Kultura Kultura

TREĆA POSTAJA DFF-a

Dalmatia Film Festival na ušću Cetine: Filmska klapa u drevnom gusarskom gradu Omišu

TREĆA POSTAJA DFF-a
Od nedjelje do utorka, u ugodnom ljetnom ambijentu plaže kraj nasipa Toreta, festival će pružiti izbor vrhunskih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a bit će predstavljen i projekt o omiškim gusarima.

Nakon Sutivana i Pirovca, Dalmatia Film Festival plovi prema drevnom gusarskom gradu Omišu. Tijekom trodnevnog programa, koji će se od nedjelje do utorka, od 12. do 14. kolovoza održati u ugodnom ljetnom ambijentu plaže kraj nasipa Toreta, festival će pružiti izbor vrhunskih kratkih igranih i dokumentarnih ostvarenja, a gledateljima će se obratiti njihovi autori uživo ili preko snimljenog videopozdrava.

Od dugometražnih ostvarenja, omiška publika će imati posljednju priliku pogledati izvrsni španjolski triler “The Invisible Guest“. Također će se premijerno prikazati film “After Hours Trading“, otkačena i zabavna triler-komedija američke neovisne produkcije, u kojoj glavnu ulogu tumači sarajevski glumac s američkom putovnicom Miraj Grbić. Na rasporedu je i “Comic Sans“ Nevija Marasovića, jedan od najhvaljenijih domaćih filmova i dobitnik Zlatne arene za režiju na Pulskom festivalu.

Upravo je za grad Omiš vezan projekt koji nastaje u produkciji samog festivala. To je dokumentarno-igrani film “Legenda o omiškim gusarima“, u radnoj verziji predstavljen 2016. na prvom DFF-u. U međuvremenu se projekt nastavio razvijati, i osim dokumentarnog filma postoje mogućnosti za stvaranje igranog filma ili TV serije u suradnji s međunarodnim koproducentima. Uspješna realizacija ovakvog projekta bi puno značila za grad Omiš nego i za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj DFF želi trajno potaknuti i razviti filmsku produkciju.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i njezine turističke zajednice, TZ-a grada Omiša, Hrvatskog audiovizualnog centra i tvrtke Studenac.

Sve festivalske projekcije su besplatne, a detaljan program za Omiš može se pogledati na www.dalmatia-filmfestival.com.

Naslovnica Kultura