Kultura Kultura

IN MEMORIAM

Marvelov superheroj iz stvarnog života: sjećamo se Stana Leeja koji je ostavio neizbrisiv trag na strip te popkulturu velikog i malog ekrana

IN MEMORIAM
Ostavština ovog superčovjeka je vjerojatno najbogatija kad je strip u pitanju. Stripovska kultura je nezamisliva bez njegova obola, ali i filmska. On je spasio Marvel na prijelazu milenija i pomogao ga oblikovati ovakvim kakvog ga znamo danas u filmskom smislu. Svaki Marvelov film ili serija ('Agents Of Shield', 'Agent Carter') nezamislivi su bez Leejeve pojave, a našao se ispred kamere i u nesuperjunačkim projektima ('Štakori iz trgovačkog centra', 'Teorija velikog praska').

Marvelovi superjunaci mukom zamukoše. Umro je njihov otac. Crtač i pisac Stan Lee (1922. - 2018.). Vidimo ih na njegovom sprovodu. X-Meni, Spider-Man, Hulk, Thor, Iron Man, Daredevil, Black Panther, Fantastična četvorka, Doktor Strange, Ant-Man... Svi pognute glave. Wolverine se pravi da je snažan, ali pati iznutra. Iron Man ne skida kacigu da mu se ne vide suze. Hulk čupa nekoliko okolnih stabala. Spider-Man grli nadgrobni spomenik i posljednji šutke napušta groblje.

Tužna slika. Zamišljamo i stripovsko-filmsku smrt za legendu devete umjetnosti i krivimo supernegativca Thanosa: Lee polako iščezava kao neki superheroji koje je stvorio na dramatičnom kraju "Osvetnika 3". Neki od njih će sigurno oživjeti u nastavcima. Njihov tvorac neće, ali nastavit će živjeti u srcima fanova stripa koji su od njega naslijedili imaginaciju.

Mnoga djetinjstva, pa i djetinjstvo gore potpisanog, bila su prožeta maštom među ostalim i zahvaljujući Leeju. Spidey mi je, osobno, bio najbolji prijatelj od superjunaka. Listanjem stripa djetinjstva, stranice se trajno zaustavljaju na njegovim avanturama u "EKS-u" gdje se Čovjek-pauk borio protiv Kingpina, ljubovao s Crnom mačkom, omjeravao snage s Daredevilom...

Upravo je Lee zaslužan za sve što je Spideyja načinilo popularnim i što je ovaj čitatelj svaki novi broj "EKS-a" posvećeno čekao na kioscima. Nijanse u karakteru. Superheroj s problemima, slabim točkama, ljudskim manama koji svejedno pokušava napraviti pravu stvar jer "s velikim moćima dolaze velike odgovornosti". S nedostacima se bilo lako poistovijetiti, a o moćima još lakše maštati.

Naravno, nije Lee zaslužan samo za Spider-Mana, već i za ostale Marvelove superjunake koje je njihova čovječnost u nadčovječnosti načinila popularnim - iako su superheroji i dalje su ljudi, ranjivi, ma koliko bili snažni. Marvelovci su s Leejem revolucionizirali strip šezdesetih i pratili društveno-politička zbivanja s porukama o toleranciji koje su dan-danas aktualne onoliko koliko su Marvelovi likovi izdržali test vremena.

Mutanti X-Meni još uvijek mogu, poput Mystique, preuzeti oblik bilo koje nacionalne, seksualne i ine manjine, a Blade i Black Panther se, kao nikad prije, zauzimati za prava crnaca. Ostavština ovog superčovjeka je vjerojatno najbogatija kad je strip u pitanju. Stripovska kultura je, dakle, nezamisliva bez njegova obola, ali i filmska. On je, s Avijem Aradom, spasio Marvel na prijelazu milenija i pomogao ga oblikovati ovakvim kakvog ga znamo danas u filmskom smislu.

Kao izvršni producent filmova "Blade", "X-Men" i "Spider-Man", Lee je direktno utjecao na "boom" superjunačkih blockbustera od početka 2000-ih koji nastavlja snažno odjekivati u multipleksima. Uskrsnuo je Lee i neke karijere. Robert Downey Jr., tumač Tonyja Starka alias Iron Mana, rekao je da "duguje sve Leeju" koji se i sam pojavljivao ispred kamere u pamtljivim "cameo" ulogama Marvelovih projekata za veliki i mali ekran, bivajući ovjekovječen za vječnost.

Sve je počelo 1989. nastupom u TV filmu "Suđenje Neverojatnom Hulku" gdje se Lee našao kao jedan od članova porote. Bio je animiran u crtanom "Spider-Manu" iz 1994. i priznao je Čovjeku-pauku, dok je letio na njegovim leđima, kako je oduvijek htio iskusiti ispucavanje mreže. "Ja sam uvijek htio biti cijenjen kao pravi heroj, a ti si me pretvorio u jednoga", zahvalio se Spidey svome tvorcu koji nije bio superjunak na platnu, ali je u prvom i drugom "Spider-manu" spasio klinku i prolaznicu od eksplozije/krhotina zgrade.

Metafilmski susret kreatora i njegovih kreacija nastavio se i u 2000-ima. Svaki Marvelov film ili serija ("Agents Of Shield", "Agent Carter") nezamislivi su bez Leejeve pojave, a našao se ispred kamere i u nesuperjunačkim projektima ("Štakori iz trgovačkog centra", "Teorija velikog praska"). To je bio njegov zaštitnik znak, poput fraze "Excelsior" (objašnjava je kao "upward and onward to greater glory"; "gore, naprijed prema još većoj slavi") kojom je završavao kolumne za Marvel.

Treba li odabrati Leejev naj "cameo", bio bi to onaj iz "Čudesnog Spider-Mana": Lee u prvom planu slaže knjige u knjižnici s velikim slušalicama na ušima i ne opaža da iza njega, u drugom, Spidey i Lizzard rade rusvaj. Ipak, u pravilu su to sve jako zabavne pojave, nerijetko autoironične prema njegovom liku ili djelu. U "Fantastičnoj četvorki" Lee je bio poštar.

U trećem "Kapetanu Americi" radnik Fed-Exa koji dostavlja paket Tonyju Stanku (ne Starku), u drugom je zaštitar muzeja koji predviđa će dobiti otkaz vidjevši da je nestalo odijelo Kapetana, a u prvom za Capa kaže "Mislio sam da će biti veći". U "Iron Manu" Stark ga, okruženog zgodnim ženama, zamijeni za Hefnera. U "Doctoru Strangeu" Lee je putnik u busu koji čita "Vrata percepcije" Aldousa Huxleyja dok mu na staklo dolijeće titularni lik. U "Fantastic Four 2" on je nesuđeni gost na vjenčanju kojeg tip na ulazu odbija pustiti ne vjerujući da je on Stan Lee ("Dobar pokušaj").

U "Osvetnicima" na spomen superjunaka u New Yorku veli "Dajte, molim vas". U nastavku se opio od likera iz Asgarda pa će možda baš on zato u trećem "Thoru" ošišati Boga munje. U "Avengersima 3" on je vozač školskog busa koji pita "Što je, klinci, niste nikad vidjeli svemirski brod?!". Bit će neobično gledati buduće Marvelove filmove bez Leeja. Ako nije stigao snimiti "cameo" za "Osvetnike 4", sigurno će film biti posvećen u čast sjećanju na njega - "in loving memory of Stan Lee". Excelsior!

Poštovanje konkurentskog DC-ja

Od Stana Leeja se posljednjih dana oprašta cijeli svijet stripa i filma. Oprostio se čak i Marvelo konkurent DC, iskazavši poštovanje velikanu stripa.

Naslovnica Kultura