Kultura Kultura

EUROPSKE FILMSKE NAGRADE

Kontroverzni hrvatski dokumentarni film 'Srbenka' u selekciji za Europskog Oscara

EUROPSKE FILMSKE NAGRADE
'Srbenka' se našla u raznolikom društvu 15 nagrađivanih ili hvaljenih dokumentarnih filmova.

Kao da nije dosta to što je “Srbenka“ odlično primljena na festivalu u Sarajevu, vodi po broju glasova publike i nameće se kao glavni takmac za priznanje žirija u kategoriji dokumentarca, film Nebojše Slijepčevića (“Gangster te voli“) upravo je uvršten u selekciju za nagradu Europske filmske akademije, popularnog EU Oscara.

“Srbenka“ se našla u raznolikom društvu 15 nagrađivanih ili hvaljenih dokumentarnih filmova kao što je sirijsko-libanonsko-njemački “O očevima i sinovima“ Talala Derkija, ovjenčan u Sundanceu, “The Dead Nation“ prvaka rumunjske kinematografije Radua Judea, ali i srpski “Druga strana svega“ Mile Turajlić.

- Upravo sam vidio koji su ostali nominirani filmovi, među njima su autori koje iznimno cijenim. Biti u društvu s Radu Judeom, Milom Turajlić i Talalom Derkijem je fantastično. “Srbenku“ sam radio za domaću publiku, i nisam očekivao međunarodni uspjeh. Srećom, bio sam u krivu – izjavio nam je Slijepčević.

Članovi EFA-e glasat će za pet dokumentaraca koji će na koncu biti nominirani za Europskog Oscara, a jedan od njih, uz malo sreće “Srbenka“, bit će proglašen najboljim na ceremoniji 15. prosinca u Sevilli.

Naslovnica Kultura