Kultura Kultura

VELIKO PRIZNANJE ZA CARMEN MAURU

Europska filmska akademija 2018. odaje počast Španjolki: Almodovarova glumica ovogodišnja dobitnica EU Oscara za životno djelo

VELIKO PRIZNANJE ZA CARMEN MAURU
Na prvoj dodjeli EU Oscara, davne 1988., Maura je proglašena naj-glumicom upravo za ulogu u Almodovarovim 'Ženama na rubu živčanog sloma', a našla se ispred njegove kamere i u 'Zakonu čežnje' i 'Vraćam se'.

Ovogodišnja dobitnica Europskog Oscara za životno djelo je Carmen Maura. Nakon ruskog redatelja Aleksandra Sokurova, Europska filmska akademija ove godine odaje počast španjolskoj glumici za njezinu “outstanding career“, prožetu suradnjama s Pedrom Almodovarom.

Na prvoj dodjeli EU Oscara, davne 1988., Maura je proglašena najboljom glumicom upravo za ulogu u Almodovarovim “Ženama na rubu živčanog sloma“ za koju je osvojila i španjolsku nagradu Goya. Carmen se našla ispred Almodovarove kamere i u ostvarenjima “Zakon čežnje“ (1987.) i “Vraćam se“ (2006.), glumeći s Penelope Cruz. Za ulogu u potonjem filmu, “Volver“, osvojila je priznanje za naj-glumicu u Cannesu, kao i Goyu.

Godine 1990., na trećoj dodjeli EFA-inih nagrada, Maura je opet bila naj-glumica za nastup u filmu “Ay, Carmela!“ Carlosa Saure, a pripala joj je i Goya na koju je takoreći pretplaćena. Kroz karijeru je surađivala s španjolskim redateljima poput Fernanda Truebe (“Move Over, Mrs. Markham“, 1985.), Marija Camusa (“Shadows In Conflict“, 1993.), Augustija Villaronge (“Carta a Eva“, 2012.), ali i kultnog Alexa de la Iglesije (“Susjedi“, 2000.).

Radila je i izvan matične španjolske kinematografije, glumeći u filmovima francuskih redatelja Andréa Techinéa (“Alice And Martin“, 1998.), Etiennea Chatilieza (“Le Bonheur“, 1995.) i Philippea Le Guaya (“The Woman On The 6th Floor“, 2010.). “The Woman On The 6th Floor“ joj je priskrbio i francusku nagradu Cesar za najbolju sporednu glumicu. U njezinoj filmografiji nalazi se i film s legendarnim Francisom Fordom Coppolom (“Tetro“, 2009.), kao i argentinskim redateljem Alejandrom Agrestijem (“Valentin“, 2002.).

Maura je Vitez francuskog Reda umjetnosti i književnosti, osvojila je nagradu za životno djelo na festivalu u San Sebastianu i “Excellence Award“ na Locarnu. Svemu tome će pridodati počasnog EU Oscara koji će joj biti dodijeljen 15. prosinca na 31. dodjeli nagrada Europske filmske akademije u Sevilli.

Naslovnica Kultura