Kultura Kultura

Za film nema zime...

Andrija Vrdoljak: Nije 'General' sapunica, pa da se snime tri epizode u jednom danu

Za film nema zime...

Gdje nestadoše film i serija "General", djela o životu i ratovima generala Ante Gotovine u koja će, ako smo dobro razumjeli hvalospjevne novinske najave na neviđeno, redatelj Antun Vrdoljak ugraditi brojna znanja o slavljenju revolucije i oružanih sukoba stečena dugogodišnjim snimanjem partizanskih filmova?

Što se s njima zbilo – s filmom i serijom "General", ne s partizanskim epopejama, to znamo – pitamo se otkako smo nedavno zapazili vijest o snimanju zadnjih scena u Šibeniku.

Čitali smo, tako, da se glavnom glumcu Goranu Višnjiću svidio rad u rodnom gradu gdje nikad nije snimio film, saznali smo da mu je stalo do cijelog projekta, a dan kada je snimljena zadnja scena na Tvrđavi svetog Mihovila nazvao je posebno emotivnim. Ipak, iz svega objavljenog nismo uspjeli dokučiti kako je tek sada na dnevni red stiglo snimanje zadnjih scena.

Zadnja klapa bila 2017.?

 

 

Naime, jednostavnim korištenjem internetske tražilice nalazimo vijest iz zadnjeg lipanjskog dana 2017. godine, u kojoj stoji da je "u kompleksu stare Vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici danas snimljena zadnja klapa igranoga filma i televizijske serije 'General', priče o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine koju za Hrvatsku radioteleviziju snima produkcijska tvrtka Kiklop film".

Otkriveno je da je stara bolnica "glumila" centar za novačenje u blizini Marseillea, gdje je, početkom sedamdesetih, stigao Gotovina da bi postao pripadnik Legije stranaca.

U tekstu nailazimo na Vrdoljakove riječi da su "igrani film i televizijska serija već gotovo snimljeni" te kako još ostaju "neke scene za koje je potrebno pričekati specifične uvjete, poput snijega". Otkriveno je tog preklanjskoga lipnja da će "igrani film i televizijska serija biti gotovi do kraja godine" – dakle 2017. - a prikazivanje serije na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje se tijekom sljedeće godine – dakle, 2018.

Uslijedili su dugi mjeseci šutnje sve do svibnja prošle godine kada je producent filma i redateljev sin Andrija Vrdoljak izjavio Večernjem listu da je "film u vrlo kompliciranoj fazi postprodukcije. Rade se tonske obrade i kompjutorska animacija, paralelno s filmskom montažom. To je vrlo složen proces koji dugo traje i o njemu ovisi točan datum svečane premijere.

No, film ćemo u kinima gledati početkom ove zime, a potom u skladu s dogovorima koji se vode i na Pulskom festivalu 2019. godine".

Hm. Prošla i zima 2018. godine, iza sebe smo ostavili i prvi mjesec 2019. godine, a umjesto serije i filma, ugledali smo već spomenutu vijest o snimanju završnih kadrova "Generala" na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila, samo što sada Šibenik "glumi" Marseille.

Opet zadnja klapa, ali 2019.?

 

 

A stariji Vrdoljak najavio je snimanje još nekih scena u okolici Zagreba te objasnio da scene u Šibeniku trebaju dočarati "dio radnje koji se odvija u Marseilleu, gradu u kojem se general Gotovina prijavio u Legiju stranaca". Opet Marseille i opet zadnja scena, nakon koje slijede još neke.

O rokovima dovršetka nije bilo govora.
Pitali smo HRT što se događa i kada će nam "General" na ekrane i platna.

Stigli su uobičajeno škrti odgovori:
- Rokovi dovršetka projekta "General" produženi su na traženje producenata Kiklop filma, a zbog njihove potrebe za nadosnimavanjem određenih (zimskih) scena.

Ugovorena isporuka serije od osam nastavaka je na jesen 2019. godine, HRT sudjeluje u realizaciji u skladu s obvezama koje su regulirane ugovorom i aneksom ugovora s neovisnim proizvođačem Kiklop filmom.

Naknada utvrđena ugovorom iznosi 9,6 milijuna kuna - napisali su uz napomenu da je HRT "izdvojio isključivo iznos utvrđen osnovnim ugovorom", odnosno, budžet nije probijen.

Bit će gotov do 'Pule', u srpnju

Budžet nije probijen, ističe i producent Andrija Vrdoljak te dodaje:
- Serija će na jesen biti spremna za televiziju, a njihova je stvar kada će ići u emitiranje. Film će biti gotov za "Pulu", a možda će i ranije ići u distribuciju – kaže mlađi Vrdoljak.

Evo što veli o prolongiranju rokova:
- Problem je bio što smo trebali snimati neke scene po snijegu, ali kad smo počeli snimati, snijega je bilo jako malo pa nismo uspjeli. I problem je u tome što glavni glumac ne može doći kad nama padne na pamet, na neki smo način u njegovim rukama, jer nije u Hrvatskoj, niti je slobodan kad mi hoćemo – tumači nam "Generalov" producent.

Podsjećamo na ono što je prošlog svibnja govorio o postprodukciji, kompjutorskoj animaciji, tonskoj obradi i filmu u kinima početkom zime, a odgovara kako se sve odvija "u rokovima normalnog filmskog procesa. Ima puno ratnih scena, audio i vizualnih efekata, to su vam normalne stvari, nije to sapunica koja se snima u jednom danu tri epizode".

HRT i Vrdoljaci potpisali su ugovor o snimanju "Generala" u rujnu 2016. godine, a snimanje je počelo u veljači 2017. godine. Film nastaje po scenariju Antuna Vrdoljaka napisanom na temelju knjige Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general".

Naslovnica Kultura