Kultura Kultura

DAN NEOVISNIH KINA

Tanja Miličić, dopredsjednica Kino Mreže: Svi besplatno u kino na 'Karate Kida' i 'Ponoćni ekspres', ali ne zaboravite da singl dvorane nisu samo mjesta gdje se gledaju filmovi

DAN NEOVISNIH KINA
Kod ovakvih manifestacija uvijek se bira nešto kvalitetno, nešto kultno, nešto zabavno, nešto sjetno, nešto za djecu, nešto za odrasle, nešto što je ušlo u povijest filma zbog inih razloga. Oba odabrana naslova su gotovo sve što sam spomenula.

Manifestacija Dan neovisnih kina održat će se ove srijede u 25 kina diljem Hrvatske (u Splitu u "Karamana") povodom četvrtog rođendana Kino Mreže koju od rujna vode Alen Munitić (predsjednik) i Tanja Miličić (dopredsjednica). Kino Mreža tim povodom časti vjernu publiku besplatnim projekcijama dva klasik-filma - "Karate Kid" Johna G. Avildsena i "Ponoćni ekspres" Alana Parkera, a mi smo Tanju Miličić uhvatili za prigodni razgovorčić.

Koliko je Kino Mreža napravila u ove četiri godine?
- Kaže se da su u ljudskom životu prve tri godine najvažnije. Isto bi se moglo reći i za mnoštvo drugih stvari pa tako i našu Kino mrežu. Samo osnivanje Mreže je uspjeh sam po sebi jer je trebalo ujediniti čitav niz vrlo različitih organizacija (udruga, ustanova, umjetničkih organizacija, dioničkih društava itd.), od kojih su neke samo kina, druge pučka otvorena učilišta, treće isključivo ljetna kina… i pronaći njihovu zajedničku viziju i misiju. Nakon tog prvog, nimalo laganog zadatka trebalo je postaviti čvrste temelje rada i razvoja što su kolege Hrvoje Laurenta, bivši predsjednik Mreže i ostali članovi Upravnog odbora, a uz veliku potporu glavne tajnice Mreže Andree Jakovac i učinili.

U protekle četiri godine broj članova Mreže povećao se za 59 posto (s 27 na 43 člana); broj dvorana povećao se za 85 posto (s 33 na 61 kino); održana su četiri ljetna i tri zimska Sajma filma, ostvarene su suradnje sa HAVC-om, Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom, Francuskim instututom u Zagrebu, Zagreb Film Festivalom, Festivalom mediteranskog filma Split, Pulskim filmskim festivalom, Animafestom Zagreb, Češkim nacionalnim arhivom, svim hrvatskim distributerima, Art-kino mrežom Slovenije; održan je 21 zajednički program u sklopu kojih je prikazano 221 dugometražni i kratkometražni film…

To je ono vidljivo i opipljivo, no najvažnije je da su se naši članovi dobro upoznali, da surađuju na brojnim programima i mimo Mreže, da su iskustva koja su upili na sajmovima i u razgovorima s kolegama prenijeli na svoj svakodnevni rad i unaprijedili svoju kinodjelatnost. Mreža nije samo profesionalna platforma, već "gnijezdo" prijatelja i ljubitelja filma koji nesebično podupiru jedni druge.

Čemu će novo vodstvo Kino Mreže najviše stremiti u narednim godinama?
- Kolege Alen Munitić, predsjednik Mreže, kolegice Marina Oskoruš, Jelena Vojvoda, Petra Blašković i ja na čelu smo Mreže nešto više od mjesec dana. Osim inicijalnog sastanka, koji smo održali dan nakon što smo izabrani, redovno se čujemo putem maila i u suradnji s tajnicom Mreže rješavamo tekuće obveze i probleme. Naš sljedeći susret planiran je za desetak dana kada ćemo konačno sjesti i napraviti ozbiljan plan rada za 2019. i dalje. Naši prethodnici su napravili lavovski posao i postavili vrlo čvrste temelje koje ćemo mi nastaviti, uz naravno implementiranje ideja, želja, aspiracija, potreba... novih članova Upravnog odbora i svih članova Mreže općenito.

Ono što je sigurno jest da ćemo raditi na povećanju gledanosti i sustavnijem praćenju te gledanosti na području čitave Hrvatske. Sadašnji sustav je baziran uglavnom na box-office hitovima te ne uključuje brojne programe koji se odvijaju u mnogim kinima članicama Mreže. Također ćemo sustavno raditi na edukaciji i to ne samo voditelja kina i filmskih programa nego i ostalih kinodjelatnika, od kinooperatera i blagajnica preko odjela za marketing i promociju do volontera. Naša konkretnija stremljenja iskristalizirat će se tijekom sljedećih mjeseci, a nadamo se biti realizirana u skoroj budućnosti.

Kako to da npr. Zadar nema singl kino? Je li to nešto na čemu se planira poraditi?
- U ovom trenutku doista ne znam pojedinosti koje se tiču Zadra i brojnih drugih većih i manjih sredina u Hrvatskoj koje nemaju nezavisno kino, vjerujem da svako od tih mjesta ima svoju priču koja je drugačija i posebna, no znam da je osim entuzijazma pojedinaca iznimno važna podrška lokalne i regionalne vlasti. Mreža će svakako raditi na dijalogu s gradonačelnicima, načelnicima, pročelnicima i drugim važnim političkim strukturama i isticati važnost prisutnosti nezavisnih kino dvorana u svakoj sredini. Singl dvorane nisu samo mjesta gdje se gledaju filmovi, već i važna društvena susretišta i žarišta koja obogaćuju svaku sredinu.

Kakva je gledanost ove godine u Kino Mreži? Što se najviše gleda? Može li se napraviti neki presjek publike?
- Sto ljudi, sto čudi. Četrdeset i tri člana Mreže, četrdeset i tri različita koncepta, programa, rezultata… Gledanost svakako iz godine u godinu raste, kod nekog više, kod nekog manje, no uvijek može i mora više. Publika je raznolika, od djece preko mladih i onih srednjih godina do umirovljenika, posebno u onim sredinama koje imaju samo jedno kino. To je ono divno kod filma i kina, baš svi se osjećaju ugodno i pozvano da uživaju u filmovima, dijalogu i druženju.

Zašto baš "Karate Kid" i "Ponoćni ekspres" kao filmovi za slavlje?
- Odgovor je vrlo jednostavan: kod ovakvih manifestacija uvijek se bira nešto kvalitetno, nešto kultno, nešto zabavno, nešto sjetno, nešto za djecu, nešto za odrasle, nešto što je ušlo u povijest filma zbog inih razloga. Oba odabrana naslova su gotovo sve što sam spomenula.

Naslovnica Kultura