Kultura Kultura

Fotoklub Split

Pogledajte kako su izgledale pripreme Valentine Tereškove, prve žene koja je 16. lipnja 1963. sama poletjela u svemir

Fotoklub Split

U četvrtak, 14. ožujka, u 20 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split bit će otvorena izložba "Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova", koju će otvoriti gost iz Rusije – nekadašnji astronaut Sergej Zaljotin, heroj Ruske Federacije, koji će prvi put u Hrvatskoj govoriti o svoje dvije misije u svemiru, istraživanjima koja je obavljao na svemirskim stanicama, kao i o treningu novih astronauta.


U Fotoklubu će biti izložene fotografije koje dokumentiraju pripremu za odlazak i događaje nakon misije Vostok 6.

Inače, Vostok je raketa nosač koja je bila korištena i 1961., prilikom misije Jurija Gagarina, prvog čovjeka u Zemljinoj orbiti.

No šesti astronaut koji je uzletio raketom nosačem Vostok bila je žena – Valentina Tereškova.


Valentina Vladimirovna Tereškova rođena je 6. ožujka 1937. u selu Velikom Maslenikovu u Jaroslavskoj oblasti u Rusiji.

Uz rad u tvornici i pohađanje večernje škole, bila je i članica aerokluba, u sklopu kojeg se bavila padobranstvom te, prije negoli se prijavila za svemirski let, zabilježila 90 skokova, što joj je bio veliki plus u odnosu na više od 400 drugih kandidatkinja.

Pozvana je 1962. u Zvjezdani grad, gdje je počela s rigoroznim pripremama za svemirski let i 16. lipnja 1963. je s kozmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu lansirana u svemir.

Sljedeća žena koja je poletjela u svemir bila je Svetlana Savicka, tek 19 godina kasnije.

Elena - 1. dijete dvoje astronauta

Tereškova je nastavila raditi kao inženjerka i instruktor u sovjetskoj svemirskoj industriji, a 1969. je diplomirala na Vojnoj zrakoplovnoj akademiji Žukovskog s pohvalom.

Doktorica je znanosti i autorica više od 50 znanstvenih radova.


Kao i Gagarin, Tereškova je u svemiru bila samo jednom, a do danas je povijest pamti kao jedinu ženu koja je letjela u svemir sama, bez drugih članova posade.

No ne samo to – samo nekoliko mjeseci nakon leta danas 82-godišnja Tereškova se udala za astronauta Andriana Nikolajeva.

Njihova kći Elena, rođena 1964., postala je tako prvo dijete na svijetu kojemu su i otac i majka astronauti.

Sergej Viktorovič Zaljotin, pak, u svemiru je bio dvaput, 4. travnja 2000. je otišao na svoj prvi svemirski let, gdje je proveo 72 dana, 19 sati, 42 minute i 16 sekundi na svemirskoj letjelici Sojuz TM-30 i orbitalnom kompleksu Mir.

Dana 30. listopada 2002. obavio je svoj drugi let kao zapovjednik posade Sojuza TMA-1 i četvrte posade ISS-a. U orbiti je proveo 10 dana, 20 sati, 53 minute i 9 sekundi.

Prvo zanimanje mu je bilo pilot, drugo kozmonaut, a treće inženjer menadžmenta u ekologiji. Po činu je pukovnik ruskog ratnog zrakoplovstva.


Izložba u splitskom Fotoklubu održava se u sklopu 5. FantaSTikona – konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike, a može se pogledati do 23. ožujka.

 

Naslovnica Kultura