Kultura Kultura

28. čakavska večer

Di se najbolje čuva čakavica baš? U Kaštelima, di more grli kamen naš

28. čakavska večer

S ciljem očuvanja čakavice, u Osnovnoj školi "Bijaći" u Kaštel Novom već su se zahuktale pripreme za tradicionalnu, 28. ČAkavsku večer, koja će se u povodu Marulićevih dana održati u travnju u Kaštelima i u svibnju u Jelsi na otoku Hvaru, a okupit će ljubitelje čakavskog izričaja te donijeti dio dječjeg stvaralaštva i aktivnosti koje se provode u školi domaćinu najdugovječnije školske manifestacije u Lijepoj našoj.

Višednevni program 28. ČAkavske večeri, brendiranog projekta ove kaštelanske škole, počet će u travnju 4. literarnim, recitatorskim i likovnim natječajem "ČA u versin, riči i pinelu", koji je objavljen u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Prijava na natječaj otvorena je do 28. veljače, a obuhvaća tri kategorije: predškolski uzrast, učenike osnovnih škola i srednjoškolce.

Kažimo kako 4. natječaj ima i međunarodni predznak budući da su već zaprimljeni neki likovni radovi iz Europe, a očekuju se i najavljene prijave za likovni izričaj prijateljskih škola iz inozemstva, kao i škola iz Hrvatske.

Ovogodišnja tema natječaja je more: "More naše plavo ČA nan život daješ", "Prid moren niman tajni", "Tamo di more grli kamen naš" i sl.

I Jelsa svoje čakavce ima

Nakon prosudbe povjerenstava, koja čine poznati stručnjaci, u svim kategorijama izričaja, za nagrađene učenike i njihove mentore organizirat će se u travnju 2019. u školi "Bijaći" svečanost dodjele nagrada i priznanja, a osim 4. natječaja "ČA u versin, riči i pinelu", u travnju će se održati i ČAkavske radionice za učenike, koje će voditi izvorni čakavski govornici i gost Nađan Dumanić, splitski čakavski pjesnik.

Dana 12. travnja u renesansnom dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, također u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, planiran je stručni skup o čakavici s eminentnim predavačima. Stručni skup je namijenjen učiteljima razredne nastave i profesorima hrvatskog jezika.

Zbog najavljenog preuređenja kinodvorane "Sv. Juraj" u Kaštel Sućurcu i nepostojanja prikladnog gradskog prostora za održavanje tradicionalne aktivnosti, završnica 28. ČAkavske večeri će se, uz nazočnost gostiju, održati 23. svibnja u Jelsi na otoku Hvaru.

Dica i ČAkavica

Jelsa će, također, 24. svibnja biti mjesto održavanja 9. susreta "Dica i ČAkavica", u kojemu će, u organizaciji DV-a "Jelsa", sudjelovati djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih škola te srednjoškolci.

– Vjerujemo da će to biti velika fešta čakavske riči koja će okupiti brojne čakavce s kopna i mora – kazala je Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ "Bijaći", i najavila svojevrstan festival čakavice u Jelsi na otoku Hvaru uz pomoć i koordinaciju pjesnikinje Zvjezdane Čagalj, ravnateljice Dječjeg vrtića "Jelsa".

Projekt "Dica i ČAkavica" utemeljen je u OŠ "Bijaći" u školskoj godini 2010./2011. u povodu održavanja tradicionalne 20. ČAkavske večeri s ciljem očuvanja čakavice kao najstarijeg hrvatskog narječja.

Projekt uključuje djecu od predškolske dobi do studentskog uzrasta te na taj način manifestacija, koja je zamišljena kao mobilna, čuva i širi čakavsku "rič" kao kulturnu i nematerijalnu baštinu koja je bogatstvo podneblja u kojem živimo, kao i hrvatskog jezika u svoj njegovoj raznolikosti.

Tako su sudionici "Dice i ČAkavice", više stotina djece i učenika, nastupili do sada po dva puta u Kaštelima i tri puta u Splitu te u Trogiru, Visu, Hvaru, a pod vodstvom brojnih mentora. Domaćin 9. susreta "Dica i ČAkavica", koji će se 24. svibnja 2019. godine održati u Jelsi, bit će DV "Jelsa" uz potporu Grada Jelse i TZ-a Jelse.

– Nadamo se da će i ovogodišnje "ČAkavske aktivnosti" pokazati da su ljepota i duh čakavice još uvijek među nama i da je mladi prihvaćaju i vole te da su lipe čakavske riči i jazik još u našim domovima i našim srcima – dodala je idejna začetnica ovoga projekta Jadranka Šošić, te istaknula da smo vrijednu baštinu koju su nam ostavili pređi dužni sačuvati, njegovati i podariti našoj djeci.

 

Naslovnica Kultura