Kultura Kultura

Svečani koncert

HKD 'Napredak' u Splitu proslavio 90. obljetnicu: Stup očuvanja identiteta

Svečani koncert

Svečanim koncertom Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Palači Milesi početkom godine dostojno je zabilježena 90. obljetnica utemeljenja i djelovanja tog društva u Splitu, čija Središnja uprava u Sarajevu djeluje od početka 20. stoljeća.
Dana 22. rujna 1928. u dvorani "Marulić" u nazočnosti predstavnika splitske Oblasne skupštine i brojnih simpatizera "Napretka" izabran je Privremeni odbor splitske podružnice na čelu s mons. don Franom Bulićem, potpredsjednikom dr. Vinkom Lozovinom i tajnikom dr. Jakšom Hercegom, koji će zdušno raditi na promicanju i omasovljenju društva i njegovih prosvjetnih i kulturnih ciljeva u Splitu i cijeloj Dalmaciji. Nova podružnica je uskoro i formirana 21. listopada 1928., i za prvog predsjednika je izabran dr. Vinko Lozovina, prosvjetni inspektor u mirovini, a za tajnika dr. Jakša Herceg.

Split je raširenih ruku primio novu kulturnu organizaciju koja je odmah radila na povezivanju hrvatskih krajeva i ljudi u cilju gospodarskog i kulturnog jačanja. O sadržajnom i učinkovitom radu "Napretka" u Splitu i Dalmaciji sve do početka Drugog svjetskog rata, pa zabrani rada organizacije od okupatora i ponovnog rada koji traje do tihe likvidacije 1949., kao i ubrzanoj obnovi i uspjesima nakon 1990. govorio je u uvodnom izlaganju dr. Tonći Šitin.

Stup očuvanja identiteta

Nije riječ samo o školovanju stotina učenika i studenata, podizanju Đačkog konvikta, otvaranju čitaonica, brojnim kulturnim manifestacijama, nego i o graditeljskim poduhvatima, otvaranju zadruga koje se povezuju s trgovačko-obrtničkim zadrugama i postižu dobre rezultate uz priznanja koja dolaze od Središnje uprave "Napretka" u Sarajevu. Posebno je istaknuto da je "Napredak" uz HAZU i Maticu hrvatsku tijekom prošlog stoljeća bio stup očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj. Konačno, podatak da je od 90-ih godina prošlog stoljeća do danas samo u Splitu "Napredak" organizirao oko 370 najrazličitijih programa i tiskao oko 200 knjiga, u prostornim i materijalnim uvjetima koji su bili limitirajući i porazni za društvo takve reputacije, govori o žurnoj potrebi da se izmijeni i poboljšaju uvjeti rada "Napretka" kako humanistička bilanca ne bi bila ograničena, zaključio je Šitin.

Brojne okupljene članove i simpatizere u velikoj dvorani Palače Milesi pozdravila je srdačnom dobrodošlicom Vinka Bratulić, predsjednica HKD "Napredak Split", a potom je uslijedio i pozdrav dr. Ante Gverića, predsjednika "Napretka" u Zadru i izaslanika dr. Franje Topića, predsjednika "Napretka" iz Sarajeva. Nastup proslavljene ženske i muške klape KUD "Filip Dević" iz Splita dao je cijeloj večeri poseban biljeg a capella izvedenim tradicionalnim i novokomponiranim skladbama koje su atmosferu ispunile najrazličitijim emocijama u tonalitetu duše i dalmatinskog podneblja, sudbine i nostalgije, teme ugrađene u vječni spomenar Mediterana. Na kraju koncerta nastupila je mlada mezzosopranistica Karla Šamadan uz gitarističku pratnju Josipa Grgantova.

 

Naslovnica Kultura