Kultura Kultura

Sve je počelo iz glave

Hrastina 'glava od drva' sve više raste i spremna je ponuditi neponovljiv estetski dojam u Dioklecijanovoj palači

Sve je počelo iz glave

U utorak 26. veljače u 19 sati u Galeriji "Kula" bit će otvorena izložba monumentalnog rada u drvu Kažimira Hraste pod naslovom "Kruzer".

Kustos izložbe Dalibor Prančević zapisuje da Hraste "intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači.

Riječ je o djelu impozantnih dimenzija, sazdanom od dasaka promjenjive veličine.

Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjost ("biti u nečijoj glavi") i pratiti mogućnosti njegove vizualne i semantičke "pokretljivosti".

Hrastin rad zamišljen je kao objekt koji svojom artikulacijom prati prostorne zadatosti antičkog vremena, ali i vidno ih preoblikujući.

Naime, novonastali odnosi otvaraju mogućnosti drugačijeg čitanja postojeće arhitekture, a skulpturi jedinstven okvir određen mjestom i vremenom, ali i iskustvom promatrača.

Kako svjedoči sam umjetnik, motiv glave nametnuo se sam po sebi jer su sve ideje "potekle iz glave“: od autora/ideatora palače do autora/ideatora izložbe.

 

Proces konstrukcije glave dokumentiran je i bit će prezentiran posredstvom kataloga.

Hrastina skulptura Kruzer "uplovila“ je među izvorne kasnoantičke zidove Dioklecijanove palače i spremna je ponuditi neponovljivi estetski dojam, ali i inicirati mnoge semantičke procese nedvojbeno kritičke provenijencije.


Izložba ostaje otvorena do 27. travnja.

Naslovnica Kultura