9 sekundi.

Zasad je u svemiru od svih astronauta, kozmonauta i taikonauta na svijetu najduže boravio njegov sunarodnjak Valerij Poljakov koji je u svemiru proveo čak - 438 dana.


Zaljotina, koji je, uzgred rečeno, i vijećnik oblasti Tula u tamošnjoj Dumi, i njegovu suprugu Elenu je tijekom četvrtka primila i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

Zaljotin je predložio da Hrvatska ponudi dva kandidata za let u svemir, te da "nestvarno lijepi Split" postane grad-prijatelj s ruskim Zvjezdanim gradom u kojem žive i rade ruski kozmonauti.

Naslovnica Kultura