Kultura Kultura

pukla ljubav

Bojkotirat ćemo televiziju i tako je započeti spašavati kao javni servis, kaže Antonio Nuić, predsjednik Društva redatelja; HRT: radimo po zakonu, redatelji govore neistine

pukla ljubav

Društvo hrvatskih filmskih redatelja izvijestilo je da prekida odnos i suradnju s HRT-om "kako bi potakli spašavanje javnog servisa" te se tako "pridružuje udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 2. ožujka neće sudjelovati u HRT-ovom programu".

- HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini - stoji u priopćenju DHFR-a koje zastupa mišljenje da “treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa”.

U priopćenju se navodi da je “javni servis sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini" te kako "HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis te ga najžurnije treba vratiti u zakonske okvire".

Podrška politike

- DHFR već cijelo jedno desetljeće pokušava pregovarati s HRT-om, upozorava na HRT-ovo nepoštivanje kvota neovisne produkcije i niz katastrofalnih odluka i politika koje je HRT provodio i provodi, a sve na štetu funkcioniranja javnog servisa.

U svijesti građana HRT je, uz neku polusvjesnu podršku političkih elita, uspio staviti znak jednakosti između sebe i javnog servisa, ali činjenica je da je HRT samo jedan dio javnog servisa, dio zadužen za upravljanje javnim servisom, zadaća koju HRT već dugo radi traljavo ili nikako.

Javni servis temeljen na neovisnoj produkciji je model koji funkcionira u cijeloj Europi, nema razloga da ne funkcionira i kod nas.

DHFR ovaj bojkot smatra početkom spašavanja javnog servisa – izjavio nam je novi predsjednik DHFR-a Antonio Nuić.
- DHFR već duže vrijeme ima problem s HRT-om.

Poslali smo im nedavno dopis na koji nisu uopće odgovorili.

Pozdravljam ovu odluku novog Upravnog odbora i ja ću je sigurno poštovati do daljnjega – kazao nam je donedavni predsjednik DHFR-a Danilo Šerbedžija.
 

 


- Mislim da je Antonio Nuić, vjerujem na njegovu i našu žalost, u pravu.

Vjerujem da će se, s druge strane strane, javna televizija osvrnuti sa svojim statističkim podacima, kako bi tvrdnje predsjednika Društva i Upravni odbor pobili.

No, ostaje gorak okus stava autora koji također čine veliki dio programa nacionalne televizije.

U svakom slučaju, prije svega, šteta. Ova generacija bi trebala ostaviti neko novo "Velo misto", "Gruntovčane", "Kuda idu divlje svinje"...

 

 


Fado za HRT


Trebalo bi to biti i interesu obiju strana. Autora da mogu kreativno djelovati, HRT-u makar da slijedećoj generaciji isto ostave nešto za reprizu, kao što je to njima ostavila generacija prije njih – rekao nam je Robert Tomić Zuber.
 

 


- Svakako podržavam odluku DHFR-a o bojkotu HRT-a jer je ova situacija s nizom tužbi koje je HRT podnio protiv novinara uistinu šlag na (lošu) tortu koja nam se servira već godinama.

Upravo čitam priopćenje koje potpisuju anonimni ljudi iz HRT komunikacija.

Zašto na primjer nisu u svom priopćenju spomenuli i Sporazum DHFR-a i HRT-a o dokumentarnom filmu potpisan 17. rujna 2015. godine?

Možda zato što ga ne poštuju? A ne poštuju ga. Navode zatim broj svojih zaposlenika koji su ujedno i članovi DHFR-a.

U taj broj 17 su vjerojatno uračunali i kolegu, člana DHFR-a, kojemu su uručili otkaz, a onda je sud presudio da ga moraju vratiti na posao.

Javnost bi i te informacije trebala dobiti, bez obzira na to što se ne uklapaju u idiličnu sliku koju HRT očajnički želi o sebi stvoriti – govori nam Vlatka Vorkapić i nastavlja.

 

 - Mnogo se otvorenih pitanja i nedorečenih odgovora nakupilo tijekom ovih godina srozavanja HRT-a.

Nadam se da je konačno došlo vrijeme da se temeljito preispita ispunjava li HRT zaista kvotu domaćeg programa, cenzurira li autore, poštuje li autorska prava i tako redom sve do notornog natječaja u kojem su se neki ugovori potpisivali prije isteka roka predaje prijava.

Osobno me više ništa s HRT-om ne iznenađuje. Eto, moj zadnji film jest otkupila javna televizija. Ali portugalska. Uistinu, ako se konačno nešto ne poduzme jedino što će nam preostati je fado za HRT.

 

 

HRT: Ispunili smo obveze

U međuvremenu se na ovu temu oglasio i HRT te objavio službeno priopćenje.

- Hrvatska radiotelevizija oštro odbacuje priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja u kojemu je naveden niz neistina.

Naime, HRT kontinuirano surađuje s hrvatskim redateljicama i redateljima u sklopu programa radija i televizije.

Samo u protekle dvije godine HRT je putem nabave programa od neovisnih proizvođača nabavio djela koja redateljski i/ili scenaristički potpisuje 20 članova DHFR-a, 29 članova DHFR-a primalo je naknade za kreativni doprinos u radijskim i televizijskim programima u proizvodnji HRT-a.

Inače, 17 članova DHFR-a istodobno su radnici HRT-a.

HRT u skladu s obvezom iz članka 11. stavka 1. Zakona o HRT-u svoja Izvješća o provedbi odredbe o nabavi djela neovisnih proizvođača dostavlja Programskom vijeću HRT-a i Agenciji za elektroničke medije, odnosno Vijeću za elektroničke medije.

Sva su izvješća za protekla razdoblja primljena na znanje, iz čega proizlazi da je HRT ispunio zakonsku obvezu nabave djela neovisnih proizvođača.

HRT u skladu s Ugovorom s Vladom RH poštuje obveze te ispunjava zadane kvote pa tako i obvezu proizvodnje te emitiranja sadržaja za djecu i mlade.

HRT je surađivao, i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti, o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojemu je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata zastupalo stajališta Hrvatske udruge producenta te DHFR-a, sve pod nadzorom Agencije za elektroničke medije.

Podsjećamo da je u protekle tri godine u nabavu programa od neovisnih proizvođača HRT uložio više od 150 milijuna kuna.

Naslovnica Kultura