Kultura Kultura

KONCERT ZA KRAJ

Zadivljujući nastup Gordana Tudora: splitski saksofonist zatvorio 64. Splitsko ljeto

KONCERT ZA KRAJ

Moćni finale Brittenove Jednostavne simfonije prštao je energijom, koju je prepoznala i publika, pozivajući Soliste na naklon nekoliko puta. Zagrebački solisti uzvratili su dodatkom, tangom Carlosa Gradela "Per una Cabeza"

Koncertom "Zagrebačkih solista" i saksofonista Gordana Tudora zatvoreno je 64. Splitsko ljeto, koje se zbog vremenskih neprilika s Meštrovićevog Kaštilca prebacilo u HNK Split. Koncertu je prethodila dodjela nagrade "Judita", koju je žiri za glazbeni program dodijelio ansamblu "Antiphonus" i tenoru Krešimiru Špiceru za koncert "Amor' dolcegarbo".

Vokalni ansambl "Antiphonus", uz instrumentalno pojačanje, na Splitskom ljetu zaista je iskočio zanimljivim programom te kvalitetnom interpretacijom, ali ne možemo ne primijetiti da su do "Judite" došli ponajviše zahvaljujući tenoru Krešimiru Špiceru, slavnom tumaču Monteverdijevih madrigala.

Utakmice u nogama

U dramskom programu trijumfirala je predstava "Orestija", koju je prosudbeno povjerenstvo Slobodne Dalmacije ocijenilo kao najviše umjetničko dostignuće 64. Splitskog ljeta. Balet je i ove godine ostao bez Judite, a s raznolikim i zanimljivim plesnim predstavama ovogodišnjeg izdanja zaista je šteta što se nije osnovalo povjerenstvo i za ovaj oblik glazbeno-scenske umjetnosti. Šteta je i što u utrku za Juditu nisu ušli i "Zagrebački solisti", a ponovila im se sudbina iz 2015., kada su također bili izvan konkurencije.

Na 64. izdanje festivala "Zagrebački solisti" donijeli su posebno zanimljiv program u kojem je svaka skladba bila stilski drugačija, odišući posebnom ljepotom i draži, pa ste teško mogli odabrati favorita. Upravo je jedna od posebnih kvaliteta "Zagrebačkih solista", koji od svojih početka njeguju izvedbe raznovrsnog repertoara, ta što svakom djelu pristupaju individualno, pa vam se može učiniti kao da svaku skladbu svira drugi ansambl.

Odmah na početku koncerta, u izvedbi Divertimenta u D-duru, K. 136 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Zagrebački solisti pokazali su se kao kompaktni glazbeni organizam. Ne začuđuje njihova dobra sviračka sprema s obzirom na to da imaju mnogo utakmica u nogama. U stavku Air Suite iz Holbergovog vremena, op. 40 Edwarda Griega, gudala kao da su plakala pod teretom lirične i melankolične duge melodijske linije, koju je ansambl donio posebno emotivno.

Najbolji interpret

Mnogo smo očekivali i od saksofonista Gordana Tudora, koji je sa Zagrebačkim solistima svirao Koncert za alt saksofon i gudače Pavla Dešpalja. Za Tudora možemo reći da je najbolji interpret navedenog djela, za čiju je snimku s albuma Gordan Tudor: Post nubila Phoebus uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem Dešpalja, dobio Porina za najbolju izvedbu klasične glazbe.

Zadivljujuća je moć Tudorove transformacije već u prvom stavku Allegro Moderato, u kojem je bio razigran, dramatičan, liričan, romantičan i izrazito virtuozan. Sigurno je posebno inspirativno Tudorovim studentima s UMAS-a imati toliko aktivnog profesora koji je u najzrelijim izvođačkim godinama

Koncert su Zagrebački solisti zaključili Jednostavnom simfonijom Benjamina Brittena, u kojoj je ansambl posebno skladno zvučao u stavku Playful Pizzicato, u čijoj su izvedbi ostavili gudala po strani i složnim trzajima žica proizveli jedinstveni zvuk. Moćni finale Brittenove Jednostavne simfonije prštao je energijom, koju je prepoznala i publika, pozivajući Soliste na naklon nekoliko puta.

Zagrebački solisti uzvratili su dodatkom, tangom Carlosa Gradela "Per una Cabeza", kojim je zaključena jednomjesečna festivalska svečanost, koja je bez sumnje obogatila ovo ljeto.

Naslovnica Kultura