Kultura Kultura

povratak 'gangsterskih' kraljeva

Ponuda koja se ne odbija: Scorsese, De Niro, Pacino, Pesci... ili, jednom riječju, 'Irac', film koji bi se ove godine napokon trebao prikazati

povratak 'gangsterskih' kraljeva
'The Irishman' je svojevrsni 'The Expendables' gangsterskih filmova i jedan od najočekivanijih naslova 2019. u očima filmofila.

Martin Scorsese. Robert De Niro. Al Pacino. Joe Pesci. Oskarovci. Gangsteri. New York. Nema sumnje, "The Irishman" je svojevrsni "The Expendables" gangsterskih filmova i jedan od najočekivanijih naslova 2019. u očima filmofila. "Irac" predstavlja "reunion" Scorsesea i De Nira nakon 1995. godine. Zajedno su snimili osam filmova od početka sedamdesetih do sredine devedesetih: "Ulice zla", "Taksista", "New York, "New York", "Razjarenog bika", "Kralja komedije", "Dobre momke" i "Casino".

Od potonjeg su klasika već prošle 24 godine i Scorsese je zamjenu za De Nira našao u Leonardu DiCapriju koji bi, navodno, mogao i u njegovom novom filmu odigrati malu ulogu, i to Roberta F.Kennedyja. "The Irishman" je i svjevrsno okupljanje "Goodfellasa" jer tu je i Pesci kojeg je Scorsese, nakon što ga je odbio 50 puta, uspio izvući iz glumačke mirovine za ulogu mafijaškog "bossa" Russella Bufalina.

Umjesto Raya Liotte na "reunion" Scorsese dovodi još veću facu – Pacina. On se, vjerovali ili ne, nije nikad našao ispred Scorseseove kamere, ali gangstere je igrao kod Francisa Forda Coppole ("Kum I-III"), Briana De Palme ("Lice s ožiljkom", "Carlitov način") ili Mikea Newella ("Donnie Brasco"). "Irac" je njihov prvi zajednički film, nakon što je postojala šansa da upravo Scorsese preuzme režiju "The Godfather Part II" na prijedlog samog Coppole  kojeg je oduševio njegov "Mean Streets", ali producent Robert Evans je smatrao kako nije još dovoljno iskusan za taj posao.

S Pacinom pred kamerama ovo je i za njega i De Nira svojevrsni "reunion" nakon "Vrućine", iako su u međuvremenu glumili u "Pravednom ubojstvu". "Heat" navodimo zato što "The Irishman" suprostavlja legendarne glumce. Prvi glumi Franka "The Irishmana" Sheerana, plaćenog ubojicu mafije koji tvrdi da je ubio vođu sindikata radnika Jimmyja Hoffu. Drugi je sam Hoffa. Tu je i Harvey Keitel, također nekadašni Scorseseov "kućni" glumac.

A Scorseseu je ovo prvi film nakon skupocjene "Šutnje" (2016.) koji je trebao biti snimljen još 2008., ali se konstantno odgađao i redatelj je otad snimio četiri ostvarenja. Kako je "Silence" podbacio u kinima, možda su zato hollywodski studiji poput Paramounta odbijali dati Scorseseu 125 milijuna dolara startnog budžeta strahujući od novog financijskog podbačaja, premda je "The Wolf Of Wall Street" tri godine ranije mlatio pare i njegov je najveći hit u svjetskim kinima bez uračunate inflacije.

U igru je uletio "streaming" gigant Netflix i ispljunio 100 milijuna. Pitate se zašto tako veliki, blockbusterski budžet, najveći nekog Scorseseovog filma dosad, veći i od Bandi New Yorka" i "Vuka s Wall Streeta"? Zato što Scorsese koristi specijalne računalne efekte kompanije Industrial Light And Magic za pomlađivanje glumaca. De Niro i Pacino će biti drastično pomlađivani kako bi, u nizu "flashbackova" rasprostranjenih preko nekoliko dekada, igrali svoje likove i u mlađim danima.

Tehnika primijenjena u trećim "X-Menima", "Neobičnoj priči o Benjaminu Buttonu" ili posljednjem "Terminatoru" ovdje će, navodno, biti dovedena do savršenstva. "Marty želi da pomlađivanje bude najbolje dosad", izjavio je De Niro. Producent Gaston Pavlovich je potvrdio da prostetička maska nije bila opcija za glumce.

"Oni mogu glumiti različita razdoblja u životu likova bez prostetike. Vidjeli smo neke testove i izgleda izvanredno. Možemo snimiti Boba (De Nira) kao da glumi prije 20-30 godina. Zamislite da gledate De Nira u danima 'Kuma II', tako ćete ga otprilike opet gledati", najavljuje Pavlovich. Perfekcionist kakav je, Scorsese je kompjutorskim efektima nabio ekstra troškove i proračun je navodno dosegnuo vrtoglavih 175 milijuna dolara.

No, dakle, koristio ih je u svrhu priče i ne namjerava "Irca" nakrcati digitalnim čudesima. Posrijedi je ipak gangsterska drama, ne akcijska fantazija, koja se snimala na "old school" način. Pacino je otkrio da se snimajući film osjećao kao da snima filmove sedamdesetih i kao referentu točku za ulogu je uzimao sjećanje na to razdoblje i nastojao glumiti fizički i psihički kao nekad.

Vjerujemo i De Niro, na sreću fanova koji mu ne mogu oprostiti novomilenijske komedije i žele da napravi "comeback" u dane "Dobrih momaka". Zanimljivo, u tom filmu De Niro je igrao irsko-američkog mafijaša Jimmyja "The Gent" Conwayja, ali "The Irishman" će, unatoč neminovnim usporedbama, biti nešto drukčiji jer gangsteri su sada stariji.

"Ovo je film o gledanju unatrag, retrospektiva čovjekova života", objašnjava Scorsese koji film snima prema knjizi dugačkog naslova "I Heard You Paint House: Frank ‘The Irishman’ Sheeran and the Inside Story of the Mafia, the Teamsters, and the Final Ride by Jimmy Hoffa" Charlesa Brandta, osovljenoj oko nestanka Hoffe.

Brandt je bio odvjetnik i neslužbeni biograf Sheerana koji se u knjizi hvali da je ubio 25 ljudi, uključujući njegovog nekadašnjeg šefa i prijatelja Hoffu. Adaptirani scenarij djelo je oskarovca Stevena Zaillana ("Schindlerova lista"). Zaillan je česti nominent za zlatni kipić i potpisnik Scorseseova hita "Gangs Of New York". Netflix priželjkuje s "Ircem" osvojiti Oscara i njegov je dosad najvisokoprofilniji projekt.

Ironično je da baš Netflix stoji iza Scorseseova ostvarenja, budući da se radi o jednom od najvećih kinofila među redateljima, poznatog po tome da ne zagovara gledanje filmova kod kuće i na malim ekranima. Njegovo srce moglo bi pući od tuge da film zaobiđe kina. Međutim, prema riječima De Nira, to se neće dogoditi i Netflix će odnositi prema "Irishmanu" kako dolikuje.

"Razgovarali smo s Netflixom. Napravit će prezentaciju u određenim kinima, najboljim mogućima. Najprije će prikazati film na velikom ekranu, gdje će igrati i gdje treba igrati, a što se događa nakon toga, nisam siguran", kazao je De Niro. Netflix se, znači složio sa Scorseseovim zahtjevom da "The Irishman" mora imati kinotretman prije "streaminga".

Ipak, neka pitanja vise u zraku. U koliko država svijeta će "Irac" stići u kina jednom kad bude određen datum njegove premijere i hoće li lista zemalja uključivati i Hrvatsku, gdje je "The Wolf Of Wall Street" bio osobito veliki hit? Hoće li se raditi samo o dva tjedna kinodistribucije, kako je bila dosadašnja praksa Netflixa? Ili će se Netflix upravo sa Scorseseovim filmom nametnuti kao ravnopravan kinoigrač hollywoodskim studijima?

Naslovnica Kultura