Kultura Kultura

OSCAR u KLADIONICAMA

Najveću šansu za pobjedu imaju 'Zelena knjiga' i 'Roma'; 'Miljenica' bi mogla trijumfirati u glumačkim kategorijama, a Cuaron je favorit za režiju

OSCAR u KLADIONICAMA

Duel 'Rome' i 'Zelene knjige', čini se, nastavlja tamo gdje su stali 'Moonlight' i 'La La Land'

Kolektivan ukus teško je pogoditi, a članstvo Akademije raste iz godine u godinu i širi se izvan Amerike.

Ovo potonje signalizira da ne treba isključiti povijesnu pobjedu "Rome" kao "filma s titlovima", drugog takvog ikad nominiranog za čak deset Oscara nakon "Tigra i zmaja".

Duel "Rome" i "Zelene knjige", čini se, nastavlja tamo gdje su stali "Moonlight" i "La La Land".

Možda ne onako dramatično kao 2017., ali iznenađenje visi u zraku, potencijalno i u nekim od ostalih važnijih kategorija, osobito ženskih glumačkih, ako ne režije. Evo našeg okvirnog vodiča za filmofile i kladioničare.


NAJBOLJI FILM

"Zelena knjiga" ili "Roma", pitanje je sad? Prema svemu sudeći, jedan od ova dva filma ima najveću šansu za pobjedu, koja će u oba slučaja biti politična i anti-trumpovska (Afroamerikanci, Meksikanci).

Prvi već ima Zlatni globus (doduše, u onoj blesavoj kategoriji "komedija ili mjuzikl") i nagradu Ceha producenata.

Drugi, pak, BAFTA-u i nagradu Ceha redatelja. Pa ipak, statistički "Green Book" ima prednost zato što "Roma" nema znakovitu, uglavnom presudnu nominaciju u kategoriji montaže.

"Birdman" slovi za rijetku iznimku od ovog pravila u zadnje dvije dekade. Opet, Peter Farrelly nije nominiran u kategoriji režije.

"Argo" je tako osvojio glavnog Oscara, ali prošlogodišnja "Tri plakata izvan grada" nisu.

Ipak, "Zelena knjiga" je svakako prijemčiviji "oskarovskiji" film za Akademijine glasače koji, moguće, nisu još spremni dati zlatni kipić "stranom" ostvarenju iza kojeg, k tome, stoji Netflix.

Nijedan film izvan engleskoga govornog područja nije u ovoj kategoriji osvojio Oscara u 90-godišnjoj povijesti dodjele.

Pravila postoje da bi se kršila, no isto tako onda postoji i šansa da u podijeljenim glasovima između ova dva filma prevagu odnese netko treći, recimo canneski pobjednik "Crni član KKKlana" Spikea Leeja (prvi put nominiran u ovoj kategoriji), "Miljenica" ili čak popularni "Bohemian Rhapsody", osvajač Zlatnog globusa u kategoriji drame.

A tko zna, možda i Marvelov megablockbuster "Black Panther" vreba iz prikrajka kao prvi superjunački film u utrci za ključnog Oscara.

Oscara dobiva: "Zelena knjiga"
Moguće iznenađenje: "Roma"
Osobni favorit(i): "Miljenica"/"The Favourite" i "Roma"
Za nominaciju je zakinut: "Prvi čovjek" i "Jahač"


REŽIJA

Četiri od posljednjih šest puta Oscar za režiju nije se poklopio s Oscarom za najbolji film, uključujući i godinu kad je Alfonso Cuaron slavio kao redatelj "Gravitacije", a glavni kipić pripao filmu "12 godina ropstva".

Neovisno o raspletu u kategoriji naj-filma, Cuaron bi mogao ponoviti uspjeh kolege Innaritua i postati drugi meksički režiser s dva Oscara.

Realno je obavio najbolji i najautorskiji posao iza kamere (producirao, napisao, snimio, montirao), plus osvojeni Zlatni globus i BAFTA svakako su indikacija, kao i nagrada Ceha redatelja.

Ipak, kako će Cuaron najvjerojatnije uzeti kipić za kameru i "strani" film, možda se Akademija odluči dati prednost Spikeu Leeju, iskupi se što ga je tek sada nominirala i usput režira povijesnu dodjelu.

Naime, nikad dosad crni filmaš nije osvojio Oscara za naj-režiju, a Lee je redateljski veteran i kipić je odavno zaslužio.

Oscara dobiva: Alfonso Cuaron
Moguće iznenađenje: Spike Lee
Osobni favorit: Alfonso Cuaron 
Za nominaciju je zakinut: Damien Chazelle ("Prvi čovjek")


GLAVNA ŽENSKA ULOGA

Sedma nominacija legendarne Glenn Close ("Supruga") napokon bi se trebala pretvoriti u zlato.

Dogodit će se vjerojatno repriza slučaja Julianne Moore, koja je potvrdila petu nominaciju ("I dalje Alice"), pa makar joj to nije najbolja uloga, kao što nije ni Close, koliko god također bila dobra.

No, ne treba posve isključiti opciju i da Close možda nastavi čekati na Oscara, iako je dobila Zlatni globus za ulogu u drami.

Njezin film nije bio toliko zamijećen, za razliku od "Miljenice", koja ima najveći broj nominacija i neku važniju bi trebala "pozlatiti".

Moguće da to bude nominacija sjajne Olivije Colman, koja je osvojila i BAFTA-u i Zlatni globus (za komediju), dok će se zvjezdana Lady Gaga morati zadovoljiti kipićem za naj-pjesmu.

Oscara dobiva: Glenn Close
Moguće iznenađenje: Olivia Colman
Osobni favorit: Olivia Colman
Za nominaciju je zakinuta: Nicole Kidman ("Uništiteljica")


GLAVNA MUŠKA ULOGA

Viggo Mortensen nije mogao sakriti izraz razočaranja ("Kapetan Fantastični") kad je čuo ime Caseyja Afflecka nakon onoga "and the Oscar goes to...".

Bojimo se da je Viggu bolje da se pripremi na novo razočaranje. Rami Malek je ovdje izraženi favorit nakon Zlatnog globusa i BAFTA-e, a Viggu ne ide u prilog ni kontroverzija, tj. riječ na "N" izgovorena u jednom intervjuu (možda se to odbije o glavu i "Zelenoj knjizi").

U posljednjih 16 godina Oscara je osvojilo 11 glumaca koji su glumili stvarnu ličnost, što dodatno ide u prilog Malekovoj interpretaciji Freddieja Mercuryja na kojoj počiva čitav "Bohemian Rhapsody".

Istodobno, to pozicionira i Christiana Balea kao "čovjeka iz sjene". Bale je za izvrsnu izvedbu Dicka Cheneyja osvojio Zlatni globus unutar komedije, a ovo bi jednom od naj-glumaca današnjice, ako pobijedi, bio prvi Oscar za glavnu mušku ulogu.

Nije zanemarivo ni to što je nabio poštenu kilažu, jer Akademija voli takve transformacije.

Oscara dobiva: Rami Malek
Moguće iznenađenje: Christian Bale
Osobni favorit: Christian Bale
Za nominaciju su zakinuti: Steve Coogan ("Stan&Ollie"), Ryan Gosling ("Prvi čovjek") ili Joaquin Phoenix ("Iskupljenje u New Yorku")


SPOREDNA ŽENSKA ULOGA

U slučaju Amy Adams veliki broj dosadašnjih nominacija, njih šest računajući ovu najnoviju, ne podrazumijevaju da će Oscara i dobiti, za razliku od Glenn Close.

Jednostavno, Adams nije dobila ni jednu važniju nagradu dosad za odličan portret Lynne Cheney.

Za ovog je Oscara najizgledni favorit Regina King, kojoj je uloga u "If Beale Street Could Talk" donijela 25 nagrada, ali ne i BAFTA-u i priznanje Ceha glumaca, za što nije bila ni nominirana.

U to bi ime u prvi plan mogla istupiti Rachel Weisz, iako Oscara za sporednu ulogu već čuva kod kuće ("Brižni vrtlar"). "Miljenica" ima tri glumačke nominacije, od kojih dvije u ovoj kategoriji (druga je Emma Stone). Teško da se baš nijedna ne pozlati. Stoga ajmo prije reći da...

Oscara dobiva: Rachel Weisz
Moguće iznenađenje: Amy Adams
Osobni favorit: Amy Adams
Za nominaciju je zakinuta: Emily Blunt ("Mjesto tišine"), može i Carey Mulligan ("Divljina")


SPOREDNA MUŠKA ULOGA

Nedugo nakon što je osvojio Oscara za sporednu ulogu u filmu "Moonlight", Mahershala Ali spreman je još jednom preuzeti zlatni kipić, ovaj put za "Zelenu knjigu".

Sve upućuje na njega, od nagrada (Zlatni globus, BAFTA...) do činjenice da je uloga društveno relevantna i glumački nijansirana.

Da je prvi out nominirani kritičarski miljenik Richard E. Grant osvojio barem BAFTA-u, možda bi imao veće šanse za iznenađenje. Isto bi se moglo reći za također prvi put nominiranog veterana Sama Elliota da je imao više scena u filmu "Zvijezda je rođena".

Minutaža Sama Rockwella još je kraća u "Čovjeku iz sjene", a Oscara je dobio prošle godine ("Tri plakata izvan grada"). Konačno, bilo bi neobično da "bijeli" Adam Driver osvoji Oscara za "Crnog člana KKKlana".

Oscara dobiva: Mahershala Ali
Moguće iznenađenje: Richard E. Grant
Osobni favorit: Sam Elliot 
Za nominaciju je zakinut: Ben Foster ("Ne ostavi traga"), može i Sylvester Stallone ("Creed II")

 

Strani film: 'Roma' ili 'Hladni rat'? 'Roma'!
Ako Cuaronov Oscar za najbolji film nije siguran, trebao bi mu pripasti kipić za najbolji "strani" film. S druge strane, ako članovi Akademije daju dosta glasova za Cuarona u prvoj kategoriji, možda se odluče za Pawela Pawlikowskog i njegov također crno-bijeli "Hladni rat".

 

Ostale važnije kategorije
Dugometražni animirani film: "Spider-Man: Novi svijet"
Dugometražni dokumentarni film: "Free Solo" ili "RBG"
Adaptirani scenarij: "Crni član KKKlana"
Originalni scenarij: "Zelena knjiga" (ili "Miljenica")
Kamera: "Roma"
Montaža: "Bohemian Rhapsody" (ili "Čovjek iz sjene")
Glazba: "Black Panther" (ili "If Beale Street Could Talk")
Pjesma: "Zvijezda je rođena" 
Vizualni efekti: "Prvi čovjek" (ili "Osvetnici 3")
Scenografija: "Miljenica" (ili Black Panther")
Kostimografija: "Miljenica" (ili Black Panther")

Naslovnica Kultura