Kultura Kultura

OD 5. DO 8. RUJNA

Slobodan Runjak, direktor Trash Film Festivala: Nismo najveći, ni najbogatiji, ali smo zato najzabavniji, a trash filmovi nisu loši filmovi

OD 5. DO 8. RUJNA
Siguran sam da ne pretjerujem kad kažem da je Trash Film Festival jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u Hrvatskoj, uz dužno poštovanje svim ostalim festivalima. Nismo najveći, nismo ni najposjećeniji ni najbogatiji, ali smo zato najzabavniji festival u Hrvata, a mislim da je u tome poanta. Kod nas se 'zvijezde' voze u limuzini, filmaši hodaju po crvenom tepihu, a projekcije niskobudžetnih žanrovskih filmova iz cijelog svijeta samo su jedan dio cjelokupnog festivala. Naše nagrade Zlatne motorke postale su brend.

Trinaest nije nesretan broj za Trash Film Festival. Manifestacija u slavu niskobudžetnih amaterskih trash filmova žanrovske provenijencije (akcija, borilački, horor, SF) održat će se trinaesti put u Varaždinu od ove srijede do subote, a tematska nit vodilja festivala ove su godine s(p)retni špijuni/tajni agenti koje volimo, nakon prošlogodišnjih superheroja.

- Špijuni koje volimo sastavni su i nezaobilazni dio naših života, od Bonda, James Bonda pa sve do "Balkanskog špijuna". Identifikacija svih nas s njima nikad nije bila preteška i svatko je od nas barem ponekad poželio biti u službi Njezinog veličanstva. Ti filmovi ponekad su izuzetno pretenciozni i prenaglašeni u izričajima: od nasilja, romantike, akcije... toliko da nas to oduševljava i to je ta poveznica – kaže nam Slobodan Runjak, direktor Trasha.

Tajnik Trash FF-a Robert Borović prošle godine nam je rekao da biSuperman i Batman dobro došli u Hrvatskoj da pometu smeće oko nas. Runjak se slaže s tim, ali nije siguran je li isto vrijedi za Jamesa Bonda, Jasona Bournea, Ethana Hunta i ekipu.

- Svakako, mislim da je po jedan Batman dobrodošao u svakoj regiji u Hrvatskoj, no siguran sam da Hrvatskoj ne fali špijuna, naprotiv, mislim da je potpuno dovoljno bilo onih institucionalnih, samozvanih, no jedino je pitanje da li oni znaju što je u stvari njihov posao i koliko ga učinkovito obavljaju – dvoji direktor Trasha.

Hrvatska postaje sve više riznica društveno-političkog trasha. Je li taj trash stoput gori od filmskoga, pitamo Runjaka. 

- Ne mogu na žalost povezati našu političku stavrnost i trash. Politička stvarnost kod nas objektivno nije dobra, ali ne naginje ni malo trashu. Ona je jednostavno – loša, dok je filmski trash kojeg mi promoviramo toliko loš da je u stvari dobar! Trash filmovi nisu loši filmovi. Siguran sam da ne pretjerujem kad kažem da je Trash Film Festival jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u Hrvatskoj, uz dužno poštovanje svim ostalim festivalima.

Nismo najveći, nismo ni najposjećeniji ni najbogatiji, ali smo zato najzabavniji festival u Hrvata, a mislim da je u tome poanta. Kod nas se "zvijezde" voze u limuzini, filmaši hodaju po crvenom tepihu, a projekcije niskobudžetnih žanrovskih filmova iz cijelog svijeta samo su jedan dio cjelokupnog festivala. Naše nagrade Zlatne motorke postale su brend – veli Runjak koji je s trashovcima prošao selekciju od dvjestotinjak filmova iz cijelog svijeta (Irak, Iran, Peru, SAD, Rusija, Brazil, gotovo sve zemlje Europe...).

- Samo oni koji zadovoljavaju žanrovski kriterij ulaze u borbu za zlatne motorke, a to su: borilački, SF, horor i akcijski. Nakon predselekcije ostalo je 86 filmova, dok je ove godine u konkurenciji njih 55 – otkriva direktor Trasha.

U sklopu popratnog festivalskog programa bit će svečano postavljena prva ploča u prvoj varaždinskoj Ulici slavnih, po uzoru na Walk Of Fame na Hollywood Boulevardu, i to legendarnom hrvatskom glumcu Zvonimiru Ferenčiću (Franc Ožbolt Cinober u kultnim "Gruntovčanima"). Što ovaj potez znači za Trash i Varaždin?

- Ovogodišnji festival simbolično otvaramo kad i ulicu slavnih u Varaždinu, otkrivanjem ploče Zvonimiru Ferenčiću. Time želimo ovjekovječiti njegov doprinos hrvatskom glumištu i dati mu zasluženu pažnju. Ovaj događaj samo je jedan u nizu koje smo osmislili kako bismo vratili jedan dio slave nepravedno zapostavljenima. Prošle godine obilježili smo rodnu kuću Nenada Brixya, slavnog prevoditelja još slavnijeg stripa "Alan Ford" u varaždinskim Toplicama.

Kako je rekao inicijator ovog projekta, naš član g. Ante Magaš, na ovogodišnjem Trashu jedan od ciljeva nam je traženje poveznice trash kulture s lokalnim, odnosno kajkavskim izričajem. Jer, Festival i udruga Trash nisu samo usmjereni na niskobudžetne filmove, već koristimo duhovitu narav trash filmova kako bismo bilježili dobre i loše društvene pojave te vrijeme u kojem djelujemo na satiričan način.

Naslovnica Kultura