Kultura Kultura

jedinstven doživljaj

Predstava na osami s pogledom na Split: premijera 'Orestije' oduševila publiku, pogledajte tko je sve došao na Mosor

jedinstven doživljaj

Splitska je publika u petak navečer imala jedinstven kazališni doživljaj. U Gornjem Sitnom izvedena je Eshilova "Orestija", jedina dramska premijera ovogodišnjeg Splitskog ljeta koje se primiče kraju.

Na premijeru se krenulo iz Splita već u 18.30, kako bi predstava započela taman u zalazak Sunca, uz pogled na more i otoke. Za ovu je priliku stvoren novi dramski prostor, a pozornica koja je izgrađena ostat će u Gornjem Sitnom i dalje u funkciji. Ambijentalni teatar i antička drama tradicije su festivala, upravo kao i otkrivanje novih scenskih prostora.

Pod Mosorom, na lokalitetu drevne Poljičke republike, našlo je ovo djelo dostojno mjesto za izvedbu predstave koja progovara glasom starim dvije i pol tisuće godina, ali ipak i danas aktualnim.

"Orestija" govori o ratu, moralu, krivnji, ali napokon i o uspostavi demokratskog sustava. Komad je režirao makedonski redatelj Dejan Projkovski, a nastupio je ansambl splitske Drame s gostujućim umjetnicima. Na sceni se, u sukobu s moralnim dvojbama, ali i vodom, zemljom i kamenom, našlo dvadesetak glumaca. Nacionalna prvakinja Ksenija Prohaska odigrala je ulogu Klitemnestre, Siniša Popović bio je Agamemnon, Orest Mijo Jurišić, a Egist Goran Marković.

Predstava, izmještena iz Splita, na osami, a ipak s pogledom na grad, pružila je impresivan doživljaj koji je, uključujući dolazak, hodanje do scene, izvedbu i povratak zahvatio popodnevne sate i dio noći.

Naslovnica Kultura